Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
04.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
210.43 Кб
Скачать

2.3. Закон спадної віддачі

Тенденція граничного продукту праці або будь-якого іншого виду затрат до зниження зустрічається настільки часто, що її називають законом спадної віддачі (спадного граничного продукту).

Закон спадної віддачі стверджує, що при послідовному приєднанні одиниць змінного ресурсу до постійного (фіксованого) ресурсу, починаючи з певного моменту,додатковий(граничний) продукт буде поступово зменшуватись в розрахунку на кожну додатково залучену одиницю змін­ного ресурсу.

Закон спадної віддачі має силу лише в короткостроковому періо­ді, коли хоча б один з вхідних ресурсів є незмінним. Крім того, він пов’язаний з використанням певної технології. Адже якщо застосовується більш досконала технологія, то при тих самих ресурсах можна досягнути вищих результатів.

Закон спадної віддачі має місце не лише тоді коли в якості змінного ресурсу виступає праця, але і тоді, коли трудозатрати фіксовані, а є можливості змінити обсяг задіяного капіталу.

Розуміння закономірностей динаміки середніх та граничних результатів виробництва має важливе значення для аналізу поведінки середніх та граничних витрат виробництва. Адже динаміка цих витрат е дзеркальним відображенням динаміки середнього та гранич­ного продукту.

  1. Виробництво з двома змінними ресурсами. Ефект масштабу

3.1. Ефект масштабу та його види

Довгостроковий період відрізняється від короткострокового періоду виробництва тим, що фірма може вільно оперувати обсягом всіхзадіяних ресурсів. Наприклад, вона може побудувати новий цех, орендувати додаткові приміщення і т.д. Тобто всі вхідні фактори є змінними і немає обмеження щодо їх оптимального сполучення між собою. Відповідно немає і спадної віддачі. Але вступає в діюефектмасштабу. Це залежність між обсягом задіяних потужностей та зрос­танням випуску. Розрізняють позитивний, нейтральний та негативний ефект масштабу.

Позитивний ефект масштабу спрацьовує тоді, коли зростання обсягів виробництва випереджає нарощування потужностей (розмірів) підприємства. Наприклад, при зростанні потужностей в два рази, випуск має можливість збільшитись в 2,5 рази.

Рис.4.Види ефекту масштабу

Позитивний ефект масштабу, як правило, має місце тоді, коли маленьке підприємство нарощує обсяги виробництва і переростає в середнє. Під­вищення результативності пов’язують зі спеціаліза­цією праці та діяльності управлінського персоналу, ефективнішим вико­ристанням капіталу та ширшими можливостями для виробництва побічної продукції.

Про нейтральний ефект масштабу йдеться тоді, коли зміна розміру під­приємства супроводжується постійною віддачею, тобто викликає прямо пропорційну зміну результатів виробництва. Тобто, якщо потужності зростуть в два рази, то і випуск продукції теж збільшиться в два рази. Галузі, в яких нейтральний ефект масштабу діє на досить широких проміж­ках випуску (в першу чергу - це обробна промисловість) ,характеризують­ся поєднанням підприємств різних розмірів, що можуть ефективно конку­рувати між собою.

Негативний ефект масштабу вступає в дію, якщо збільшення розмі­рів підприємства викликає менше зростання випуску. Наприклад, якщо потужності зростуть в 2 рази, то випуск збільшиться при цьому в 1,5 рази. Розширення фірми може викликати негативні економічні наслідки через виникнення управлінських труднощів, відриву вищого керівництва від дійсного виробничого процесу, делегування повноважень ієрархічним ланкам управління, проблеми передачі інформації та координації управлін­ських рішень.

Для більшості підприємств при нарощуванні обсягів ді­яльності характерна дія спочатку позитивного, потім нейтрального, а згодом - не­гативного ефекту масштабу. Найшвидше негативний ефект масштабу спрацьовує в галузях сфери обслуговування. Це можна пояснити тим, що тут результати діяльності значною мірою визначаються безпосереднім контак­том з клієнтами, необхідністю врахування індивідуальних смаків та інтересів клієнтів, великою часткою ручної праці, що необхідне для більш повного задоволення потреб. Разом з тим, в сфері дії природньої монополії (кращого комунального госпо­дарства, електроенергетики, теплового господарства і т.і) негативний ефект масштабу має місце лише при дуже високих обсягах виробництва. А до цього діє позитивний ефект масштабу, що зумовлює зниження витрат при масовому виробництві, вигід­ність створення підприємств великого розміру.

При можливостях заміни одного ресурсу іншим є потреба визначити бажаність та ефективність такої заміни. Цей процес можна прослідкувати за допомогою більш детального аналізу карти ізоквант. Ці лінії є паралельними мають спадний характер і вигнуті до середини,.

Кут нахилу ізокванти свідчить про ступінь бажаності заміни одного фактора іншим. Цей ступінь в свою чергу визначається корисністю ресурсу для процесу виробництва, а конкретніше - граничним продуктом, який забезпечує використання додаткової одиниці ресурсу. Оскільки ефективність використання будь-якого фактору є обмеженою, то по мірі заміщення капіталу більшою кількістю праці її продуктивність знижується. Тому бажаним є раціональне поєднання ресурсів. Готовність відмовитись від певної кількості одного ресурсу (наприклад капіталу) заради додаткової одиниці іншого фактору виробництва (наприклад праці) знаходить вираз в понятті граничної норми технічної заміни (MRTS).

Знак “-“ у формулі використовують для того, щоб значення граничної норми технічної заміни було додатнім і мало економічний сенс. Чим більша кількість певного фактора використовується, тим важче знайти йому ефективне застосування, Тому з рухом по ізокванті вниз MRTS поступово падає. Сама лінія при цьому стає все пологішою.

Щоб розглянути можливі межі заміни ресурсів можна дослідити крайні випадки: коли фактори є повністю взаємозамінними та коли співвідношення ресурсів є фіксованим.

При можливості повної взаємозаміни ресурсів MRTSє постійною, тому сама ізокванта є спадною прямою лінією. (рис.5)

Якщо ж додаткова кількість праці не може замінити вибуваючи одини­цю капіталу і навпаки, то вищі ви­пуски досягаються лише залученням додаткових одиниць обох ресурсів (рис..).

Рис.5.Гранична норма технічної заміни

Функції виробництва з фіксованим співвідношенням ресурсів описують ситуації, в яких методи виробництва, якими можуть скористатися фірми є обмеженими, наприклад, щоб збільшити обсяг послуг маршрутного таксі обов’язково додатково залучати як машини, так і шоферів.

Точки А, В, С на рис. показують, що при повній взаємозаміні ресурсів, що зустрічається на практиці досить рідко, того самого ви­пуску можна досягнути при вищих затратах одного ресурсу капіталу в т.ч.А, або праці в т. С, або їх комбінації в т. В. Наприклад, цукрові буряки можна збирати за допомогою комбайна або ручної праці.

На рис. точки А, В, С характеризують ефективні з технічної сторони комбінації ресурсів, що забезпечують бажаний обсяг випуску.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]