Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
192 Кб
Скачать

План лекції

1.Принципи формування попиту на економічні ресурси.

2.Чинники зміни попиту на ресурси та еластичність.

3.Критерії оптимального використання ресурсів.

1.Принципи формування попиту на економічні ресурси.

На ринку економічних ресурсів фірми, які формують попит, і власники економічних ресурсів, які формують пропозицію, діють раціонально. Кожна сторона максимізує свою вигоду: власники ресурсів максимізують доходи від продажу ресурсів, а фірма максимізує прибуток. Саме тому аналіз ринку економічних ресурсів базується, по-перше, на аналізі одержання максимального прибутку фірмою, а по-друге, на теорії граничної продуктивності економічних ресурсів.

Вихідними умовами дослідження ринків ресурсів є:

1) кожний фактор має свою продуктивність, яку враховує фірма, купуючи ресурси;

2) у короткостроковому періоді діє закон спадної граничної продуктивності факторів виробництва;

3) у довгостроковому періоді існує взаємозамінність факторів виробництва.

Попит на економічний ресурс залежить від продуктивності даного ресурсу, а також від ціни економічного блага, що виготовлене за допомогою цього ресурсу.

Процес виробництва є складним. При певному поєднанні факторів виробництва виробляється певний обсяг продукту. Кожний з факторів виробництва не може функціонувати окремо один від одного, всі вони є взаємозалежні. Інакше кажучи, продуктивність кожного з факторів залежить від наявності певної кількості інших факторів виробництва.

Маючи певну кількість всіх факторів виробництва, що використовуються для виробництва певної кількості продукції, важко пояснити, яка частка продукції створена одним фактором, а яка частка створена іншим. Проте ми можемо оцінити продуктивність окремого фактора, коли даний фактор змінювати, а всі інші залишати постійними. Коли за технологією змінюється лише один економічний ресурс, то технологічні обмеження можуть бути представлені графіком кривої граничного продукту (фізичного продукту) – МР(marginal product). Граничний продукт можна записати формулою, використавши виробничу функцію, яка показує взаємозв’язок між факторами виробництва (затратами капіталу (K) і праці(L))та максимальним обсягом випуску продукції(Y): Y = f (K,L).Згідно з визначенням, граничний продукт праціMPL– це приріст валового обсягу випуску продукції в результаті використання додаткової одиниці праці за умови, що кількість інших ресурсів залишається незмінною, тобто:MPL= f (K, L+1) – f (K, L).

Величина граничного продукту, що є мірилом продуктивності ресурсу, зумовлює похідний характер попиту на економічні ресурси. Ресурс, який має більшу продуктивність, буде користуватися більшим попитом, ніж той, який має нижчу продуктивність.

Похідний характер попиту на економічні ресурси пояснюється також (а можливо слід сказати: в першу чергу) тим, що попит на ресурси є похідним від попиту споживача на економічні блага, що виробляються за допомогою даних економічних ресурсів. Споживачі купують економічні блага з метою одержання максимального задоволення потреб. Фірма купує такі економічні ресурси, як землю, капітал, працю не тому, що вони приносять безпосереднє задоволення потреб споживачів. Фірма купує ці економічні ресурси, щоб виробити певні економічні блага і максимізувати прибуток. Зрозуміло, попит на ресурс буде збільшуватись або зменшуватись в залежності від того, зменшується чи збільшується попит на економічні блага, при виробництві яких використовується даний ресурс.

В ринковій економічній системі не сам по собі граничний продукт є важливим для фірми. Оскільки фірма прагне максимізувати прибуток, її цікавить, наскільки збільшиться дохід фірми в результаті продажі граничного продукту, що вироблений при залученні до виробництва додаткового економічного ресурсу. Приріст валового доходу, отриманий від продажі продукції, виробленої в результаті використання кожної додаткової одиниці ресурсу, називаєтьсяграничною доходністю ресурсу або граничним продуктом ресурсу в грошовому виразі – MRP(marginalrevenueproduct).MRP визначається за формулою:MRP =,

де: TR - приріст валового доходу, гр. од.;

Х - приріст економічного ресурсу на одиницю.

Граничну дохідність ресурсу можна визначити також шляхом множення граничного продукту ресурсу на відповідну величину граничного доходу (MR):

MRP = МР х MR.

Крива граничного продукту ресурсу в грошовому виразі є кривою попиту на цей ресурс. ВеличинаMRPі його динаміка залежить від того, в умовах якої ринкової структури функціонує фірма. В умовах досконалої конкуренції фірма продає свою продукцію за однаковою ціною, при цьому:MRP = МР х Р.

Оскільки в умовах досконалої конкуренції ціна продукту є однаковою, то динаміка граничної дохідності ресурсу повністю визначається динамікою граничного продукту, тобто законом спадної граничної продуктивності. Тому крива граничної дохідності ресурсу має спадний характер.

За недосконалої конкуренції гранична дохідність ресурсу визначається за формулою: MRPМ = MP x MR. Це означає, що динамікаMRPвизначається не тільки законом спадної граничної продуктивності. Тут важливу роль відіграє і те, що крива попиту на продукт фірми в умовах недосконалої конкуренції є спадною. Фірма сама визначає ціну і з метою збільшення обсягу продаж ціну знижує. Нижча ціна стосується не лише додатково виробленої продукції, але і всього попереднього обсягу. Саме тому граничний дохід від продажі кожної наступної одиниці продукції зменшується і є меншим від ціни:MR < Р.

Крива граничної дохідності ресурсу для досконало конкурентної фірми (MRPС) є більш пологою (рис.1). Крива граничної дохідності ресурсу фірми в умовах недосконалої конкуренції (MRPМ) є завжди крутіша і знаходиться нижче кривої MRPС . Графік заодно пояснює, чому в умовах недосконалої конкуренції фірми виробляють менше продукції і використовують менше економічних ресурсів.

Отже, за недосконалої конкуренції крива попиту на ресурс є менш еластичною, ніж для досконалого конкурента.

Як ми зауважили вище, крім технології і попиту на товари і послуги важливим чинником, що формує попит на ресурс, є його ціна. Витрати фірми, необхідні для придбання додаткової одиниці ресурсу, називають граничними витратами на ресурс – MRC (marginal resource cost). Граничні витрати на ресурс – це витрати, пов’язані з купівлею додаткової одиниці ресурсу:

MRC = , де:ТС – приріст валових витрат в результаті придбання кожної додаткової одиниці ресурсу, гр. од.

Фірма прагне максимізувати прибуток і її цікавить, наскільки він збільшиться в результаті продажі граничного продукту. Додатковий прибуток при залученні до виробництва, наприклад, додаткової одиниці праці визначається: прибутку =виторгу –витрат. Продукція фірми реалізується за ціноюР, а найманий робітник отримує заробітну плату W, тому: прибутку =(MPL х P) – W. Очевидно, що збільшувати кількість праці підприємець буде доти, поки прибутку0. Колиприбутку = 0, то:MPL х P = W, де (MPL х P) - гранична дохідність ресурсу; W – це граничні витрати фірми на ресурс. Фірма завжди зіставляє MRP і MRC. Коли MRP > MRC, то фірма буде збільшувати попит на економічний ресурс. Фірма, яка максимізує прибуток, залучає ресурси до того моменту, поки MRP не буде дорівнювати MRC. Рівність MRP = MRC називають правилом рівноваги у використанні ресурсу. Використання фірмою певної кількості ресурсу, при якій досягається рівність граничної доходності ресурсу та граничних витрат на цей ресурс, забезпечує фірмі виробництво такої кількості продукції, при якій вона максимізує прибуток.

В умовах досконалої конкуренції ринок економічного ресурсу характеризується незмінними цінами на ресурс. А це означає, що граничні витрати на ресурс дорівнюють його ціні: MRC = Р. Правило рівноваги у використанні ресурсу в умовах чисто конкурентного ринку означає: MRP = MRC = Р. Цю закономірність зобразимо графічно (рис.2).

В цьому випадку, коли MRP = MRC = Р, фірма купить Х одиниць

ресурсу. Використання такої кількості ресурсу забезпечить фірмі одержання максимального прибутку. Графік ілюструє обернену залежність між ціною ресурсу і кількість придбаного ресурсу. Так, коли ціна ресурсу зростає з Р до Р1, фірма, що максимізує прибуток, купить меншу кількість ресурсу – Х1.

Ґрунтовніший аналіз попиту на економічний ресурс проведемо за допомогою кривої граничного дохідності ресурсу MRР і кривої середньої дохідності ресурсу АRР. АRР – це середній продукт ресурсу в грошовому виразі: АRР = АР х Р, або: АRР = де ТР – валовий продукт, який одержує фірма при використанні Х одиниць ресурсу. АRР є показником середньої продуктивності економічного ресурсу. Криві МRР і АRР поводяться так само, як і криві граничного і середнього продукту (рис.3).

Коли ціна економічного ресурсу складає Р1, фірма, яка максимізує прибуток, буде використовувати Х1 одиниць ресурсу. В такій ситуації МRР є меншою від АRР. Коли ціна ресурсу складає Р2 , МRР = АRР = Р2 . Коли ж ціна економічного ресурсу буде ще вищою і складатиме Р3, то АRР є меншою від МRР, і від ціни Р3. Якщо цим ресурсом є праця, то при ціні Р3 (ціною послуг праці є заробітна плата W), заробітна плата є більшою ніж вартість виробленої продукції в середньому на одного працівника. В таких умовах фірма, яка використовує Х3 одиниць ресурсу, не зможе максимізувати прибуток, вона буде мінімізувати збитки. Отже, відрізок кривої граничної дохідності економічного ресурсу нижче точки А (максимального значення АRР) і є кривою попиту фірми на економічний ресурс.

При розгляді матеріалу даного питання необхідно звернути увагу на те, що крім індивідуального попиту на ресурс, тобто попиту на ресурс зі сторони окремої фірми, є галузевий і ринковий попит.

Крива ринкового попиту на товар будується шляхом підсумовування по горизонталі кривих попиту окремих покупців на ринку при конкретній ціні. Аналогічним способом криві галузевого і ринкового попиту на економічний ресурс будуються шляхом підсумовування кривих MRP для всіх фірм, які використовують даний економічний ресурс. Отже, галузевий попит на ресурс – це сума попитів всіх фірм на ресурс, тобто кривих MRP для всіх фірм галузі.

Ринковий попит на ресурс – це сума попиту на ресурс зі сторони всіх суб’єктів господарювання, що функціонують в національній економіці, тобто зі

сторони всіх її галузей. На рис.4 ринковий попит на ресурс Х є сумою попиту фірми А 1) і фірми В 2).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]