Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
207.87 Кб
Скачать

2.3. Принципи формування і зміни ставок заробітної плати на монопольному ринку праці.

Монопольний ринок праці - це ринок праці, на якому функціонує сильна профспілка, яка формує пропозицію праці і є продавцем послуг праці. Основною метою діяльності профспілки є підвищення заробітної плати своїх членів. Цього профспілка може досягти за рахунок підвищення попиту на працю, або за рахунок обмеження пропозиції праці.

При стабільній пропозиції праці збільшення попиту на працю з DL до DL1 (рис.6а) підвищує ставку заробітної плати з W1 до W2 і збільшує зайнятість.

Підвищити попит на працю профспілка може за допомогою, по-перше, збільшення попиту на товари і послуги (реклама, політичне лобі при розподілі держзамовлень, підтримка підприємців з метою введення протекціоністських тарифів і імпортних квот тощо) і, по-друге, підвищення ефективності праці. Підвищенню ефективності праці сприяє створення спільних робітничо-адміністративних комітетів, метою яких є підвищення продуктивність праці і покращення якості продукції. Так, в США майже 25% фірм з кількістю працівників понад 500 чол. мають у своїй структурі ради робітників або спільні комітети робітників і адміністрації. Вони зайняті в основному вирішенням виробничих завдань, а також виконують інформаційні і консультаційні функції.

Успіх діяльності профспілки значною мірою залежить від ступеня еластичності кривої пропозиції праці. Вища еластичність кривої пропозиції праці переміщує акцент діяльності профспілки на зростання зайнятості. Коли крива пропозиції праці менш еластична, тоді при незначному зростанні чисельності зайнятих суттєво підвищується заробітна плата.

Обмежити пропозицію праці профспілка може за допомогою скорочення робочого дня; обмеження міграції і підліткової праці; зниження пенсійного віку; введення особливих правил прийому на роботу; ліцензування професій.

Підвищити заробітну плату членів профспілки можна, обмежуючи пропозицію праці, при цьому профспілка використовує такі методи: скорочення робочого дня; обмеження міграції і підліткової праці; зниження пенсійного віку; кваліфікаційного ліцензування професій, введення особливих правил прийому на роботу, коли приймають тільки членів галузевої профспілки.

Результативність дій профспілок визначається еластичністю кривої попиту. Вища еластичність попиту на працю зменшує результати діяльності профспілки: незначне зростання заробітної плати супроводжується зростанням рівня безробіття. Коли попит на працю є нееластичним, то заробітна плата буде зростати відчутно при незначному скороченні працівників.

Напрямом діяльності профспілок є сприяння державному нормуванню та регулюванню праці через тарифні сітки та законодавство про мінімальну заробітну плату. Мінімальна заробітна плата є вищою від рівноважного рівня за умов досконалої конкуренції (Wc).

Зростання мінімальної заробітної плати супроводжується переглядом всієї системи ставок оплати праці в сторону її підвищення. По своєму впливу на ринок праці законодавче встановлення мінімальної заробітної плати аналогічне ефекту, який одержується в результаті встановлення профспілкою фіксованої ставки заробітної плати. В такому випадку крива пропозиції праці SL переміщується з положення SL-SL в положення Wmin-А-SL (рис.7). В точці Е1 виникає рівновага, заробітна плата при цьому підвищилась, але зменшується зайнятість з Lc до L.

В західній економічній літературі тривалий час обговорюється питання про ефективність законодавства про мінімальну заробітну плату. Частина економістів вважає, що мінімальна заробітна плата зумовлює збільшення продуктивності праці, підвищення ставок заробітної плати і реальних доходів тих, хто працює. Інші економісти стверджують, що встановлення мінімальної заробітної плати зумовлює збільшення витрат на заробітну плату, тому підприємці наймають менше працівників, виникає безробіття. Серед економістів загальноприйнятим вважається, що мінімальна заробітна плата негативно впливає на зайнятість особливо низькокваліфікованих працівників. Проте в цілому зайняті працівники, особливо найбільш кваліфіковані виграють від зростання мінімальної заробітної плати, оскільки воно супроводжується переглядом всієї системи ставок оплати праці в сторону її підвищення.

За своїм впливом на ринок праці законодавче встановлення мінімальної заробітної плати аналогічне ефекту, який одержується в результаті встановлення профспілкою фіксованої ставки заробітної плати. Це означає, що профспілка на ринку праці, формуючи пропозицію праці, володіє монопольною владою: встановлює високу ставку заробітної плати і відповідну зайнятість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]