Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDP_programa_2012.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
117.37 Кб
Скачать

7. Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань

Реферат (від лат. refero – доповідаю, повідомляю):

1) стислий виклад у письмовому виді або у формі доповіді змісту наукової праці (праць), літератури по темі.

2) виклад сутності певного питання.

Реферат до семінарського заняття є одним із видів індивідуальних завдань навчально-дослідницького характеру, який сприяє закріпленню, поглибленню і узагальненню знань, одержаних студентами під час опанування ними відповідного інформаційного матеріалу щодо тем семінарів. Упродовж навчального року кожний студент залучається до планового, біжучого процесу написання рефератів та робить доповідь за змістом свого реферату на відповідному семінарському занятті.

Тема реферату визначається методичними матеріалами або викладачем, вона відповідає темі семінару, конкретизує окремі питання даної теми, її ключові поняття. Коли студентом пропущено семінар, його відпрацювання проводиться за умови представлення реферату з теми пропущеного семінару.

Тема реферату обирається студентом з переліку запропонованих тем, які містяться у навчальних матеріалах та затверджених на засіданні кафедри.

До теми реферату потрібно скласти план, у якому повинні міститися питання, які розкривають суть теми, яка досліджується. Доцільно назву теми та план реферату обговорити з викладачем під час проведення консультації.

Після обрання теми реферату потрібно здійснити вивчення рекомендованих джерел, без знання яких неможливе висвітлення питань реферату. Слід мати на увазі, що крім рекомендованих кафедрою джерел необхідно ще використати також енциклопедичні та довідкові видання, зокрема такі, як “Юридична енциклопедія”, “Енциклопедія українознавства”, “Юридичний словник” тощо. При опрацюванні теми, пошуку необхідних матеріалів до написання реферату студенту доцільно буде звернутися до сторінок мережі “Internet”.

Основні вимоги щодо змісту реферату:

а) в основу реферату треба покласти певну суму фактичних і теоретичних даних, які треба викладати згідно існуючого плану;

б) особливу увагу треба приділити пошуку необхідних нормативно-правових матеріалів, їх систематизації, з’ясуванню основних понять і термінів з досліджуваної теми;

в) наприкінці роботи, підводячи підсумки, слід узагальнити увесь викладений матеріал та зробити власні висновки щодо проблеми, яка досліджується.

Вимоги до оформлення реферату.

Реферат слід писати на листах формату А4. Обсяг реферату не повинен перевищувати 8-10 сторінок друкованого тексту через 1,5 інтервали, сторінки реферату нумеруються. Текст реферату повинен бути написаний розбірливо, грамотно. Титульна сторінка реферату оформлюється згідно загальних вимог. На другій сторінки треба подати план реферату, в тексті роботи слід виділяти і озаглавлювати відповідні розділи плану. При використанні окремих джерел у тексті реферату слід робити посилання. Наприкінці роботи на окремому аркуші треба надати список використаної літератури.

Виконаний реферат бажано подати викладачу для перевірки до початку семінарських занять. Студенти які не написали реферат або написали реферат на незадовільну оцінку до підсумкового контролю не допускаються.

Наукова доповідь студента

Науково-дослідна робота студентів є ефективним заходом підвищення якості підготовки фахівців і повинна здійснюватись у взаємозв’язку з навчальним процесом. Умовно науково-дослідну роботу студентів можна поділити на таку, яка включена до навчального процесу і таку, що виконується у вільний від занять час.

Наукова доповідь студента – це самостійне наукове дослідження. Автор не обмежується лише узагальненням і систематизацією матеріалів або обґрунтуванням вже знайомих тверджень. Головна мета наукової доповіді – внести щось нове щодо вивчення проблеми дослідження. З цих підстав початок наукового дослідження являє собою пошук необхідних джерел, роботу в бібліотеках і архівах. Основне завдання – знайти нові факти, запропонувати індивідуальне обґрунтування і рішення проблемних або недостатньо досліджених питань.

Підготовлена наукова доповідь узгоджується з викладачем і заслуховується на семінарських заняттях, ця доповідь зараховується студенту як відповідь на семінарі.

Автори кращих наукових доповідей мають можливість повідомити про підсумки свого дослідження на загальноуніверситетській або міжвузівській науковій студентській конференції.

Контрольна науково-дослідна робота (далі КНДР) є одним із видів індивідуальних завдань навчально-дослідницького характеру, який не тільки сприяє закріпленню, поглибленню і узагальненню знань, одержаних студентами за час навчання, а й їх застосуванню для комплексного вирішення конкретного фахового завдання. Під час виконання такої роботи у студентів виробляються навички і вміння самостійно працювати з навчальною і науковою літературою, використовуючи сучасні інформаційні засоби і технології. Індивідуальні завдання (реферати, контрольні науково-дослідні роботи, тощо) видаються студентами в терміни, передбачені робочими програмами дисциплін і навчальними планами .

Тематика робіт відповідає завданням навчальної дисципліни і пов’язана з практичними потребами конкретної спеціальності. Тематика визначається кафедрою відповідно до змісту і завдань навчальних дисциплін. Вона повинна бути актуальною і тісно пов’язаною з вирішенням практичних фахових завдань. Студентам надається право вільного вибору теми роботи із запропонованого кафедрою переліку.

Контрольна науково-дослідна робота включає наступні обов’язкові складові частини:

- вступ, який визначає предмет дослідження, вказує доцільність дослідження та його структуру, дає короткий огляд літератури, яка використана;

- основна частина, що підрозділяється на розділи;

- висновки, рекомендації;

- довідкова частина, що включає титульний лист, анотацію, посторінкові посилання, список використаної літератури ;

- додаток – таблиці, схеми, тощо.

Робота за обсягом складає 25-30 сторінок друкованого тексту через 1 інтервал на аркушах стандарту А4, сторінки КНДР нумеруються.

В розгорнутому вступі визначаються проблеми теми, рівень її дослідженості у наукових статтях, монографіях, робиться їх аналіз і оцінка. Визначаючи проблеми теми, автор курсової роботи формулює цілі і коло завдань на їх вирішення.

Безпосереднє розкриття теми передбачає обов’язкове використання фактичного матеріалу, який підтверджує висунуті положення.

Завершується дослідження висновками автора, котрі розкривають тему.

Висновки повинні бути чіткими, містити формулювання і оцінки, які логічно витікають із змісту роботи. В КНДР не допускається плагіат. При необхідності робляться посилки на документи, підручники або монографії, при цьому студент обов’язково повинен описати джерело такої посилки.

Основною формою керівництва роботою студента є консультування з боку професорсько-викладацького складу. Консультування повинно бути індивідуальним і всебічним, тобто, установчим, методичним, методологічним, тематичним, поточним т.і. Найбільш ефективною формою контролю за роботою студента над контрольною роботою є письмове консультування, яке допомагає сформувати необхідні для роботи з документами і матеріалами навички. Важливо виховати у студентів критичний підхід до матеріалів, що містяться в навчальній літературі і монографіях, навчити логічно викладати свої думки і робити необхідні узагальнення і висновки.

Після написання КНДР здається на кафедру для перевірки викладачем.

Позитивно контрольна робота оцінюється відміткою “допускається до захисту”. У випадках незадовільної оцінки контрольної роботи викладач повертає її студенту для повної або часткової переробки з чітко висловленими вимогами щодо усунення помилок і недоліків і відміткою “до захисту не допускається”. Повторна КНДР надається на перевірку тільки разом із раніш незарахованою. При повторній перевірці викладач перевіряє виконання його вимог і рекомендацій, позначених в незарахованій роботі.

Студент, який отримав за КНДР позитивну оцінку, готує її до захисту. Термін підготовки курсової роботи до захисту після рецензування – 10-15 діб. За цей час студент уважно вивчає рецензію, усуває недоліки, повторно вивчає основну і додаткову літературу, пише тези виступу для захисту.

Захист курсової роботи проводиться напередодні літньої екзаменаційної сесії.

Якість виконання та результати захисту КНДР роботи оцінюється за бальною шкалою.

До кінця лютого кожен студент повинен визначитися з обранням дисципліни і теми для написання КНДР та зареєструвати її на кафедрі. До кожної теми кафедра складає перелік обов’язкової літератури, надає примірний план.

Термін написання та надання КНДР для перевірки на кафедри – до кінця квітня навчального року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]