Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
892.17 Кб
Скачать

Розділ 11. Захист навколишнього середовища від забруднення

  1. Забруднення навколишнього середовища та його оцінка

Середовищем життя будь-якого організму є біосфера, а точніше якась конкретна її комірка - екологічна ніша. Біосфера - це специфічно організоване об’єднання всього живого та мінеральних елементів. Взаємодія між ними проявляється в біогенній міграції атомів, яка здійснюється за рахунок енергії сонячного випромінювання.

У біосфері відбувається колообіг речовин, енергії і особин, який здійснюється за участю всіх організмів, що населяють її. Всі живі істоти є частинами одного цілого, гігантської сукупності живих істот, живого покриву Землі.

Як відомо, сонячна енергія на Землі викликає два колообіги речо­вин: великий або геологічний, який найбільш яскраво проявляється в колообігу води і циркуляції атмосфери, і малий або біологічний (біогео­хімічний), що розвивається на основі великого і полягає в коловій циркуляції речовин між ґрунтом, рослинами, мікроорганізмами, твари­нами. Обидва колообіги взаємозв’язані та становлять єдиний процес. Втягуючи в свої багаточисленні орбіти неживе середовище, біологічний колообіг речовин забезпечує відтворення живої речовини і допомагає активно впливати на вигляд біосфери. В цю живу коловерть вклю­чаються антропогенні агенти - забруднювачі природного середовища, створюючи техногенний колообіг речовини, наносячи шкоду живим компонентам планети і передусім людині (рис 11.1).

У цьому розділі будемо вести мову про те, як це забруднення впливає на людину та яким чином запобігти або ж зменшити його негативний вплив.

Забруднення навколишнього середовища - це процес внесення в середовище або ж виникнення в ньому нових, зазвичай нехарактерних для нього фізичних, хімічних, біологічних агентів, які проявляють негативний вплив на живі та неживі об’єкти. На рис.11.2 зображена схема інтегрального забруднення навколишнього середовища України.

Забруднення можуть бути як природного, так і антропогенного походження. У табл. 11.1 наведені основні забруднюючі речовини та рівні контролю над ними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]