Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDP_programa_2012.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
117.37 Кб
Скачать

Змістовий модуль № 2. «Держава та державне управління» Тема № 4: «Форма держави, її механізм».

Поняття форми держави. Її структура: форма правління, форма державного устрою, форма державного (політичного) режиму, їх поняття і основні риси.

Співвідношення типу, сутності і форми держави. Прогресивні та регресивні зміни форми держави певного типу.

Форми правління в рабовласницькій, феодальній, буржуазній та соціалістичній державі.

Монархія й республіка як класичні форми правління в історії й сучасності. Види монархічних форм правління: історія й сучасність. Сучасні монархії: абсолютна, конституційна, змішана.

Види республіканських форм правління: історія й сучасність. Парламентська, президентська, змішана республіка й критерії їх розрізнення. Форма правління в Україні, її історичні корені.

Поняття форми державного устрою. Національно-державний та адміністративно-територіальний устрій держави. Унітарна держава, її основні ознаки. Особливості України як унітарної держави.

Федеративна держава, принципи її утворення й правова основа.

Конфедерація: поняття й ознаки. Історична доля конфедерації.

Державний (політичний) режим: поняття, види. Чинники, що впливають на вид політичного режиму. Демократичний й антидемократичний політичний режим: поняття основні ознаки, різновиди.

Поняття механізму держави, державного апарату. Роль механізму держави в забезпеченні здійснення її функцій. Структура механізму сучасної держави .

Державні органи, установи, підприємства та організації, їх місце й роль у механізмі держави. Державні і недержавні організації.

Поняття державного органу, його ознаки. Система державних органів в Україні. Компетенція державного органу. Державно-власні повноваження.

Поділ влади як принцип організації роботи державного апарату. Загальна характеристика трьох гілок влади: законодавчої, виконавчої, судової. Система «стримувань і противаг» органів законодавчої, виконавчої і судової влади.

Поняття державної й недержавної служби. Поняття посадової особи. Класифікація посадових осіб.

Тема № 5: «Державне управління та місцеве самоврядування в Україні».

Соціальне управління: поняття, види, типи. Державне управління: поняття, суб’єкти.

Державні органи влади в Україні. Вищий представницький орган державної влади. Глава держави. Вищий виконавчий орган влади. Представницькі органи влади на місцях. Виконавчі органи влади на місцях. Судові органи влади. Правоохоронні та контрольно-наглядові органи.

Державний контроль: поняття, основні види. Поняття та основні види державного примусу.

Управління в адміністративно-територіальних одиницях. Місцеве самоврядування в Україні: поняття, суб’єкти. Територіальні громади, сільські, селищні, місцеві Ради та їх виконавчі органи.

Співвідношення державного управління й місцевого самоврядування в Україні.

Тема № 6:«Україна як незалежна, демократична, соціальна, правова держава».

Утворення України як незалежної суверенної держави (економічні, політичні, соціальні умови, політико-правові акти). Державні атрибути України. Складнощі на шляху України як суверенної держави.

Україна як демократична держава. Поняття та основні ознаки демократичної держави. Демократизація громадського та державного життя. Основні форми й інститути демократії в Україні.

Україна як соціальна держава. Поняття та основні ознаки соціальної держави. Державна політика соціальної безпеки. Державна влада і забезпечення соціальної злагоди у суспільстві.

Україна як правова держава. Принцип верховенства права й відповідності йому закону. Значення побудови громадянського суспільства для утвердження правової держави. Взаємовідповідальність держави й людини.

Референдум в Україні: поняття, види, юридична природа. Референдум як одна із форм народовладдя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]