Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_vkazivki_do_zbirnika_po_BZhD.doc
Скачиваний:
264
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Практична робота №3 визначення хронотипу людини. Мета роботи

Навчитися визначати хронотип людини, вивчити загальні відомості щодо біоритмів людини і їх впливу на самопочуття і працездатність.

Хронотип людини і його вплив на життєдіяльність.

Люди поділяються на три основні хронотипи:

  • жайворонки (ранкові)

  • голуби (денний)

  • сови ( вечірній)

Жайворонки вранці мають високий рівень працездатності і добре працюють у першій половині дня. Вони рано прокидаються і рано вкладаються спати.

Сови – в ранкові часи відмічається найнижчий поріг збудливості нервової системи, високої працездатності вони досягають під вечір. Сови пізно прокидаються і засипають далеко опівночі.

У людей хронотипу голуби спостерігаються особливості притаманні як жайворонкам, так і совам. Вони не люблять вставати дуже рано, але вкладаються спати не дуже пізно, люблять нормальний 7-8 годинний сон. Їх працездатність має два піки - о 10-12 і 15 -18 годині.

За результатами досліджень: серед студентів ранковий тип спостерігався у 36%, проміжний у 19%, а вечірній – у 45% від загальної кількості досліджених.

Люди різних хронотипів неоднаково реагують на багато зовнішніх подразнень, у тому числі на дію лікарських засобів і навіть їх доз.

Вважається що кожному хронотипу людини відповідає певний характер.

Сови найчастіше за жайворонків є екстравертами, тобто їх інтереси спрямовані у першу чергу на зовнішній світ. Вони, як правило, не відчувають перешкод у спілкуванні з людьми. Їм притаманні компанійські відносини, широке коло знайомств, оптимістичність, змінюваність настрою і захоплень, слабкий контроль над емоціями і почуттями.

Жайворонки – навпаки, частіше за сов бувають інтровертами, тобто сприймають світ та людей ніби через призму своїх, іноді далеких від дійсності, уявлень про них.

Біологічні ритми – це періодичне повторювання зміни характеру та інтенсивності біологічних процесів та явищ у живих організмах.

Біологічні ритми поділяються на три групи ( за Хальбергом) :

  1. Ритми високої частоти з періодом, що не перевищує півгодинний інтервал (ритми скорочення серцевих м’язів, дихання, біострумів мозку, біохімічних реакцій, перистальтики кишечнику).

  2. Ритми середньої частоти з періодом від півгодини до семи діб (зміна сну і бадьорості, активності і покою, добові зміни в обміні речовин, коливання температури, артеріального тиску, частоти поділу клітин, коливання складу крові).

  3. Низькочастотні ритми : місячні, сезонні (ендокринні зміни, зимова сплячка, статеві цикли), внутрішньорічні, багаторічні.

Добові біологічні ритми

Добові БР належать до головних БР організму

Фаза підготовки до активної діяльності починається у передранкові години. Фаза відновлення охоплює нічні години. Така структура циклічності біологічних процесів підтримується соціальними і зовнішніми датчиками часу. Встановлено, що кожний орган має свою визначену у часі кульмінаційну точку — період особливо напруженої діяльності. Саме у цей час орган найбільш вразливий до різних несприятливих впливів і краще піддається лікувальним процедурам.

Протягом доби змінюється чутливість організму до болю і холоду, впливу лікарських засобів і токсичних речовин (в тому числі й алкоголю).

5-6 години ранку - найвища працездатність, опірність організму дуже сильна, печінка виводить всі шлаки.

10-12 години - піднесення фізіологічної активності.

12-14 години - реакції людини уповільнюються.

Після 14 години - самопочуття знову починає поліпшуватись.

16 година - новий добовий підйом.

Після 18 години - зростає тиск крові, підвищується дратівливість, нервозність.

Після 19 години - увага досягає максимуму, реакції стають надзвичайно швидкими.

Після 20 години - поліпшується пам’ять, час придатний для заучування тестів.

Після 21 години - температура тіла знижується, організм починає готуватись до сну.

21-23 години – найбільш придатний час для засинання.

24 години – фізіологічний підйом.

2-4 години – загальний тонус людини падає, погіршується пам’ять, координація рухів (активна печінка, відбувається „велике очищення” у організмі).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]