Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EFK_S_All lectures_Actual.DOC
Скачиваний:
10
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
339.46 Кб
Скачать

Методика розрахунку. Витрати на експлуатацію спортивних споруд встановлюється шляхом складання кошторисів в основному в складі наступних статей:

  • Зарплата з нарахуванням;

  • Амортизаційні нарахування;

  • Витрати на опалення, освітлення, вентиляція,воду, охорону;

  • Поточний ремонт;

  • Інші витрати.

Методика розрахунку експлуатаційних витрат с/с.

1.Зарплата працівників розраховується у відповідності із штатним розкладом та посадовим складом адмін – кер. персоналу, чисельність встановлюється по штатному розкладу, нормами обслуговування споруд. Річний фзп визначається, виходячи із штатної чисельності працівників с.с., їх посадових місячних окладів, нарах.і тривалості періоду експлуатації спортивних об’єктів протягом року, можуть бути використані також середні показники середньомісячної зарплати в розрахунку на одного штатного працівника;

2.Амортизація (Ам) . Розрах. Виконується на повне відновлення та кр. по “Норми амортизаційних відрахувань”.Ам = Фб*(На/100), де Фб – балансова вартість основних виробничих фондів.

3.Поточний ремонт критих споруд по аналогії із громадськими будівлями, норматив затрат по будівлях диференціюється для груп будівель в залежності від матеріалу стін та перекриття. Для більшості с.с.витрати на поточний ремонт складає, як правило, 1-.2% від від відповідної вартості будівель.

По плоских спортивних спорудах керуються тим, що витрати на поточний ремонт складають 50% витрат на капремонт.

Витрати на опалення розраховуються виходячи із опалювальної площі приміщень та норми плати діючої для певного населеного пункту, об’єктів або виходячи з питомих витрат палива та його вартості. Найдоступніше використати звітні дані організації до якої належить об’єкт.

Електрична енергія використовується для освітлення і на силові цілі. Витрати електричної енергії на освітлення встановлюється за формулою:

Eосв = (n0*w*h)/1000, деn0- кількість освітлюваних точок,

hчас освітлення, w- потужність освіт. джерел в ватах.

Витрати силової електричної енергії розраховуються виходячи із потужності двигунів(Pвст), часу їх використання(Fg) та коефіцієнтів використання.

Есил = (Pвст* Fgзор)/(h1*h2),

де Кз- коефіцієнт завантаження обладнання за потужністю,

Кор -коефіцієнт одночасності роботи обладнання,

h1h2 - коефіцієнти, які враховують ККД двигунів і втрати в мережі.

5.Водопостачання.

Розхід добовий на період експлуатації спортивних споруд.

Витрати води залежать від потужності та розмірів с.с., особливостей тех. процесу, добового режиму роботи і тривалості періоду експлуатації с.с. протягом року.

Витрати води:

25 л. – на одного ІП та обсл. персонал;

15 л. – адмін. персонал.

На одного занятого активного спортовця на зміну – 50 л. на плоских майданчиках, критих спорудах;

    • при заняттях в басейнах 100 л. на 1 фізкульт.спортсмен в зміну.

    • гаряча вода. вода +150С . гаряча вода +650С.

7.Опалення та вентиляція.

Розрах. виходячи із штатних витрат необхідних на підігрів 1м3на 10С, встан. перепаду температур, зовн. повітря і внутр. приміщень, тривалості опалювального періоду протягом року.

8.Інші витрати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]