Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDP_programa_2012.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
117.37 Кб
Скачать

Змістовий модуль № 4. «Правоутворення». Тема № 10: «Форми права».

Поняття форми права та її значення в правовому регулюванні суспільних відносин і систематизації законодавства. Співвідношення понять «форма» та «джерела» права.

Основні історичні форми права: правовий звичай, судовий (адміністративний) прецедент, доктринальна форма, догми (принципи та правила) релігії, нормативний юридичний акт, договір ( нормативні: внутрішні та міжнародні зовнішні).

Співвідношення закону та права. Закон у вузькому та поширених сенсах, матеріальному та формальному розумінні. Право та законодавство.

Система нормативних актів в Україні. Конституція. Закони: їх поняття, ознаки, види. Підзаконні нормативні акти: їх поняття, ознаки, види.

Дія нормативно-правових актів у просторі, часі та щодо кола осіб.

Прецеденти Європейського суду з прав людини, їх застосування в Україні.

Тема № 11: «Права людини і громадянина».

Поняття прав людини і громадянина. Історія ідеї прав людини. Теорія трьох поколінь прав людини. Основні права людини і громадянина. Міжнародні стандарти у галузі прав людини.

Система основних прав і свобод людини і громадянина. Система обов’язків людини і громадянина. Система прав дитини.

Система гарантій прав, свобод і обов’язків людини і громадянина в демократичній державі. Соціально-правовий механізм забезпечення прав людини.

Міжнародний захист прав людини.

Тема № 12: «Правотворчість».

Поняття та основні ознаки правотворчості. Види (класифікація) правотворчості. Правотворчість державних органів. Санкціонована правотворчість. Делегована правотворчість, її переваги та недоліки. Первинна, поточна та кодифікаційна правотворчість. Правотворчий процес і його особливості.

Законодавчий процес. Законодавча ініціатива, обговорення законопроекту, прийняття та опублікування закону. Суб’єкти законодавчого процесу, їх правове визначення.

Основні стадії законодавчого процесу, його правова основа. Предмет законодавчої діяльності. Регламент законодавчого процесу.

Поняття, основні риси та види юридичної техніки. Законодавча та правозастосовна техніка, їх риси та прояв у правових актах.

Юридична термінологія та принципи її використання в правотворчій і правозастосовній діяльності.

Систематизація законодавства, її поняття, ознаки, форми. Поняття й ознаки інкорпорації та кодифікації законодавства. Всезагальна і галузева кодифікація. Звід законів, уложення законодавства, систематичне зібрання законодавства, збірки законів тощо.

Принципи систематизації та кодифікації законодавства. Хронологічний та предметний підходи.

Сучасна кодифікація законодавства в Україні, її головні напрямки, форми та значення в забезпеченні правового стану суспільства й держави.

Змістовий модуль № 5. «Правовідносини». Тема № 13: «Правова система держави і система права».

Правова система: поняття, структура. Співвідношення права й правової системи.

Поняття системи права, її відмінність від правової системи. Система права й правова система, їх співвідношення. Рівні (елементи) структури права : правова норма, інститут права, галузь права, особливі структурні підрозділи права.

Система права: предмет і метод правового регулювання як підстави розподілу норм права по галузях, їх основні ознаки й роль у правотворчості й правозастосуванні. Матеріальне й процесуальне право. Юридична процедура. Види юридичних процесів. Публічне й приватне право. Поняття та основні риси правового режиму.

Система законодавства: поняття, основні риси й структурні підрозділи. Співвідношення системи права й системи законодавства, його значення для систематизації норм права.

Міжнародне право і його пріоритет над національним правом згідно Конституції України.

Виключення з права. Адміністративні правила та норми права, їх взаємодія (надзвичайне положення, президентське правління, комендантська година тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]