Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
136.7 Кб
Скачать

Тема 13

МОДЕЛЬ МОНОПОЛІСТИЧНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ

Методичні поради

В даній темі ми продовжимо обговорення концепції недосконалої конкуренції. В минулій темі наша увага була зосереджена на крайній формі недосконалої конкуренції - монополії. Ми побачили, як фірми - монополісти можуть визначити для себе ціни на рівні виробництва з метою максимізації прибутку. Ми також з’ясували, що для користування монопольною владою фірмі необов’язково бути чистим монополістом. У багатьох галузях конкурують декілька фірм, проте, кожна з них користується принаймні деякою владою монополіста - вона контролює ціни і призначає таку ціну, яка перевищує граничні витрати.

У цьому розділі ми розглянемо ринкову структуру, яка займає проміжне положення між чистою конкуренцією і монополією - монополістичну конкуренцію. Ця ринкова модель також може сприяти виникненню монопольної влади.

Монополістична конкуренція є подібною до чистої конкуренції тим, що на цьому ринку також задіяно велику кількість фірм, а вхід нових фірм на ринок є необмеженим. Відмінність від чистоконкурентного ринку: є диференційований товар. Кожна фірма продає марку або варіант товару, що відрізняється якістю, зовнішнім виглядом чи своєю репутацією і кожна фірма є виключним виробником своєї власної марки.

Монополістична конкуренція особливо широко розповсюджена в таких секторах економіки, як роздрібна торгівля і сфера послуг.

Кожний монополістичний конкурент володіє деяким контролем над ціною, за якою він продає свою продукцію. Але оскільки на ринку багато продавців, то кожний продавець усвідомлює, що він надто малий, щоб впливати на поведінку інших фірм. Обсяг монопольної влади фірми, яка працює на ринку монополістичної конкуренції, залежить від того, наскільки успішно вона диференціює свій товар від товарів інших фірм.

Вивчаючи дану тему потрібно враховувати дві важливі особливості ринку з монополістичною конкуренцією. По-перше, фірми конкурують між собою, торгуючи диференційованими товарами, які можуть легко замінятися один одним, однак вони не є абсолютними замінниками (тобто, перехресна еластичність попиту за ціною значна, проте не безмежна). По-друге, вхід на ринок і вихід з нього - вільні: власникам нових марок товарів легко ввійти на ринок, а власникам фірм, товари яких стали неприбутковими, легко залишити ринок.

Враховуючи те, що монополістично конкурентна фірма є єдиним виробником своєї марки, крива попиту на її товар прямує донизу, ціна перевищує граничні витрати, а фірма має монопольну владу. У короткостроковому періоді ціна буде перевищувати середні витрати і фірма отримуватиме прибуток. Цей прибуток у довгостроковому періоді буде приваблювати нові фірми, що зменшить частку фірми на ринку і крива попиту зміститься донизу. У період тривалої рівноваги ціна дорівнюватиме середнім витратам, отже, фірма отримає нульовий прибуток, хоча й користуватиметься монопольною владою.

При дослідженні ринку монополістичної конкуренції, на якому продавці на одному й тому ж ринку забезпечують розмаїття подібних продуктів і посилено рекламують їх, нам потрібно з’ясувати два важливих питання. По-перше, чи дійсно забезпечують ці ринки достатній обсяг різноманітної продукції, чи їхньою ціллю є бажання хоч якось відрізнити свої товари, що призводить до марнотратства? По-друге, чи є реклама ефективним засобом забезпечення інформацією, чи це непотрібна витрата суспільних ресурсів для реклами своїх виробів з ціллю їх диференціації попиту на них?

Монополістична конкуренція, як наголошувалося вище, є дещо подібною до ринку чистої конкуренції, проте чи є вона ефективною ринковою структурою? Щоб дати відповідь на це запитання ми - порівняємо тривалу рівновагу в монополістично конкурентній галузі з тривалою рівновагою в чисто конкурентній галузі.

На противагу дефектам монополістичної конкуренції, ми визначимо і ефекти цієї ринкової структури.

такі важливі питання теми, як:

  • формування нормального прибутку (беззбитковості) фірм у довгостроковому періоді;

  • конкурентні монополістичні фірми і неефективний розподіл ресурсів;

  • конкурентні монополістичні фірми і технологічна ефективність виробництва потребують поглибленого самостійного вивчення.

Для опрацювання цих питань можна скористатися такими науковими джерелами:

  1. Долан Э.Дж., Линдсей Д.Е. Рынок: Микроэкономическая модель.-С.-Пб.1992.-Гл.9

  2. Хайман Д.Н. Современная микроэкономика: анализ и применение.-М.: Финансыы и статистика, 1992.-Гл.11.

Вступ

Монополістична конкуренція є досить поширеною моделлю сучасного ринку. Особливо це стосується товарів народного споживання. Кожен з нас як покупець найчастіше зустрічається з виробником чи продавцем, який орієнтується у своїй поведінці на монополістичну конкуренцію. Пізнання моделі цієї поведінки становить головну мету теми. Її досягнення дасть змогу не тільки набути певних професійних знань, а й краще зрозуміти свого контрагента на ринку у повсякденному житті.

Вивчаючи цю тему ви зможете зрозуміти:

  • поняття і основні ознаки монополістичної конкуренції;

  • поняття цінової і нецінової конкуренції як основні ознаки монополістичної конкуренції;

  • що визначає ступінь еластичності попиту в умовах монополістичної конкуренції;

  • які передумови оптимального випуску продукції для фірми на короткостроковому і довгостроковому часових інтервалах;

  • як формується нормальний прибуток фірм в довгостроковому періоді;

  • яка умова рівноваги фірм в довгостроковому періоді і чинники що її порушують;

  • ефекти конкурентної монополістичної фірми;

  • які чинники визначають позитивний вплив конкурентної монополістичної фірми на розподіл ресурсів і технологічну ефективність виробництва.

Багато уваги в даній темі буде приділено значенню реклами, оскільки економісти оцінюють це значення неоднаково. Одні вважають, що середнього споживача можна задурити рекламою, інші твердять, що якщо реклама і нешкідлива, то бодай не потрібна. Прихильники реклами переконують, що дякуючи рекламі можна збільшити попит.

В завершенні теми, ми звернемо увагу на те, що поведінка споживачів в країнах, що переходять від командної до ринкової системи, ще раз підтверджує значення різноманітності для індивіда. Чим вищий життєвий рівень, тим більше своїх потреб і бажань споживачі можуть задовольнити, тим важливішою стає ця різноманітність.

План

  1. Монополістична конкуренція: поняття, основні ознаки та сфера функціонування.

  1. Основні ознаки монополістичної конкуренції

  2. Форми диференціації продукту

  1. Визначення ціни і обсягів виробництва в умовах монополістичної конкуренції. Ефективність монополістичної конкуренції.

  1. Крива попиту фірми в умовах монополістичної конкуренції

  2. Функціонування конкурентної монополістичної фірми в короткостроковому періоді.

  3. Рівновага конкурентної монополістичної фірми в довгостроковому періоді.

  4. Ефективність монополістичної конкуренції

  1. Нецінова конкуренція

  1. Удосконалення продукту, як метод нецінової конкуренції.

  2. Рекламно-пропагандистська діяльність.

  1. Монополістична конкуренція: поняття, основні ознаки та сфера функціонування.

1.1. Основні ознаки монополістичної конкуренції

Монополістична конкуренція - ринок, на якому багато фірм продають диференційований продукт; ринок, вхід на який відносно вільний; ринок, на якому фірма володіє контролем над ціною продукту, що вона виробляє, і на якому існує значна нецінова конкуренція.

Отже, визначальними рисами монополістичної конкуренцію є: (див.схему 1)

-відносно велика кількість продавців;

- диференціація продукту:

-легке входження у галузь та легкий вихід з галузі;

-виробники не взаємодіють між собою;

- повна проінформованість щодо ринкових цін, обсягів та попиту покупців.

Кількість продавців при монополістичній конкуренції не така велика, як при досконалій конкуренції: декілька десятків, або сотень незалежних фірм, а не десятки або сотні тисяч. Окремі фірми настільки малі стосовно цілого ринку, що їхні рішення щодо цін чи обсягів продукції не впливають на ринкову рівновагу. Отже, декілька характерних ознак монополістичної конкуренції зумовлені наявністю відносно великої кількості продавців. Це: невелика частка ринку (кожна фірма володіє відносно невеликою часткою всього ринку, тому фірми мають обмежений контроль над ринковою ціною); відсутність змов (відносно велика кількість фірм гарантує, що змова - погоджені дії фірм з метою обмеження обсягу виробництва і штучного підвищення ціни - майже неможлива); незалежність дій (реакцією конкурентів можна знехтувати, бо вплив дій однієї фірми на кожного з її численних суперників настільки незначний, що у цих конкурентів немає підстав для реакції на дії фірми).

Схема 1. Монополістична конкуренція і її особливості

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]