Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весь курсак.doc.doc
Скачиваний:
471
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
17.41 Mб
Скачать

2.2 Схема електрична принципова верстата 1п365 та порядок її дії

При ввімкнені автоматичного вимикача QF по силовому ланцюзі та ланцюзі управління протікає струм.

Для запуску головного електродвигуна М1 потрібно натиснути на кнопку SB2 пуск при цьому спрацьовує магнітний пускач КМ1 и замикає свої силові контакти,при цьому струм протікає до двигуна М1 і він спрацьовує. Для запуску реверса потрібно натиснути на кнопку SB1 (двигун зупиниться), потім натиснути на кнопку SB3 при цьому спрацьовує магнітний пускач КМ2 і вмикається реверс.

Для запуску електродвигуна М2 потрібно натиснути на кнопку SA1 (трьохполюсний вимикач) і ввімкнеться двигун охолодження. Для ввімкнення освітлення потрібно натиснуті на кнопку SA2 (однополюсний вимикач). Захист силового ланцюга і управління здійснює автоматичний вимикач QF (здійснює захист від струмів короткого замикання та від довготривалих струмів навантаження); Плавкі запобіжники FU (які захищають від токів КЗ та навантаження);Теплові реле КК (захищають від короткотривалих токів навантаження).

2.3 Будова та принцип дії силового електроустаткування.

До силового електроустаткування верстату відносять:

а) електричні машини, або двигуни;

б) трансформатори.

Електричні машини.

Електричні машини широко застосовують на електричних станціях, у промисловості, на транспорті, в авіації, у системах автоматичного регулювання і керування, у побуті.

Електричною машиною називається такий пристрій в якому відбувається перетворення механічної енергії в електричну і навпаки. Машина , що перетворить механічну енергію в електричну, називається генераторам.

Перетворення електричної енергії в механічну здійснюється двигунами. Будь-яка електрична машина може бути використана як генератор, так і як двигун. Це властивість електричної машини змінювати напрямок утвореної нею енергії називається оборотність машини. Електрична машина може бути для перетворення електричної енергії одного роду струму (частоти, числа фаз змінного струму, напруги постійного струму) в енергію іншого роду струму. Такі електричні машини називаються перетворювачами.

У залежності від роду струму електроустановки, у якій повинна працювати електрична машина, вони поділяються на машини постійного і машини змінного струму. Машини змінного струму можуть бути як однофазними, так і багатофазними. Найбільш широке застосування знайшли трифазні синхронні й асинхронні машини.

У будь-якої електричної машини рухома частина називається - ротором, а не рухома статором. У машини постійного струму ротор складається з якоря і колектора. На станині будь якої машини кріпляться охолоджуюча система і коробка виводів. Як на статорі так і на роторі машини кріпляться обмотки різного типу, в залежності від типу машини.

Електричні машини змінного струму.

Електричні машини змінного струму поділяються на синхронні і асинхронні, які в свою чергу поділяються на: асинхронні машини з коротко замкнутим ротором і фазним ротором.

Магнітне поле статора, що обертається, представимо у вигляді постійного магніту, що обертається з синхронною частотою обертання n1. У провідниках замкнутої обмотки ротора індукують ся струми. Полюси магніта переміщаються за годинниковою стрілкою. Спостерігачеві що розмістилося на магніті, що обертається, здається, що магніт не рухомий, а провідники роторної обмотки переміщаються проти годинникової стрілки. Напрями роторних струмів, визначенні за правилом правої руки, вказані на рис 2.2.

В основі роботи машини змінного струму лежить утворення в просторі обертового магнітного поля ( РИС2.2).

Для того щоб зрозуміти, як утворюється обертове магнітне поле, розглянемо модель статора трифазної машини змінного струму. Кожна фаза обмотки статора схематично представлена одним витком, сторони якого укладені у діаметрально протилежні пази. Площини витків трьох фаз розміщенні в просторі під кутом 120° одна відносно одної, їхні початки і кінці позначені відповідно C1, C2, C3, C4, C5, C6.

Струм кожної фази утворює змінне магнітне поле напрямок і величина якого визначаються напрямком і величиною струму. В сумі змінні магнітні поля трьох фаз утворюють результуюче магнітне поле. Якщо за позитивний прийняти напрямок струму від початку до кінця кожної фази, то можна визначити напрямок результуючого магнітного поля для моментів часу, коли струм у фазах відсутній (дорівнює нулю) або дорівнює якомусь значенню. Користуючись значенням право ходового гвинта, можна побудувати магнітні лінії, які охоплюють провідники із струмом, і встановити напрямок результуючого магнітного потоку. Якщо до зазначених результуючих магнітних потоків додати Фрез для моментів часу то виявиться, що результуючий магнітний потік, створений трифазним струмом, безперервно й рівномірно змінює свій напрямок, тобто обертається в просторі; таке магнітне поле називається обертовим.

Отже, вісь результуючого магнітного поля здійснює один повний оберт за час, що дорівнює періоду струму Т при частоті струму і=I/Tмагнітне поле за одну секунду робить декілька обертів. Тоді кутова швидкість двополюсного магнітного поля чисельно дорівнює кутовій швидкості струмів, які протікають через обмотку статора.

За схемою з’єднання провідників обмотки струми, що протікають у трифазній обмотці, можуть створювати багато полюсне магнітне поле. При незмінній кутовій частоті струмів багатополюсне магнітне поле обертається в просторі повільніше, ніж двополюсне. В таку кількість разів, що дорівнює числу пар його полюсів р. Кутова швидкість обертання багатополюсного магнітного поля відносно нерухомої обмотки статора називається синхронною швидкістю.

Напрямок обертання результуючого магнітного поля змінюється тоді, коли змінюється порядок чергування амплітуд струму у фазах обмотки, що досягається поре меканням будь-яких двох проводів з трьох, якими обмотка статора приєднується до мережі.

Обертове магнітне поле статора може бути круговим і еліптичним. Кругове поле характеризується тим, що вектор магнітної індукції цього поля обертається рівномірно і своїм кінцем описує коло, тобто значення вектора індукції в кожному його природному положенні залишається не змінним. Вектори магнітної індукції всіх фаз однакові, тобто являють собою симетричну систему. Якщо вектори магнітної індукції фаз не утворюють симетричної системи, то обертове поле статора стає еліптичним, просторовий вектор магнітної індукції цього поля в різні моменти часу не залишається постійним і, обертаючись нерівномірно, своїм кінцем описує еліпс. Вектор магнітної індукції еліптичного поля можна подати у вигляді суми векторів індукцій прямого Впрі зворотного Взвмагнітних полів. Зворотне магнітне поле несприятливо впливає на властивості змінного струму. Наприклад, у двигунах воно здійснює протидіючий (гальмівний) електромагнітний момент і погіршує їхні експлуатаційні властивості.