Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методи прийняття управлінських рішень.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
221.18 Кб
Скачать

6. Процес прийняття рішень

6.1. Визначення прибутку й установка цілей

Проблема складається в деяких відхиленнях від очікуваного ходу подій. Процес позначення проблеми складається в її виявленні і визначенні. Способи виявлення і визначення проблеми. Визначення проблеми – це тільки оцінка розміру і ступеня її серйозності. Результати часто залежать від того, чи буде пізніше проведене дослідження.

За визначенням проблеми випливає постановка цілей, що будуть бути основою для майбутнього рішення. Необхідно відповісти на питання: «Що передбачається досягти цим рішенням і що під ним припускається?».

6.2. Розробка альтернативних рішень і вибір альтернативи

Альтернативні рішення – два чи більш способи розгляду проблеми. Процес розробки альтернативних рішень проводиться для того, щоб знайти найкраще можливе рішення, з огляду на всі сковуючі менеджера фактори. Цей процес зав'язаний на зборі актуальної інформації з проблеми і її аналізу.

Вибір альтернативи повинний дати відповідь на питання: чи є це рішення найкращим? Очікуваний ефект кожного варіанта повинний бути перелічений разом з оцінкою імовірності того, що цей ефект буде отриманий. Позитивний і негативний результати кожної альтернативи повинні бути передбачені.

6.3. Здійснення альтернативи й оцінки результатів

Вибір альтернативи спричиняє її здійснення, тобто впровадження рішення в дію. Фактори, утягнені в здійснення рішення: оголошення альтернативи менеджером; видача необхідних розпоряджень; призначення специфічних завдань; розподіл ресурсів; спостереження за процесом здійснення рішення; прийняття рішень, що будуть випливати за нинішнім.

Після здійснення рішення потрібно оцінити його ефективність. Чи досягло рішення мети? Чи вносить свою частку в збільшення обсягу товарів? Чи було воно ефективно по витратах? Чи відкрило обрії росту для фірми? Чи згодні підлеглі, що це продуктивне рішення? Які труднощі зустрілися при здійсненні рішення? Якщо рішення оцінене як неефективне, менеджер може зштовхнутися з вибором іншої чи альтернативи створити новий список альтернатив. Якщо рішення оцінене як ефективне, менеджер повинний переглянути елементи, що зробили його таким.

ЗАЛ1КОВИЙ МОДУЛЬ 2

ЗМ1СТОВИЙ МОДУЛЬ 4

7. Керування ризиками в організації

7.1. Поняття ризик. Зв'язок з менеджментом

Ризик – потенційно існуюча імовірність утрати чи ресурсів неотримання доходів, зв'язана з конкретною альтернативою управлінського рішення.

Оцінка ризику як вимір можливого рівня втрат і імовірності їхнього виникнення.

Зв'язок ризику з менеджментом. Мистецтво керування ризиком як балансування рівнів ризику і потенційної вигоди. Зіставлення менеджером позитивних і негативних сторін можливих рішень і оцінка їхніх ймовірних наслідків.

7.2. Класифікація ризиків. Чисті і спекулятивні ризики

У залежності від можливого економічного результату рішення ризики можна розділити на двох груп: чиста, природна, екологічна, політичні і частина комерційних ризиків – виробничі і торгові) і спекулятивні ризики (до них відноситься інша частина комерційних ризиків – фінансові).

У залежності від основної причини виникнення ризики поділяються на природні, екологічні, транспортні і комерційні.

Серед фінансових ризиків можна виділити інвестиційні ризики (системні, селикативні, кредитні, ризики ліквідності, регіональні, галузеві, ризики підприємства, інноваційні) і ризики, зв'язані з купівельною спроможністю грошей (інфляційні, валютні).

7.3. Керування ризиком. Зони ризику. Методи оцінки ризику. Способи керування ризиками

Для оцінки ступеня прийнятності ризику виділяють визначені зони ризику в залежності від очікуваної величини втрат. Розрізняють зони: безризикову, припустимого ризику, критичного і катастрофічного ризиків. Наочне представлення про рівні ризику дає графічне зображення залежності імовірності утрат від їхньої величини – крива ризику. Побудова такої кривої базується на гіпотезі, що прибуток як випадкова величина підлегла нормальному закону розподілу, і припускає визначені допущення.

Методи оцінки ризику: статистичний, експертний і розрахунково-аналітичний. Основні напрямки діяльності по керуванню ризиками. Стратегія керування ризиками. Способи керування ризиками. Методи попередження й обмеження ризику; методи відшкодування втрат.

ЗМ1СТОВИЙ МОДУЛЬ 5