Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PMK_profpatologiya_2013_2.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
99.16 Кб
Скачать

1.Ваш діагноз?

2.Лікування з виписуванням рецептів.

Задача 4. Хворий В., 45 років, хімік-лаборант на виробництві полімерних матеріалів, поступив у клініку зі скаргами на відчуття важкості та розпирання в правому підребер’ї, нудоту, блювоту після приймання їжі. З анамнезу відомо, що місяць тому назад на заводі була аварійна ситуація з викидом хімічних речовин. Об’єктивно: субіктеричність склер. Живіт помірно здутий. Печінка виступає + 4,0-5,0 см з-під краю реберної дуги. Поверхня гладка, щільна, болюча під час пальпації. Загальний білірубін - 38,8 мкмоль/л, тимолова проба - 10 од., АсТ- 1,2 ммоль/л, АлТ- 0,9 ммоль/л.

1.Ваш діагноз?

2.Лікування з виписуванням рецептів.

Задача 5. Хвора Г., 38 років, впродовж 6 років постійно контактує з отрутохімікатами, скаржиться на біль голови, підвищену втому, гіркоту в роті, відчуття важкості в правому підребер'ї, погіршення апетиту, жовтяницю. На вірусний гепатит не хворіла. Об'єктивно: шкіра і склери субіктеричні. Живіт під час пальпації болючий в правому підребер'ї, печінка + 5,0 см, край ущільнений, поверхня рівна. ЗАК: НЬ-10,0 ґ/л, ШОЕ-30,0 мм/год., загальний білірубін – 55,0 мкмоль/л. За результатами УЗД – паренхіма печінки дифузно змінена, ущільнена, ознак розширення портальних вен немає.

1.Ваш діагноз?

2.Лікування з виписуванням рецептів.

IX. Захворювання органів дихання токсико-хімічної етіології:

Задача 1. У потерпілого М., 45 років, який під час аварії перебував у приміщенні, яка насичена окисом азоту, спостерігається тяжка задишка, кашель, клекочучі хрипи в грудях. Об'єктивно: Ps-120/хв., ритмічний, АТ-130/80 мм рт ст. Тони серця звучні, ритмічні, шуми не вислуховуються. Над легенями на фоні послабленого везикулярного дихання вислуховується велика кількість різнокаліберних вологих хрипів. ЧДР-36/хв. Температура тіла не змінена.

1.Ваш діагноз?

2.Лікування з виписуванням рецептів.

Задача 2. Хворий К., 43 роки, впродовж багатьох років працював на виробництві сульфатної кислоти. Хворим себе вважає впродовж декількох років. Останнім часом скаржиться на задишку під час ходьби, кашель з виділенням невеликої кількості слизистого харкотиння. Не курить. Об’єктивно: визначається випинання надключичних ділянок, коробковий відтінок перкуторного звуку над легенями, послаблене везикулярне дихання з подовженим видихом, сухі свистячі хрипи на видиху. Тони серця не змінені. Органи черевної порожнини без особливостей.

Хронічне отруєння парами сульфатної кислоти

Задача 3. Хворий Р., 50 років, який під час аварії перебував у приміщенні насиченій парами хлоридної кислоти, турбує сухий кашель, біль за грудиною, підвищена температура тіла до 38,1°С. Об'єктивно: Над легенями вислуховується жорстке дихання, сухі розсіяні хрипи над усією поверхнею легень, крепітація; перкуторно - ясний легеневий звук.

Гостре отруєння парами хлоридної кислоти.

Задача 4. Пацієнт М., 45 років, стаж роботи гальваніка 14 років. Машиною швидкої допомоги доставлений в лікарню зі скаргами на різку загальну слабкість, задишку в спокої, кашель з виділенням великої кількості серозного мокротиння, серцебиття. Вважає себе хворим з вчорашнього дня, коли під час роботи сталась аварія з вибухом і розривом гальванічної ванни, внаслідок чого в приміщення цеху розлився вміст ванни (сірчана і азотна кислота, сульфат натрію). Приймаючи участь в ліквідації наслідків аварії без протигазу, вдихав пари цих речовин. Через 30 хвилин роботи в таких умовах у нього появився сухий кашель, першіння в носі і горлі, пчихання. ГДК азотного та сірчаного ангідриду в 1,5-2 рази перевищує допустиму норму. Працює загальна і місцева приточно - витяжна вентиляція. Об'єктивно: загальний стан важкий, хворий збуджений, виражена задишка. Шкірні покриви і видимі слизові оболонки ціанотичні. Периферичні лімфовузли не збільшені. Ps-120/хв., ритмічний, АТ - 150/80 мм рт ст. Перкуторно над легенями легеневий звук з коробковим відтінком та вкорочення перкуторного звуку в над-, підключичних та в нижньобокових відділах. Під час аускультації - значна кількість дрібно-, і середньоміхурцевих хрипів над середніми і нижньобоковими відділами легень. ЧДР-38/хв. Тони серця приглушені, акцент ІІ-го тону над легеневою артерією. Живіт м’який, не болючий. Периферичних набряків немає. ЗАК: Hb-170 г/л,E-5,5.1012/л, L-11,8.109/л, еоз.-1%, п/яд.-12%, с/яд.-70%, лімф.-12%, мон.-5%, ШОЕ -25 мм/год. Rtg-ОГК: легеневі поля підвищеної прозорості в верхніх сегментах, бронхосудинний малюнок розмитий, не чіткий, з неінтенсивними розсіяними плямистими тінями в нижніх і середніх відділах легень, корені легень розширені, не чіткі. Тінь серця розширена в поперечнику.

Гостре отруєння окислами азоту і сірки (гострий токсичний набряк легень, період завершеного набряку, тип синьої асфіксії). Захворювання професійне.

Задача 5. В лікарню швидкої допомоги у важкому стані доставлений хворий К., 35 років. Свідомість збережена, загальмованість, шкірні покриви бліді, холодні на дотик, помірний дифузний ціаноз, клекочуче дихання, кашель з виділенням значної кількості пінистої мокроти. Ps-90/хв., ритмічний, слабого наповнення. АТ-105/65 мм рт ст. Набряків немає. Доставлений каретою швидкої допомоги, яку визвали на судноремонтний завод. Лікар швидкої допомоги доповів, що з опитування колег по роботі стало відомо, що в середині робочої зміни під час виконання газозварювальних робіт в трюмі корабля К. почав скаржитися на різь в очах, першіння в горлі. Хворого вивели на свіже повітря, після чого йому стало краще. Оскільки до кінця робочого дня ще залишалося недовго, К. продовжив роботу, зачищаючи металеві поверхні для зварювання. Після роботи в роздягальні хворий відчув слабкість, серцебиття, з’явилась задишка і кашель. Співробітником було викликана КШД. Присутній інженер з техніки безпеки праці повідомив, що газозварювальні роботи в закритому об’ємі пов’язані з виділенням у повітря робочої зони зварювального аерозолю, який містить значну кількість токсичних речовин, в тому числі окисли азоту. В КШД хворому дали кисневу маску, ввели морфіну гідрохлорид 1,0 мл підшкірно. Зняли ЕКГ, на якій реєструвалася синусова тахікардія, нормальне положення ЕВС. Дистрофічні зміни в міокарді з частковою блокадою правої ніжки пучка Гіса. АТ- 110/70 мм рт ст. Органи черевної порожнини без особливостей

Токсичний набряк легень. Викликаний окислом азоту.

Задача 6. Ткаля М., 26 років, поступила у клініку профпатології для обстеження із скаргами на ринорею, пчихання, сухий надсадний приступоподібний кашель, що виникає через 1-3 години після початку роботи в ткацькому цеху. Найбільш важка симптоматика після вихідних днів із послабленням проявів до кінця робочого тижня. Стаж роботи в цеху - 6 років. В цеху виробляються бавовняні та шерстяні тканини. Вважає себе хворою протягом останнього року. Початок захворювання поступовий з прогресуванням симптоматики. Об’єктивно: шкіра і видимі слизові оболонки звичайного кольору. Периферичні лімфатичні вузли не пальпуються. Перкуторно над легенями ясний легеневий тон, під час аускультаціїі білатерально над усією поверхнею легень везикулярне дихання. Хрипи не прослуховуються. ЧДР-20 /хвилину. Тони серця ритмічні, звучні. Ps-72/хв., АТ - 120/70 мм рт ст. Живіт м’який, при пальпації безболісний. ЗАК: Hb-130 г/л, E-4,6х1012/л, L-7,8х109/л, еоз.-9%, п/яд.-3%, с/яд.-63%, лімф.-27%, мон.-8%, ШОЕ-12 мм/год. Rtg-ОГК-білатерально незначне посилення бронхолегеневого малюнку. Огляд отолярінголога: гіперемія слизової оболонки носа, носоглотки та видимої зони гортані з нальотом слизового секрету. Ознаки гіпертрофії слизової оболонки носа із звуженням просвіту носових ходів на 1/3. Гіпертрофічні процеси в носоглотці та видимих зонах гортані. Спірографія: ЖЄЛ в нормі. Порушень бронхіальної прохідності не виявлено. Проведення провокаційного тесту з 0,1% розчином ацетилхоліну приводить до вираженого погіршення стану з виникненням зазначеної вище симптоматики. Імунологічне дослідження: високі титри IgE. Відмічається позитивний симптом елімінації та реекспозиції.

Алергічний ринофаринголарингіт. Захворювання професійне.

X. Інтоксикація отрутохімікатами:

Задача 1. Чоловік М., 44 роки, працівник складу отрутохімікатів скаржиться на загальну слабість, головний біль, головокружіння, нудоту, неодноразову блювоту. В день захворювання розфасовував і відпускав пестициди. Працював без респіратора. Вентиляція на складі не працює. Під кінець робочого дня відчув першіння в горлі, з’явилася нежить, різь в очах, кашель, головний біль, нудота, була блювота. На наступний день самопочуття погіршилось, підвищилась температура до 39,0оС, з’явилися біль в правому підребер’ї і задишка. Лікарем швидкої допомоги доставлений в клініку. Об'єктивно: загальний стан середньої важкості, дифузний ціаноз, гіпергідроз. Ps-88хв., АТ- 120/70 мм рт ст., t-39,2о С. Над легенями вислуховується везикулярне дихання, поодинокі сухі хрипи, перкуторно - ясний легеневий звук. Тони серця ритмічні, приглушені. Живіт м’який, під час пальпації болючий в правому підребер’ї. Край печінки пальпується на 4,0 см нижче реберної дуги, м’який, болючий. Периферичних набряків немає. Зіниці дещо розширені, реакція їх на світло в’яла, слабість конвергенції, горизонтальний ністагм. Сухожильні і періостальні рефлекси знижені. Розладів чутливості не виявлено. ЗАК: Нb-134 г/л, L-9,8х109/л, еоз.-2%, п.-2%, с-62%, лімф.-38%, мон.-4%, ШОЕ-18 мм/год. ЗАС: протеїнурія, гемоглобінурія.

Гостре отруєння нітрофенольною групою отрутохімікатів

Задача 2. Хворий К., 42 роки, за професією авіатехнік, стаж роботи 10 років. Щорічно в травні-серпні обприскує сільськогосподарські культури отрутохімікатами. Захворів тиждень тому, коли під час заправки літака сумішшю для оприскування випадково облився. Вмився лише холодною водою, без мила. Через декілька годин відчув загальну слабість, головний біль, озноб, нудоту, першіння в горлі, була блювота, t-38,0оС. Поступово самопочуття погіршувалося, наростала задишка. Хворий скерований на стаціонарне лікування. Об'єктивно: загальний стан важкий, виражена задишка в спокої. Шкірні покриви чисті, ціаноз губ. Периферичні лімфовузли збільшені. Ps-136/хв., АТ- 105/60 мм рт ст., ЧДР-28/хв., t- 39,4оС. Перкуторно над легенями справа в підлопатковій і аксілярній ділянці вкорочений звук, над цією ж поверхнею легень вислуховуються вологі дрібноміхурцеві хрипи. Межі відносної серцевої тупості: права на 2,0 см назовні від правого краю грудини, верхня – н/к ІІІ-го ребра, ліва на 3,0 см назовні від лівої середньо-ключичної лінії. Тони серця ослаблені, над верхівкою вислуховується систолічний шум. Живіт м’який, під час пальпації болючий в правому підребер’ї, печінка виступає з-під краю реберної дуги на 4,0 см, болюча. Пастозність гомілок. Консультація невролога: черепно-мозкова іннервація без особливостей. Сухожильні рефлекси підвищені, черевні знижені. Розладів больової чутливості не виявлено. Відмічає болючість під час пальпації нервово судинних стовбурів на ногах. ЕКГ: ритм синусовий, ЧСС 120 за 1 хвилину, РQ-0,20", ознаки гіпоксії міокарда. ЗАК: Нb-127г/л, L-11,7х1012г/л, ШОЕ-8мм/год. ЗАС: питома густина 1018, реакція кисла, білок- 1,32 г/л, еритроцити вилужені 5-6 в полі зору, лейкоцити 2-3 в п/з.

Гостре отруєння ДДТ, важка форма, гостра токсична пневмонія нижньої долі правої легені. Токсичний міокардит. Токсична нефропатія, антено – вегетативний синдром. Захворювання професійне.

Задача 3.   Хворий М., 28 років, обпилював плодові дерева та зернові культури. Впродовж 2 місяців почував себе здоровим. Раніше нічим не хворів. Не палить. Згодом стали турбувати різь в очах, першіння в горлі, з'явився нежить з виділенням з носа прозорої рідини, пчихання. Невдовзі при­єднався сухий кашель, періодично утруднений видих, голов­ний біль, запаморочення, підвищена втомлюваність. Об'єктивно: гіпергідроз, гіперемія слизових очей і носа, над легенями вислуховується жорстке дихання, сухі розсіяні хрипи; легкий тремор паль­ців рук, болючість по ходу нервових стовбурів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]