Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весь курсак.doc.doc
Скачиваний:
471
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
17.41 Mб
Скачать

Монтаж трансформаторів

Приступаючи до монтажу КТП внутрішньої установки перевіряють осі підстанції, вивіряють відмітки основи під опорні швелери РУ і салазки трансформаторів, а також необхідні розміри будучої частини.

Блоки РУ піднімають інвентарними стропами, котрі кріплять за скоби, встановлені в отворах на кінцях опорних швелерів. Якщо крани відсутні, то блоки РУ встановлюють на фундаменти за допомогою катків, виконаних із відрізків залізних труб.

Якщо блоки РУ не мають опорних швелерів, для їх переміщення збільшують кількість катків (не менше чотирьох на блок). Багатоблочні РУ монтують поетапно. Блоки встановлюють по черзі, перед цим знявши спеціальні заглушки, закриваючи виступаючі кінці шин, і підйомні скобі з опорних швелерів. Установочні швелери окремих шаф з`єднують зваркою за допомогою перемичок із смушкової сталі перерізом 40х4 мм2. Борозни в фундаментах після установки блоків РУ і приварки шини заземлення до опорних швелерів заливають цементом і встановлюють за проектом трансформатор.

Розподільним прилад з`єднують з трансформатором гнучкою перемичкою, закриваючи коробом із смужкової сталі, котрий приходить в комплекті з КТП. Короб до трансформатора і вхідній шафі РУ кріплять гвинтами. З`єднання шин виконують за допомогою шинних затисків або гвинтів.

По закінченні монтажу блоків КТП перевіряють справність проводки і приборів, надійність кріплення гвинтових з`єднань, особливо контактних і заземлюючих, роботу механічних блокувань, стан ізоляторів (не повинно бути тріщин, сколів, порушень арміровки). Після цього приєднують кабелі

високої та низької напруги. На відхідних кабельних лініях напругою о,4 кВ виконують епоксидні (за допомогою гумових рукавиць) або сухі (стрічкою ПХВ) розділки. Для заземлення КТП швелери приварюють до контура заземлення в двох місцях (кожний шов – 70 мм).

Комплектні ТПН монтують за допомогою крану на автомобільному шасі. На місці монтажу виконують основу у вигляді гравій-подушки, при цьому об`єм гравію повинен бути не менше об`єму мастила у трансформаторі.

Трансформаторні підстанції із об`ємних елементів готують на заводах. Монтаж об`ємних трансформаторних підстанцій виконують в такій послідовності: електроустаткування концентрують в блок-коробки або окремі блоки. Ці об`ємні елементи разом з електроустаткуванням транспортують на будівельний майданчик. Тут збирають блоки, формуючи трансформаторну підстанцію. Фундаменти закладають на твердий материковий грунт і засипають їх зовні землею до рівня червоних вертикальних міток. Потім встановлюють вентиляційні жалюзі з сітковими гратами, а також закладають азбоцементні труби діаметром 100 мм і довжиною, такою що виходить за зону отмостки на 0,5 м.

Після перевірки і приймання фундаментів приступають до установки блоків підстанції. Особливу увагу звертають на ретельне нівелювання опорної площини фундаментів під блоки.

Блоки встановлюють підйомним краном вантажопідйомністю 20т в такій послідовності: на фундаментами ставлять блоки БТП-1 і БТП-2, потім їх основи з`єднують з фундаментами цементним рочином. Технологія збірки будівельної частини підстанції включаає виконання слідуючих електромонтажних робіт: установку прохідних ізоляторів; з`єднання шинами секційних розчеплювачів з прохідними ізоляторами в РУ 6-10 кВ; установку і підключення сілових трансформаторів; прокладку кабельної перемички між щитами № 1 і 2 блоків БТП-1 і БТП-2; ввід у будівлю підстанції кабельних кінців (високої та низької напруги) і виконання заземлюючого пристрою.

Використання об`ємних трансформаторних підстанцій дає можливість передавати значний об`єм робіт на заводи – виробники. Впровадження блочних трансформаторних підстанцій дозволяє скоротити строки їх ться на 118%.будування приблизно в п`ять раз і тривалість електромонтажних робіт в монтажній зоні удвоє.