Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Kursova_proektny_analiz.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
287.5 Кб
Скачать

Розділ ііі оцінювання проекту

3.1.Оцінка проекту за аспектами проектного аналізу

Оцінка проекту проходить за наступними аспектами: технічний, комерційний, екологічний, інституційний, соціальний, фінансовий, економічний.

Основними аспектами проектного аналізу є: технічний аналіз, завданням якого є визначення найбільш придатної для да­ного інвестиційного проекту техніки та технології;

Даний проект реалізується у м. Луцьку Ранкова 26. Місцем розташування проекту було вибрано діючу територію СГ ТЗОВ «Агропродторг», оскільки, це порівняно з іншими альтернативами зменшує інвестиційні витрати. Сфера діяльності: виробництво макаронних виробів,а також борошна. Обладнання проекту купується в Італії. Метою даного проекту є покращення фінансового стану підприємства та забезпечення внутрішнього і зовнішнього ринку макаронними виробами.

Для реалізації даного проекту передбачено залучення нових трудових ресурсів у виробництво.

Критеріями оцінки обладнання, яке повинно використовуватись на підприємстві стали :

  • відповідність технологій світовим стандартам;

  • застосування сучасних методів проектування і виготовлення;

  • співвідношення ціни і якості;

  • високі технічні характеристики виробничих потужностей;

  • розгалужена система сервісу та обслуговування;

Для виробництва макаронних виробів використовуються природні ресурси, такі як борошно, вода, сіль, та ін. Існує велика кількість фірм-постачальників цих матеріалів, які можуть забезпечити виробництво усім необхідним.

Організаційна структура СГ ТЗОВ «Агропродторг» є децентралізованою. Перехід до децентралізованих організаційних структур певною мірою пов’язаний зі збільшенням складності й мінливості зовнішнього середовища, зростанням ролі стратегічних і маркетингових функцій в умовах гострої конкурентної боротьби, а також значним поширенням інформаційних технологій в управлінні. Внаслідок цього організації відбувається розподіл функцій: менеджери вищого рівня зосереджуються на стратегічних завданнях, а менеджерам середнього й нижчого рівня доводиться приймати дедалі більше поточних рішень.

Товариство має право входити до складу об’єднань підприємства та виходити з них у відповідності до чинного законодавства України та установчих документів таких об’єднань.

Привабливість фірми, віра в успіх її бізнесу багато в чому залежать від ділових навичок і професіоналізму персоналу фірми та команди менеджерів. Тому організаційний план, в якому розглядаються кадрові питання, займає особливе місце

Таблиця 3.1

Матриця управлінських здібностей

Основні функції управління фірмою

Забезпечується персоналом фірми (власниками, ключовими менеджерами)

Необхідна зовнішня допомога

Спосіб отримання зовнішньої допомоги

Підвищення кваліфікації персоналу фірми

Залучення зовнішніх консультантів

1.Бухгалтерський облік

2.Оподаткування

3.Планування

4.Організація

5.Управління фінансами

6.Управління персоналом

7.Збут

8.Ціноутворення

9.Юридичні питання

10.Страхування

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

Аналізуючи матрицю управлінських здібностей підприємства можна побачити що такі функції управління фірмою як бухгалтерський облік, Організація, управління фінансами, управління персоналом та страхування забезпечується персоналом фірми.

Для виконання таких функцій як оподаткування, планування, організація, ціноутворення залучається зовнішня допомога підприємству.

Підвищення кваліфікації персоналу фірми відбувається по виконанню таких функцій як бухгалтерський облік, планування, організація, управління персоналом, страхування.

Децентралізована організація  передбачає передання або делегування відповідальності за низку ключових рішень на нижчі рівні управління. Вищий ступінь децентралізації в організації означає, що:

  • більша кількість рішень приймається на нижчих рівнях управлінської ієрархії;

  • рішення, що приймаються на нижчих рівнях, є досить важливими для організації;

  • зменшується централізований контроль за рішеннями, прийнятими управлінським персоналом.

Збільшення автономності в децентралізованих організаціях підвищує відповідальність підрозділів за їхню прибутковість чи збитковість, сама організація стає гнучкішою й динамічнішою.

Основну частку трудових ресурсів підприємств складають працівники у працездатному віці: чоловіки – від 16-60 років, жінки - від 16-55 років. Членами трудового колективу можуть бути непрацездатні у працездатному віці і люди пенсійного віку.

Усіх працівників підприємства поділяють на дві групи:

- промислово-виробничий персонал, зайнятий виробництвом і його обслуговуванням;

- непромисловий персонал, зайнятий в основному в соціальній сфері діяльності підприємства.

За характером виконуваних функцій промислово-виробничий персонал (далі -ПВП) підрозділяється на шість категорій:

- робітники;

- керівники;

- фахівці;

- службовці;

- молодший обслуговуючий персонал;

- стажери (учні).

Робітники - це працівники, безпосередньо зайняті виробництвом продукції (наданням послуг), ремонтом, переміщенням вантажів, наглядом за роботою промислових агрегатів, налагодженням та обслуговуванням устаткування.

У залежності від характеру участі у виробничому процесі робітники, у свою чергу, поділяються на основних (виробляючих продукцію) і допоміжних (обслуговуючих технологічний процес). Окремо виділяють черговий та ремонтний персонал.

Керівники - особи з високою професійною підготовкою, безпосередньо зайняті управлінням виробничими процесами та підлеглими працівниками. Вони обіймають керівні посади на підприємств і в межах функціональних служб.

Фахівці - інженерно-технічні працівники, що виконують рядові функції управління, здійснюють технічне, організаційне, економічне керівництво виробничими процесами, а також організують діяльність промислово-виробничого персоналу.

До цієї категорії відносяться інженери; економісти, бухгалтери, соціологи, юрисконсульти, нормувальники, технологи тощо.

Службовці – працівники, що здійснюють підготовку й оформлення документів, виконують адміністративно-господарську, фінансову, статистичну, обліково-бухгалтерську, інші функції обслуговування. До цієї категорії відносять діловодів, секретарів, друкарів, табельників, креслярів, копіювальників, архіваріусів, агентів тощо.

До категорії молодшого обслуговуючого персоналу відносять осіб, зайнятих обслуговуванням основного парку обладнання та устаткування, а також зайнятих обслуговуванням основних, допоміжних, чергових і ремонтних виробничих працівників. До цієї категорії відносять також прибиральників, двірників, гардеробників, охоронців, пожежно-вартову службу.

До категорії стажерів (учнів) зазвичай відносять осіб, які набувають практичних навичок оволодіння професією на конкретному підприємстві.

Метою кадрової політики є забезпечення кожного робочого місця працівником відповідної кваліфікації відповідно до потреб виробництва.

Основною метою кадрової політики підприємства повинне стати підвищення кваліфікації робітників за рахунок:

- навчання на робочому місці;

- проведення семінарів та навчань.

В процесі реалізації проекту необхідно проводити мінімізацію витрат на всіх етапах.

Основним заходами проекту є:

  • заміна існуючих установок новим більш ефективним високоякісним обладнанням;

  • освоєння і просування на ринок нових видів макаронних виробів;

  • перехід до використання нових видів упаковки;

  • проведення комплексу маркетингових заходів щодо дослідження ринку і просування продукції.

Особливостями і перевагами даного інвестиційного проекту у відповідності з поставленими цілями, є:

  • спрямованість на підтримку вітчизняного товаровиробника;

  • спрямованість на підвищення виробничо-технологічного потенціалу і конкурентноспроможності підприємства;

  • спрямованість на просування на ринки вітчизняних продуктів;

  • спрямованість на реконструкцію діючого виробництва.

Покажемо план виконання поставлених вище завдань в таблиці.

Таблиця 3.2

Графік виконання поставлених проектних завдань

Найменування робіт

Час виконання, днів

Витрати, тис. грн.

1

Маркетингові дослідження

3 місяці

3,2

2

Переобладнання

45 днів

11,0

3

Придбання “Braibanti Sasib” (Італія)

30 днів

300,0

4

Монтаж обладнання

8 днів

5,0

5

Найм працівників

9 днів

10,200

Отже, загальні капітальні витрати становлять 309400 грн, а термін виконання проекту при суміщенні вище вказаних завдань становить 4 місяці, 28 днів.

Комерційний (маркетинговий) аналіз, у ході якого аналізується ринок збуту продукції, яка буде вироблятись після реалізації інвестиційного проекту, тобто визначається необхідна кількість цієї про­дукції та ринок продукції (аналізуються переду­сім ціни на неї).

Загальна потужність підприємства - 40-45 тонн продукції за добу. Залежно від обсягів виробництва можуть застосовуватись дво- і тризмінні режими роботи.

Перша і друга лінії здатні випускати практично всі відомі види короткорізаних макаронних виробів за наявності відповідних матриць, замовлення та виготовлення яких займає від 14 до 30 днів.

Складські площі для зерна, якими володіє СГ ТЗОВ «Агропродторг» дозволяють бути незалежними від коливань цін на пшеницю, чим власне, пояснюється нижча вартість продукції порівняно з іншими українськими виробниками.

Заплановане створення додаткових складських площ із завданням доведення можливості одночасного накопичення зерна до 5000 тонн.

Наразі фабрика випускає 13 найбільш популярних видів макаронних виробів.

Продукція виробляється за швейцарською технологією з використанням тільки кращих, високої якості натури сортів пшениці з великим вмістом клейковини.

Процес виробництва практично повністю автоматизований – від прийому зерна і до упаковки готової продукції.

На всіх етапах виробництва лабораторією підприємства здійснюється суворий контроль якості .

У 2003 р. підприємство стало переможцем рейтингу конкурс «100 кращих підприємств» , продукція під торговельною маркою «Боніта» нагороджена Знаком якості «Вища проба».

Виробнича діяльність підприємства жорстко зумовлюється загальною економічною ситуацією, галузевими пропорціями і платоспроможним попитом населення.

Оптимальна виробнича програма – це програма, яка відповідає структурі ресурсів підприємства та забезпечує найкращі результати його діяльності за прийнятим критерієм.

Оптимізація виробничої програми проводиться з метою:

1) планування оптимальної структури номенклатури продукції;

2) визначення максимально можливого обсягу виробництва продукції та економічної межі нарощування виробництва.

Динаміку обсягу виробництва продукції подано в таблиці .

Таблиця 3.3

Динаміка випуску основних видів продукції

Вид продукції

Обсяг продукції в натуральних одиницях

Темпи зростання, %

Роки

2011-2010

2011-2012

2010

2011

2012

Борошно 2 сорту

76

92

113

122,83

121,05

Борошно пшеничне

214

194

301

155,15

90,65

Борошно житнє

312

243

423

174,07

77,88

макаронні вироби

64

62

87

140,32

96,88

Інші

0

0

0

0,00

0,00

Всього

666

591

924

156,35

88,74

Темпи зростання обсягу продукції в натуральних одиницях у 2012 році в порівнянні з 2011 роком змінився наступним чином:

Борошно 2 сорту – 122,83%

Борошно пшеничне – 155,15%

Борошно житнє – 174,07%

Макаронні вироби – 140,32%

У 2011 році в порівнянні з 2010 роком:

Борошно 2 сорту – 121,05%

Борошно пшеничне – 90,65%

Борошно житнє – 77,88%

Макаронні вироби – 96,88%

В загальному темп зростання обсягу випуску продукції у 2012 році в порівнянні з 2011 становив 156,35 %, у 2011 році в порівнянні з 2010 роком – 88,74 %.

До ризиків, які притаманні СГ ТЗОВ»Агропродторг» відносять такі:

  • інфляцiйнi процеси в народному господарстві;

  • загальних економічний стан у державі;

  • нестабiльнiсть законодавства України;

- низька платоспроможність населення.

Для зменшення ризиків потрібно використовувати такі заходи: нарощення виробничих потужностей на виробництві; розширення номенклатури продукції; поліпшення якості продукції за рахунок впровадження нового обладнання, більш прогресивніших технологій; а також залучення інвестицій та кредитних коштів.

Соціальний (соціально – культурний) аналіз, під час якого необхідно дослідити вплив проекту на життя місцевих жителів, досягти доброзичливого або хоча б нейтрального їх ставлення до про­екту.

Загальний стан макросередовища СГ ТЗОВ «Агропродторг» може бути визначеним за допомогою груп чинників, що наведені в таблиці 3.4.

Таблиця 3.4

Оцінка впливу на майбутній бізнес загальних макроекономіних факторів

Загальні макроекономічні фактори

Ступінь залежності майбутнього бізнесу від впливу загальних макроекономічних факторів

Цілковита незалежність

Часткова

незалежність

Нейтраль-ність

Слабка залежність

Сильна залежність

1

2

3

4

5

6

  1. Тенденції макроекономічних показників:

    1. характер економіки та економічних процесів;

+

    1. рівень ВНП;

+

    1. система оподаткування;

+

    1. загальна кон’юнктура національного ринку;

+

    1. банківська процентна ставка;

+

    1. ціноутворення;

+

  1. Зміни в соціально-демографічній ситуації:

+

    1. кількість і густота населення;

+

+

    1. рівень народжуваності і смертності;

+

    1. кількість потенційних споживачів;

+

  1. Державне регулювання бізнесу:

    1. стабільність політичної ситуації;

+

    1. державна політика приватизації;

+

    1. державний контроль і регулювання;

+

    1. забезпечення належного рівня зайнятості;

+

    1. рівень корупції державних структур;

+

    1. рівень економічної свободи держави

+

  1. Природні умови й екологічні обмеження:

    1. природно - кліматичні умови;

+

    1. територіальне розміщення;

+

    1. наявність корисних копалин і природних ресурсів;

+

    1. стан екологічного середовища та його вплив на виробництво.

+

Населення Волинської області на 1 січня 2010 року становило 1036,7 тис. осіб (2.26% загальноукраїнського населення)

Порівняно з 1 січня 2009 року воно збільшилося на 444 внаслідок перевищення природного приросту (+662) над міграційним відтоком (-218).

Міське населення становить 535,4 тис.(51.6%), сільське 501,3 тис.(48.4%).

Середня густота населення - 51.3 чол/км²

Аналізуючи освітній і віковий склад персоналу підприємства можна прослідкувати, що у керівників та спеціалістів освіта вища, а їх вікова категорія становить понад 30 років. У категорії службовців освіта у 8 осіб- середня, середня спеціальна у 3 осіб, найбільша частка службовців у віковій категорії 31-40 років, а саме 4 особи.

Фонд оплати праці (ФОП) – основний економічний показник з оплати праці, що широко використовується у господарській практиці, статистичній звітності, економічному аналізі.

Він охоплює:

– фонд основної заробітної плати;

– фонд додаткової заробітної плати персоналу підприємства;

– інші заохочувальні та компенсаційні виплати, крім тих які законодавчо не належать до ФОП (наприклад, допомога з тимчасової непрацездатності, вихідна допомога тощо).

Аналіз динаміки фонду оплати праці проводиться з метою проведення оцінки загального обсягу фонду оплати праці по досліджуваних роках та , на даному етапі роботи, аналізується абсолютна та відносна зміна його розміру порівняно з попередніми періодами.

Аналіз ФОП та суми середньорічної заробітної плати працівників подано в таблиці

Таблиця 3.5

Аналіз динаміки фонду оплати праці та суми середньорічної заробітної плати

Показники

Роки

Відхилення, %

2009

2010

2011

2011-2010

2010-2009

1. Фонд оплати праці, тис.грн.

3567,3

3986,1

4231,9

5,81

10,51

2. В т.ч. основна заробітна плата

3121,1

3590,1

4009,9

10,47

13,06

3. Середньооблікова чисельність працівників, чол.

48

55

42

-30,95

12,73

4. Загальна кількість люд-год. відпрацьованих працівниками, тис. люд-год.

326,8

423,8

431,1

1,69

22,89

5. Середньорічна оплата праці працівників, тис. грн.

23041,2

24158,4

27774

13,02

4,62

6. Середньомісячна оплата праці працівників, грн.

1920,1

2013,2

2314,5

13,02

4,62

7. Середньогодинна оплата праці працівників, грн.

10,9

11,43

13,15

13,02

4,62

Аналізуючи отримані результати можна зробити такі висновки:

У 2010 році фонд оплати збільшився на 10,51%, в т.ч. фонд основної зарплати зріс на 13,06 %; середньорічна оплата праці працівників зросла на 4,62 % ;середньомісячна оплата праці працівників зросла на 4,62 %;середньо-годинна оплата праці працівників зросла на 4,62%

У 2011 році в цілому фонд оплати збільшився на 5,81 %; в т.ч. фонд основної зарплати зріс на 10,47% середньорічна оплата праці працівників зросла на 13,02%

Основною метою кадрової політики підприємства повинне стати підвищення кваліфікації робітників за рахунок:

- навчання на робочому місці;

- проведення семінарів та навчань.

Екологічний аналіз, який повинен виявити шкоду, що наноситься проектом навколишньому середовищу та дати експертну оцінку їй, а також запропонувати способи запобігання цій шкоді;

Даний проект з точки зору впливу на навколишнє середовище є позитивним, оскільки технологія щодо виробництва макаронних виробів не передбачає викидів шкідливих та небезпечних речовин у навколишнє середовище. Також у даній технології на має відходів, тобто вона носить характер безвідходного виробництва.

Фінансовий аналіз, який проводиться з позиції окремих учасників проекту; він визначає привабливість проекту для інвестора та замовника з точки зору очікуваних фінансових вигод;

Інвестування є формою фінансово-економічної діяльності, що має за мету нарощування, примноження капіталу. Це процес зростання вартості активів, якими володіє юридична або фізична особа.

Метою інвестування є збільшення капіталу: за рахунок поточних прибутків на вкладений капітал або за рахунок зростання ринкової вартості самого капіталу внаслідок змін ринкової кон’юнктури.

Програма використання інвестиційних вкладень подається у вигляді таблиці 3.6

Таблиця 3.6

Програма інвестиційних вкладень підприємства

Заплановані заходи

Термін виконання

Необхідні кошти на реалізацію

Джерела отримання

Умови отримання

Одиниця вимірювання

Сума

1

2

3

4

5

6

Закупівля новітнього обладнання

1 місяць

грн

14000

Власні

-

Підвищення кваліфікації персоналу за кордоном

3 тижні

грн

6500

Позикові кошти

20 % річних

Впровадження інноваційного проекту

4 місяці

грн

300000

Позикові кошти

15%річних

Програма інвестиційних заходів підприємства передбачає: закупівлю новітнього обладнання, термін виконання 1 місяць, підвищення кваліфікації персоналу за кордоном, що триватиме протягом 3 тижнів. Джерелами отримання коштів необхідних для реалізації запланованих заходів є в основному позикові кошти отримані в кредит під 15 % річних.Впровадження інноваційного проекту програмою передбачається на протязі 4 місяців.

На збитковість підприємства впливають ті самі фактори, які визначають його прибутковість. Основними причинами, які призводять до збитків підприємства є :

- зменшення обсягів реалізації;

- зменшення цін на реалізовану продукції;

- висока собівартість продукції;

- вимушені простої;

- знецінення запасів;

- курсові різниці та збитки від інших позареалізаційних операцій.

Значний вплив на діяльність підприємства має інформація про зміни обсягу виробництва сукупних витрат і прибутку. Визначення точки беззбитковості дозволить керівництву визначити критичні рівні випуску. Аналіз беззбитковості, що ґрунтується на залежності між доходами (виручкою) від реалізації продукції, витратами та прибутком за короткий період, тобто період, протягом якого вихід продукції підприємства обмежений рівнем наявних на конкретний час в її розпорядженні діючих виробничих потужностей. Отже, розрахуємо точку беззбитковості підприємства в натуральному виразі:

де ТБн – точка беззбитковості в натуральному виразі;

ПВ - загальні постійні витрати;

ЗВ - середні змінні витрати на одиницю товару;

Ц-ціна продажу одиниці товару.

Отже, щоб підприємство змогло вийти на нульовий прибуток, йому необхідно реалізовувати 36,87 тонн макаронних виробів.

Розрахунок терміну окупності інвестицій (ТО), тобто терміну повернення авансованих інвестиційних коштів проведемо за наступною формулою:

ТО = 300000 : 298 053 = 1, 1 рік

де ІК – сума інвестиційних коштів за розроблюваним проектом;

ГП – середньорічна величина грошового потоку за певний період. Отже, термін повернення авансованих коштів становить 1,1 років

Даний проект являється привабливим, оскільки завдяки його створеню зявляються додаткові робочі місця, збільшує прибутки підприємства, підприємство виходить на нові ринки збуту, захоплює значну частку ринку, краще задовольняє потреби споживачів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]