Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDP_programa_2012.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
117.37 Кб
Скачать

2. Інформаційний обсягнавчальної дисципліни

Змістовий модуль №1.

«Теорія держави і права: загальні поняття»

Тема № 1 «Теорія держави і права – наука і навчальна дисципліна»

Становлення загальнотеоретичної науки про державу і право. Філософія права та енциклопедія права як її попередники. Внесок мислителів України в розвиток загальнотеоретичного вчення про державу і право.

Предмет теорії держави і права. Особливості предмета теорії держави і права як науки і процесу їх створення.

Методологія теорії держави і права. Загальнонаукові методи пізнання держави і права: формально-логічний метод, соціологічний метод, системно-структурний метод, конкретно-історичний метод, статистичний метод тощо.

Приватно-наукові методи пізнання держави і права: метод порівняльного правознавства, метод техніко-юридичного аналізу, метод конкретизації, метод інтерпретації тощо.

Функції теорії держави і права: евристична функція, онтологічна функція, прогностична функція, методологічна функція тощо.

Співвідношення теорії держави і права та філософії, політології, соціології тощо.

Поняття суспільних і юридичних наук. Співвідношення теорії держави і права з теоретико-історичними, галузевими та спеціальними юридичними науками.

Співвідношення теорії держави і права як науки й теорії держави і права як навчальної дисципліни. Місце теорії держави і права в системі юридичних навчальних дисциплін.

Тема № 2: «Виникнення держави. Громадянське суспільство, політична система суспільства та держава».

Первісне суспільство: структура, органи влади і управління. Еволюція первісного суспільства. Влада і соціальні норми у додержавний період.

Причини виникнення держави. Ознаки, які відрізняють публічну владу первісного суспільства від держави.

Форми виникнення держав. Особливості виникнення європейських держав. Особливості виникнення східних (азіатських) держав.

Характеристика теорій виникнення держави: теологічної, договірної, патріархальної, психологічної, органічної, насильства, матеріалістичної тощо. Загальні закономірності виникнення держави.

Громадянське суспільство: поняття, структура, основні ознаки, сутність. Громадянин і громадянське суспільство. Критерії цивілізованості громадського суспільства: економічний, політичний, ідеологічний плюралізм. Взаємозалежність і взаємодія громадянського суспільства та держави.

Політична система суспільства: поняття, структура, сутність. Місце держави у політичній системі суспільства. Державна влада та громадські об’єднання.

Виникнення Української держави в ХХ ст. (період розпаду СРСР).

Тема № 3: «Поняття держави, її сутність, функції і типи».

Поняття держави ( у світі різних підходів щодо визначення). Основні ознаки держави. Фундаментальні елементи держави : населення (народ, нація, громадяни), територія, публічна влада. Суверенітет держави. Суверенітет народу і його втілення в демократичних державах. Національний суверенітет і право націй на самовизначення.

Сутність держави. Аспекти сутності держави. Класове (вузько групове) й загально соціальне в сутності держави.

Державна влада як різновид суспільної влади, її співвідношення з державою.

Поняття типології держави. Критерій класифікації держав. Фактори, котрі визначають тип держави: економічні, класові, національні, політичні, регіональні тощо. Класифікація держав: поліцейська держава, авторитарна держава, тоталітарна держава, ліберальна держава, демократична держава, соціальна держава, правова держава..

Цивілізаційний та формаційний підходи до типології держави. Види цивілізацій і відповідні їм типи держав. Основні риси та особливості держав рабовласницького, феодального, буржуазного й сучасного суспільства.

Поняття функцій держави. Співвідношення їх з цілями, завданнями і принципами держави. Класифікація функцій держави, їх взаємозумовленість та взаємозв’язок. Функції держави і функції окремих її органів.

Основні внутрішні і зовнішні функції сучасної демократичної держави: політична, економічна, соціальна тощо.

Функції сучасної Української держави та функції державних органів: їх відмінність і взаємозв’язок.

Правові форми і методи здійснення державою своїх функцій. Загально соціальні, національні й класові фактори в змісті функцій держави. Критерій прогресу в розвитку функцій держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]