Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_Ukrayini_KhIII_-_KhUI_st__NMK.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
331.26 Кб
Скачать

48

Міністерство освіти і науки України

Кіровоградський державний педагогічний університет

імені Володимира Винниченка

Кафедра історії України

Токар Н.М.

Історія україни

( середина ХІІІ – ХУІ ст.)

Навчально-методичний комплекс

для студентів ІІ курсу історичного факультету

денної форми навчання

Кіровоград – 2011

Вступ

Період історії середини ХІІІ – ХУІ ст. є одним із найбільш важливих у формуванні сучасної цивілізації на теренах України. Це був час, коли основу суспільного життя становили процеси, започатковані та утверджені ще в часи Київської Русі. Разом з тим, в силу певних історичних обставин українські землі потрапляють у сферу геополітичних інтересів сусідніх держав, входять до складу Угорського та Польського королівств, Великого князівства Литовського, Молдови, Кримського ханства та Московського царства. Тож завершення складного і багатокомпонентного процесу утвердження українського етносу припадає на період роздроблення України, встановлення влади іноземних держав, утвердження фактично колоніального статусу українських земель.

В цих умовах протягом століть український народ відстоював традиції власної державності, боровся за свободу та право самостійно вирішувати свою долю, відбивав криваві набіги турків і татар. Саме тепер в Україні постало унікальне для всієї Європи суспільне явище – козацтво, що стало оборонцем рідної землі і творцем нового укладу життя, прообразом майбутнього народоправства.

Зміст курсу „Історія України ( середина ХІІІ – ХУІ ст.)” покликаний озброїти студентів знаннями про розвиток державотворчих процесів на території України, еволюцію різноманітних форм соціально-економічних відносин, генезис суспільного та культурного життя. Але найважливішим завданням цього предмету є утвердження почуття національної гордості, зростання державницької свідомості та громадянської позиції майбутніх фахівців.

В процесі оволодіння програмовим матеріалом студенти повинні навчитися аналізувати історичні документи, пам’ятки минулого, творчо мислити, давати оцінки, робити самостійні висновки. Головне – розглядати історію України в контексті європейської та світової історії, показати, що українські державні, суспільні, культурні традиції належать до надбань світової цивілізації.

Курс „Історія України ( середина ХІІІ – ХУІ ст.)” викладається у ІІІ семестрі за кредитно-модульною системою навчання. Загальний обсяг – 108 годин. З них 34 год. – лекції, 28 год. – семінарські заняття, 4 год. – модульний контроль, 42 год.- самостійна робота студентів. Підсумковою формою контролю є екзамен.

Програмовий матеріал структуровано таким чином, що найбільш складні та проблемні питання розглядаються на лекціях. Під час семінарських занять опрацьовуються першоджерела з історії України, аналізується фактичний матеріал, формуються навики пізнавальної діяльності студентів та елементи дослідницької праці. При підготовці до семінарських занять передусім необхідно опрацювати історичні документи (актові матеріали, літописні джерела, мемуарну літературу, тощо). Обов’язково слід використати спеціальну літературу (монографії, наукові статті), що подана до кожної теми семінарського заняття. Значну допомогу при розгляді окремих питань нададуть публікації в наукових періодичних виданнях: “Український історичний журнал”, “Київська старовина”, „Пам’ятки України” тощо. Частина матеріалу виноситься на самостійне опрацювання студентів. Як правило, це питання, що поглиблюють знання з тієї чи іншої теми. Також передбачені індивідуальні навчально-дослідницькі завдання, що можуть виконуватись за вибором студентів. Таким чином опанування кожної теми навчальної програми передбачає розгляд її на лекціях та семінарських заняттях, самостійну роботу студентів та виконання індивідуальних дослідницьких завдань.

Наполегливість та творчий підхід при вивченні курсу „Історії України (середина ХІІІ – ХУІ ст.)” забезпечать міцні знання студентів щодо одного з найскладніших та переломних періодів в історії нашого народу, створять необхідну навчальну базу для подальшого вивчення вітчизняної та світової історії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]