Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
136.7 Кб
Скачать

1.2. Форми диференціації продукту

Продукти, що пропонуються на ринку монополістичної конкуренції належать до однієї товарної групи але досить диференційовані. Ця диференціація грунтується як на реальних, так і на удаваних відмінностях. Реальні відмінності, в першу чергу якість продукту, це функціональні характеристики, різноманітність матеріалів з яких вони виготовлені, дизайн, якість роботи. Наприклад, магазини, де продають жіноче та чоловіче взуття, яке відрізняється за стилем, використаними матеріалами та якістю виготовлення.

Ще однією формою диференціації продукту є послуги та умови, що супроводжують продаж товару. Фірма, щоб виділити свій товар серед інших може стимулювати збут. Наприклад, безкоштовна доставка товару покупцеві, гарантійне обслуговування, приз за певну кількість придбаного товару. Відмінність в якості продукту та обслуговування (такі, як ввічливість персоналу, заміна недоброякісного товару або безоплатний ремонт, надання кредиту, доставка товару покупцеві тощо) дають продавцеві можливість встановлювати вищу ціну за свої товари. Рекламуючи ці відмінності, продавці збільшують попит на свій товар.

Продукти можуть також диференціюватися за місцем їх продажу та доступністю. Особливо це стосується товарів, потреба в яких виникає в певному місці, близькість до житла або до місця роботи, цілодобове обслуговування.

Диференціація продукту виникає і в уявних відмінностях. Найчастіше це проведення активної рекламної політики фірмами та використання відомих торгових знаків та торгових марок.

Одним з наслідків диференціації продукту є те, що незважаючи на відносно велику кількість фірм, виробники за умов монополістичної конкуренції мають деякий контроль над цінами на свою продукцію. Споживачі надають перевагу продукції певних продавців і у певних межах платитимуть більше, щоб задовольнити свої вподобання. Продавці і покупці не пов'язані випадком, як на чисто конкурентному ринку.

Вступити в галузь з монополістичною конкуренцією відносно легко. Оскільки на ринку досить велика кількість конкуруючих фірм, створити якісь бар'єри для вступу в галузь нових виробників практично неможливо. Однак у монополістичній конкуренції можуть з'явитися додаткові фінансові перешкоди, зумовлені потребою запропонувати продукт, що відрізняється від продукту конкурентів, і необхідністю рекламувати його. Деякі з фірм-конкурентів можуть володіти патентами на свої продукти й авторськими правами на свої фабричні клейма і торгові знаки, що ускладнює конкуренцію та вимагає додаткових витрат. Бар'єром для вступу у монополістичну галузь також може стати, наприклад, обмежена кількість найзручніших місць для встановлення кіосків.

  1. Визначення ціни і обсягів виробництва в умовах монополістичної конкуренції. Ефективність монополістичної конкуренції.

  1. Крива попиту фірми в умовах монополістичної конкуренції

Ринку монополістичної конкуренції належить проміжне місце між монопольним ринком та ринком чистої конкуренції. Тому і механізм визначення ціни та обсягів виробництва при монополістичній конкуренції є переплетенням цих двох моделей.

Давайте проаналізуємо, який характер має крива попиту на товар в умовах монополістичної конкуренції. Крива попиту могла би бути абсолютно еластичною, але тільки в певних межах, адже частка фірми на ринку не така вже й мала, щоб збільшення нею обсягів продажу взагалі не впливало на ціни. Переважно крива попиту має похилий вигляд. Це пояснюється тим, що по-перше, фірма в умовах монополістичної конкуренції має меншу кількість конкурентів, ніж на конкурентному ринку, а по-друге, продукти цих конкурентів є близькими, але не ідеальними замінниками. Якщо ж порівняння проводити з монопольним ринком, то крива попиту матиме більшу еластичність, бо є можливість за рахунок позитивної диференціації продукту добитися ефекту заміщення, коли попит з інших товарів цієї групи переноситься на товар даної фірми. Отже, на еластичність кривої попиту буде впливати кількість конкурентів з якою стикається фірма та ступінь диференціації продукту в галузі, (чим численніша група конкурентів та слабкіша диференціація продукту, тим більш еластичною буде крива попиту для кожного з них і , навпаки, якщо кількість конкурентів буде обмежена, а диференціація продукту значна, то крива попиту матиме менш еластичний вигляд).

  1. Функціонування конкурентної монополістичної фірми в короткостроковому періоді.

Фірма максимізуватиме свої прибутки або мінімізуватиме свої збитки у короткостроковому періоді, виробляючи такий обсяг продукції. що відповідає точці перетину кривих граничних витрат і граничного виторгу. На рис. 1 показана ситуація, коли фірма отримує економічний прибуток. Але виникають такі ситуації, коли фірма буде зазнавати збитків (рис. 2). Отже, у короткостроковому періоді фірма, що діє в умовах монополістичної конкуренції, може або отримувати економічні прибутки, або зазнавати збитків.

Рис.1. Прибутки в короткостроковому періоді

Рис. 2. Збитки в короткостроковому періоді

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]