Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDP_programa_2012.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
117.37 Кб
Скачать

Змістовий модуль № 3 «Право як регулятор суспільних відносин» Тема № 7: «Сутність, принципи, функції й типи права».

Виникнення права. Основні уявлення та вчення про право. Сучасні підходи до право розуміння. Визначення поняття права. Відмінність норм права й норм первісного суспільства. Соціальна чинність права. Право як ведучий спеціальний регулятор суспільних відносин. Ознаки права: нормативність, системність, формальна визначеність, вольовий характер, загальна обов’язковість, гарантованість державою. Соціальна справедливість та свобода і їх міра як сутність права. Вольовий критерій при оцінюванні сутності права. Право як система норм поведінки особи, нормативна основа організації та функціонування державної влади, об’єднань громадян, інших осіб.

Об’єктивне і суб’єктивне право. Природне і позитивне право.

Функції права як основні напрямки правового впливу на суспільні відносини. Загально-соціальні та спеціально-соціальні функції права.

Право, політика, економіка. Межі правового регулювання у суспільстві. Порядок як відносно самостійне явище. Взаємовплив права й економіки.. Правові форми економічних відносин.. Роль права в стимулюванні нових економічних відносин.

Взаємовплив права й політики. Право як основа та форма здійснення політики держави. Правове оформлення легітимної політичної діяльності і її принципів.

Принципи в праві, їх поняття й класифікація. Загально правові та міжгалузеві принципи. Роль принципів права в правотворчості та правозастосуванні. Спадкоємство у праві. Принцип верховенства права.

Поняття типу права. Класифікація типа права.

Тема № 8: «Право в системі регулювання суспільних відносин».

Соціальні норми, їх поняття й форми виразу. Класифікація соціальних норм: звичаї, мораль, корпоративні, релігійні, правові, етичні тощо. Право й традиції. Загальне й особливе в соціальних нормах.

Право й технічні норми. Право й звичаї. Право й корпоративні норми. Право й мораль. Співвідношення права й моралі: єдність, відмінність, взаємодія. Протиріччя між правом й мораллю та шляхи їх подолання. Роль права в розвитку й зміцненні моралі суспільства.

Правовий вплив на суспільні відносини. Поняття, форми і методи правового регулювання.

Стадії правового регулювання. Основні елементи механізму правового регулювання, їх зв’язок і взаємодія. Вимоги щодо механізму правового регулювання в умовах демократичної правової держави. Шляхи підвищення ефективності механізму правового регулювання.

Тема № 9: «Норми права».

Поняття норми права та її основні ознаки. Загальний характер і формальна визначеність норми права, загальна обов’язковість, примусовість, невизначеність адресата.

Види норм права. Регулятивні, правоохоронні норми права. Дозволяючи, зобов’язуючи, забороняючи норми права.

Матеріальні і процесуальні норми права: їх взаємозв’язок і відмінність. Класифікація норм права за рівнем їх нормативності: норми-цілі, норми-дефініції, норми-принципи тощо. Колізійні норми. Значення класифікації норм права для їх ефективної реалізації.

Структура норми права. Гіпотеза, диспозиція, санкція ( прості, складні, абсолютно та відносно визначені). Структура регулятивних та правоохоронних норм права.

Норми права і статті нормативного акту: їх співвідношення. Спосіб викладу правових норм у нормативних актах (пряма, посилкова та банкетна, казуїстична, абстрактна).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]