Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_vkazivki_do_zbirnika_po_BZhD.doc
Скачиваний:
264
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Боротьба з проявами емоцій

У принципі емоції «вибиваються» тільки емоціями. Важливим фактором у придушенні негативних емоцій є воля. Воля — це зусилля, спрямоване на виконання акту за наявності мотиву діяльності і перешкод. Жінки в більшому ступені піддані емоційним реакціям.

Зменшення емоційної напруги досягається за рахунок надання персоналу максимально повної інформації, набуття навичок поведінки (тренованості) в екстремальних ситуаціях.

Зняття емоцій може бути і медикаментозним, за допомогою препаратів, що пригнічують емоційні центри (андаксин, тріоксазин та ін.). Величина негативної емоції випливає від величини стресу.

Для того щоб уникати стресових ситуацій, слід прислухатися таких порад.

Не намагатися „переробити” людей на свій розсуд, ніколи не зможете переробити іншу людину – ви здатні змінити тільки себе. Не залишайтеся сам на сам зі своїми неприємностями, не шукайте самотності і не впадайте у свої болісні переживання. Намагайтесь, навпаки, цей негатив розрядити. Допомагає відверта бесіда з другом та близькими. Надмірну емоційну напругу знімає будь-яка фізична активність, займіться будь-якою фізичною роботою, фітнесом, спортом і побачите результат.

Практична робота №2 ризик. Визначення величини ризику

Мета роботи: Набуття студентами навичок кількісної оцінки ступеня ризику.

Загальні положення. Ризик як оцінка небезпеки

Наслідком прояву небезпек є нещасні випадки, аварії, катастрофи, які супроводжуються смертельними випадками, скороченням тривалості життя, шкодою природному чи техногенному середовищу. Будь-які наслідки небезпеки визначають як шкоду. Кожен окремий вид шкоди має своє кількісне вираження. Наприклад: кількість загиблих, поранених чи хворих, площа зараженої території, площа лісу, що вигоріла, вартість зруйнованих споруд.

Найбільш універсальний кількісний засіб визначення шкоди – це вартісний, тобто визначення шкоди у грошовому еквіваленті. Другою мірою можливої небезпеки є частота з якою вона може проявлятись, або ризик.

Ризик (R) визначається як відношення кількості подій з небажаними наслідками (n) до максимально можливої їх кількості (N) за конкретний період часу:

R= n/N

Категорії серйозності небезпеки встановлюють кількісне значення відносної серйозності ймовірних наслідків небезпечних умов.

Рівні ймовірності небезпек є якісним відображенням відносної ймовірності того, що відбудеться небажана подія, яка є наслідком неусуненої або непідконтрольної небезпеки.

Таблиця 1.

Категорії серйозності небезпек

Вид

Категорія

Опис нещасного випадку

Катастрофічна

1

Смерть або зруйнування системи.

Критична

2

Серйозна травма, стійке захворювання, суттєве пошкодження у системі.

Гранична

3

Незначна травма, короткочасне захворювання, пошкодження у системі.

Незначна

4

Менш значні, ніж категорії 3, травми, захворювання, пошкодження у системі.

Таблиця 2.

Рівні ймовірності небезпеки

Вид

Рівень

Опис наслідків

Часта

А

Велика ймовірність того, що подія відбудеться

Можлива

В

Може трапитись декілька разів за життєвий цикл

Випадкова

С

Іноді може відбутися за життєвий цикл

Віддалена

D

Малоймовірна, але можлива подія протягом життєвого циклу

Неймовірна

Е

Настільки малоймовірна, що можна припустити, що така небезпека ніколи не відбудеться

Наприклад, якщо зіткнення літаків у повітрі, без сумнівів, буде класифікуватися як категорія 1 (катастрофа), то її можливість або ймовірність буде віднесена до рівня D (віддалена), виходячи зі статистики випадків зіткнення літаків у повітрі.

Зіткнення двох автомобілів на переповненій автостраді може бути класифікована як незначна (категорія 4) подія з ймовірністю, що належить до рівня А (часта) або рівня В (можлива).

Звідси випливає, що коли потенційна небезпека події буде віднесена до категорії 1 (катастрофа) з рівнем імовірності А (часта), то всі зусилля без сумнівів потрібно спрямовувати на виключення цієї небезпеки з конструкції або забезпечити посилений контроль до запуску системи або проекту.

Таблиця 3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]