Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
byudzhetna_sistema.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
243.05 Кб
Скачать

5.Видатки бюджету на економічну діяльність держави: склад, призначення і роль.

Обсяг видатків з бюджету на екон.ді-сть, їх склад та методи залежать від екон.с-ми д-ви. В адмін.-командній с-мі вони становлять 50-60% всіх видатків бюджету і виступають фін.забезпеченням днрж.п-ств. В ринковій екон-ці такі видатки спрямовуються на стабілізацію екон-ки., на створення умов для зростання екон.потенціалу д-ви; забезпечення ефективності використання бюджетних коштів. В умовах ринку бедж.фін-ня екон.ді-сті пояснюється такими причинами: 1) наявність галузей певних видів товарів та послуг, які не є комерційно-привабливими, але мають високу споживчу цінність і є суспільно необхідними; 2) функціонування та розвиток наукоємних та технологічно складних в-цтв, які потребують значних фін.ресурсів і відповідно підтримки д-ви;

За суч.умов видатки з бюджету на ек-ку спрямовуються у таких напрямках: в галузі інфраструктури; в с/г; збиткові галузі; галузі, що мають стратегічне значення для д-ви; фін-ня фундаментальних наукових досліджень; галузі, що мають великий термін окупності; зовн.-екон.ді-сть.

Видатки бюджету на економічну діяльністьвключають такі форми фінансування: • капіталовкладення; • операційні витрати; • кредити і дотації. Фінансування капіталовкладень може здійснюватись за двома напрямами: а) у відомчому розрізі; б) у розрізі інвестиційних проектів. Галузевий підхід полягає в тому, що загальна сума виділених бюд­жетом капіталовкладень направляється міністерствам і відомствам, які, в свою чергу, розподіляють цю суму між підприємствами та організаціями. Цей підхід є основним в Україні, хоча має недолік — розпорошення коштів. Фінансування інвестиційних проектів, навпаки, дозволяє концентрувати ресурси на реалізації основних завдань. Обсяг капіталовкладень, що фінансуються з бюджету, визначається двома чинниками: можливостями бюджету; наявністю необхідних та ефективних проектів. Капіталовкладення віднос.до видатків розвитку. За умов не виконання бюджету такі видатки фін-ся за залишковим принципом.

Операційні витрати,які являють собою видатки бюджету на утримання виробничої інфраструктури, включають: фінансування геолого-розвідувальних робіт; фінансування лісового і водного господарства; землевпорядкувальні роботи; заходи по боротьбі зі шкідниками рослин, хворобами тварин та епідеміями; утримання насіннєвих станцій і племінних господарств. Бюджетні кредити надаються підприємствам державного сектора на тимчасові потреби в разі фінансових ускладнень. Вони можуть бути безпроцентні або з невисокою процентною ставкою. Державна дотація являє собою виділення з бюджету коштів на покриття збитків суб’єктів господарювання в тому випадку, коли збитковість визначається певною фінансовою політикою держави в сфері ціноутворення (як правило, обмеження рівня цін). Може надаватись у сумі, що повністю відшкодовує збитки чи покриває їх частково, що визначається станом бюджету. Обсяг дотації встановлюється як різниця між витратами і доходами підприємств. Виділення коштів може проводитись на підставі планових чи фактичних розрахунків. На відміну від кредитів ці кошти не повертаються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]