Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бакалаврат / vantazhni_perevezennya2.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
442.88 Кб
Скачать

8. Договори про експлуатацію під’їзних колій і договори про подачу та забирання вагонів : зміст, порядок розробки

Взаємовідносини залізниці з підприємствами, які виконують вантажні операції на під'їзних коліях, визначаються договорами про експлуатацію під'їзних колій або договорами про подачу та забирання вагонів. Договори про експлуатацію під'їзних колій укладаються між залізницею і власниками під'їзних колій у разі обслуговування під'їзної колії власним або орендованим локомотивом. Договори про подачу та забирання вагонів укладаються між залізницею і підприємствами у разі обслуговування локомотивом залізниці всієї під'їзної колії або окремих вантажних фронтів.

Договори розробляються з урахуванням технології роботи під'їзної колії і технології роботи станції примикання, а у відповідних випадках - з урахуванням єдиних технологічних процесів. Договір про експлуатацію під'їзної колії і договір про подачу та забирання вагонів укладаються терміном на п'ять років і визначають кількість, порядок подачі та забирання вагонів, строки обороту вагонів і контейнерів на під'їзній колії та інші умови роботи під'їзної колії. А також повинні враховуватися вантажні фронти, умови і терміни навантаження маршрутів, можливість використання під'їзних колій для потреб залізниці.

Порядок розробки:

Проект договору розробляється залізницею на підставі акта обстеження під'їзної колії. До укладення нового договору про експлуатацію залізничної під'їзної колії (договору про подачу та забирання вагонів) власник колії та його контрагенти зобов'язані надати залізниці копії Статуту підприємства, документів, які засвідчують право підприємницької діяльності, та документи, які підтверджують право власності на залізничну під'їзну колію. Договір про експлуатацію під’їзної колії та договір про подачу та забирання вагонів підписується начальником залізниці або іншою уповноваженою ним посадовою особою.

9. Продуктивність вантажного вагону та шляхи її збільшення

Продуктивність вантажного вагону - кількість роботи (т-км нетто), яка приходиться в середньому за добу на вагон робочого парку. Вона визначається:

,

- експлуатаційні т-км;

ПР – робочий парк вагонів.

Шляхи збільшення:

  • розробка оптимальної схеми розподілу і подачі вагонів під завантаження від щільності вантажу;

  • застосування раціональної схеми завантаження вагонів для кожного вантажу виходячи з його розмірів і властивостей;

  • застосування комбінованого завантаження вагонів вантажами важкими і легкими;

  • розміщення колісної техніки на зчепах платформ «ялинкою» чи з нахилом;

  • поліпшення якості підготовки вантажу для транспортування відправником;

  • установлення прогресивних технічних норм і розробка ефективності технічних умов завантаження вагонів стосовно кожного вантажу з урахуванням передового досвіду;

  • контролювання правильності вказання в перевізних документах відправником маси вантажу і завантаження вагонів відповідно до встановлених норм і з урахуванням передового досвіду.

  • Зменшення робочого парку вагонів;

  • Оптимізація робочого парку;

  • Зменшення обігу вагонів;

  • Зменшення простоїв на станціях;

  • Зменшення порожнього пробігу.

Соседние файлы в папке бакалаврат