Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
04.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
210.43 Кб
Скачать

Лекція 4 План

  1. Процес виробництва: фактори, виробнича функція. Ізокванти.

    1. Технологія виробництва.

    2. Ізокванти.

  2. Виробництво з одним змінним вхідним ресурсом.

    1. Поняття короткострокового періоду виробництва.

    2. Середня та гранична продуктивність.

    3. Закон спадної віддачі.

  3. Виробництво з двома змінними ресурсами. Ефект масштабу.

    1. Ефект масштабу та його види.

    2. Заміна ресурсів.

    3. Віддача від масштабу.

  1. Процес виробництва: фактори, виробнича функція. Ізокванти.

1.1. Технологія виробництва.

Теорія виробництва відіграє провідну роль в економічному управлінні. Вона лежить в основі аналізу поведінки витрат виробництва. Кожне підприємство використовує спеціалізовані фактори виробництва (вхідні ресурси). Тобто користується особливою технологією, потребує робітників з певною кваліфікацією та навичками, специфічної сировини та матеріалів. Але теорія фірми розглядає найбільш суттєві закономірності, властиві виробництву різних сфер та галузей на прикладі типового підприємства. Вона ґрунтується на припущенні, що фірма випускає лише один вид продукції і використовує при цьому такі вхідні ресурси, як капітал та праця.

Зв’язок між обсягом задіяних факторів виробництва та кінцевим виходом продукції описує виробнича функція.

Виробнича функція характеризує максимальний випуск продукції (Q), який може бути досягнутий фірмою при кожному конкретному поєднанні вхідних ресурсів. Її можна записати у вигляді рівняння

Q=F(K,L).

На практиці в кожному випадку для різних процесів виробництва конкретна залежність буде описуватися особливим рівнянням і буде відображати різноманітні способи поєднання специфічних виробничих факторів для випуску певного випуску конкретної продукції. Виробнича функція показує результати використання альтернативних технологічно ефективних способів виробництва.

Найбільш відомим прикладом є функція Кобба-Дугласа, що визначає випуск (Q) у вигляді наступної залежності від затрат капіталу (K) та праці (L):

Q=AKαLβдеA,β– позитивні постійні величини.

Кожна фірма прагне бути ефективним виробником. Спосіб виробництва вважають ефективним, якщо не існує іншого способу, завдяки якому для виробництва певного обсягу продукції можна затратити менше хоча б одного ресурсу, при тому що ресурсів іншого виду затрачається не більше.

Виробнича функція стосується певної технології і припускає лише ефективний спосіб виробництва, що є технічно здійсненним.

1.2. Ізокванти

Корисність використання певних комбінацій ресурсів з точки зору випуску продукції може бути проаналізована графічно за допомогою ізоквант . Це криві, що показують всі поєднання виробничих факторів, застосування яких забезпечує однаковий обсяг випуску продукції. Набір ізоквант, кожна з яких характеризує максимальний випуск продукції, що досягається при використанні певних сполучень факторів, являє собою карту ізоквант. Кожна з ліній пов’язана з різним обсягом випуску, який зростає з рухом по графіку вправо і вгору.

Ізокванти свідчать про можливості гнучкого поєднання ресурсів для досягнення кращих результатів виробничої діяльності.

Ступінь гнучкості визначається можливостями маневрування ресурсами, які відрізняються в короткостроковому та тривалому періоді виробництва.

8

4

  1. Виробництво з одним змінним вхідним ресурсом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]