Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
892.17 Кб
Скачать

Гігієнічні вимоги до умов праці з комп’ютером

  1. Комп’ютерна техніка та її вплив на організм людини

Комп’ютерна техніка широко використовується в усіх галузях люд­ської діяльності. Людина, яка працює з комп’ютером, постійно перебуває під впливом небезпечних і шкідливих виробничих факторів: електромагнітних полів (діапазон радіочастот: 34, УВЧ, СВЧ), інфра­червоного та іонізуючого випромінювань, шуму й вібрації, статистичної електрики тощо. Крім цього, оператор піддається значному розумовому і психоемоційному навантаженню, високій напрузі зорової та м’язової (робота з клавіатурою ЕОМ) діяльності.

Аналіз скарг операторів комп’ютерного набору, редакторів і корек­торів, які в процесі роботи використовують комп’ютер, наведені у табл. 9.1.

У 60-70 роках минулого століття спочатку в світовій пресі, а згодом і в наукових публікаціях появилися численні повідомлення про шкід-

Таблиця 9.1

Характеристика скарг операторів комп’ютерного набору

Симптоми впливу комп’ютера

Кількість працівників, що повідомили про симптоми від загальної кількості опитаних %

стаж роботи

до 1 року

1-3 роки

3-5 років

Біль та різь в очах

58,8

67,5

88,7

Біль голови

17,6

23,3

42,5

Біль в області спини та шиї

18,5

21,2

32,2

Загальна втома

29,4

25,7

42,6

Втома м’язів рук

15,1

22,3

38,7

Підвищена роздратованість

11,7

21,6

35,3

Порушення нічного сну

8,3

15,5

20,6

Погіршення пам’яті

7,2

12,3

17,1

ливий вплив комп’ютерів на організм людини, який проявлявся в дискомфорті, швидкій втомі та зниженні працездатності, порушеннях фізіологічних функцій. У США вчені Національного інституту охорони праці і здоров’я прийшли до висновку, що під час використання ком­п’ютерів найбільшому ризику піддаються органи зору, м’язово-ске- летна система, репродуктивні функції у жінок, нервово-психічна діяль­ність з можливим формуванням стресу. Негативний вплив на інші органи менш виражений. Проте це не означає, що вони не проявляють себе: адже „комп’ютерні” захворювання дуже молоді, тому вимагають глибокого вивчення.

На рис. 9.1 подані фактори, що впливають на функціональний стан користувача комп’ютером, зокрема, виробниче середовище, трудовий процес, внутрішні та зовнішні засоби діяльності, а також соціально- психологічні фактори. Тому для зменшення ризику захворювань необ­хідно проводити комплекс медико-гігієнічних, адміністративно-тех- нічних й ергономічних заходів. До цих передовсім повинні входити:

  • контроль за конструкцією, добрим станом і функціонуванням комп’ютера;

  • відповідність місця праці рекомендаціям ергономіки та гігієни;

  • створення оптимальних умов для праці у виробничому при­міщенні (мікроклімату, освітлення, захисту від опромінювання ком­п’ютера, іонізації повітря, вентиляції, кондиціювання повітря):

  • раціональний режим праці;

  • підвищувати опірність організму користувачів комп’ютерів до дії несприятливих факторів (антистресова дія, аеробіка та спеціальні фізичні вправи, психологічні та соціальні заходи, профілактичне хар­чування);

  • диспансерне медико-гігієнічне обслуговування з цілеспрямова­ним проведенням оздоровчих (наприклад корекція зору) і профілак­тичних заходів;

  • особиста участь працівника у догляді за своїм здоров’ям.

На превеликий жаль, у багатьох випадках здійснення названих заходів фірмами та індивідуальними користувачами ігноруються, а тому важливо “аби й адміністрація (роботодавець) і користувачі ком­п’ютерів, - як наголошують дослідники (І.Даценко та ін., 1998 р.), зрозуміли важливість і необхідну потребу кожної зі сторін у докладанні зусиль для створення умов, що гарантують працівникам фізичний і духовний комфорт, високу розумову і творчу працездатність, збере­ження і зміцнення здоров’я”. Проф. І. Даценко з науковцями Львівсько­го медичного університету ім. Данила Галицького вперше у вітчизняні

й

Рис. 9.1. Фактори, що впливають на функціональний стан користувача

комп’ютера

літературі обгрунтували комплекс соціально-гігієнічних, ергономічних і медико-профілактичних заходів, які, за висновками експертів ВООЗ, дозволять активізувати оздоровлення і оптимізувати працю мільйонів трудівників, які користуються найбільш розповсюдженим сучасним приладом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]