Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
byudzhetna_sistema.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
243.05 Кб
Скачать

6.Видатки бюджету на соціальний захист населення, їх склад та призначення.

Соц.захист – складова соц.гарантій населення з боку д-ви, які повинні забезпечуватись д-вою за ринкових умов відповідно до засад соц.політики. До таких гарантій належать: 1) забезпечення мінім.рівня з/п та відповідно її індексації; 2) задоволення освітньо-культ.потреб та охорони здоров’я; 3) захист купівельної спроможності малозабезпечених громадян; 4) ворівнювання рівнів життя окремих категорій населення. Особливістю соц..захисту є його адресна спрямованість, тобто надається окремим громадянам на певні потреби відповідно до їх фактичног матеріального становища. Обсяг коштів, які спрямовуються на соц..захист залежить від фін.можливостей д-ви та рівня ВВП в країні.

Видатки бюджетів на соціальний захист та соціальне забезпечення включають:

  1. виплату пенсій і допомоги (кошти, що передаються до Пенсійного фонду на виплату пенсій військовослужбовцям та їх сім’ям)

  2. пільги ветеранам війни та праці

  3. допомогу сім’ям з дітьми (допомога на дітей до 16 р.; допомога непрацездатним матерям; допомога на дітей одиноким матерям; тимчасові допомоги на неповнолітніх дітей, на яких не сплачуються аліменти тощо)

  4. інші види соціальної допомоги (цільова грошова виплата на проживання громадян з мінімальними доходами; виплата компенсацій реабілітованим; грошова допомога біженцям; додаткові виплати населенню на покриття витрат з оплати житло-комунальних послуг, інші)

  5. видатки на дитячі заклади-інтернати

  6. видатки на притулки для неповнолітніх

  7. видатки на програми соціального захисту неповнолітніх

  8. видатки на будинки-інтернати для престарілих і інвалідів

  9. кошти бюджету, що передаються до фонду України соціального захисту інвалідів

  10. видатки на молодіжні програми і заходи центрів соціального обслуговування молоді.

Одним з видів державної соціальної допомоги є надання громадянам щомісячної адресної безготівкової грошової субсидії для відшкодування витрат на плату за користування житлом або його утримання та комунальні послуги (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття та рідких нечистот), а також один раз на рік субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Житлова субсидія є безповоротною та її отримання не пов’язане і не тягне за собою зміни форми власності житла.

7.Видатки бюджету на судові органи, прокуратуру та правоохоронну діяльність.

До складу видатків на судову владу належать видатки на утримання: Конституційного та Верховного суду України, обласних, районних (міських) судів, Вищого арбітражного суду, арбітражних та військових судів. Функціонування судової влади здійснюється за рахунок видатків з держ бюджету Укр. З республіканського бюджету АРК утримуються органи судової влади АРК. З обласних, районних і місцевих бюджетів здійснюються видатки на утримання відповідних органів судової влади. Планування видатків на утримання органів державної влади, зокрема судової, здійснюються у форм складання індивідуального і зведених кошторисів. Формування єдиного кошторису здійснюється на підставі лімітної довідки про асигнування з бюджету, яку вищестояща організація надсилає усім підпорядкованим установам у двотижневий термін після затвердження бюджету, з якого провадиться фінансування. У процесі визначення лімітів витрат враховується об'єктивна потреба в коштах органів державної влади, виходячи із обсягів і характеру виконуваної роботи, штатної чисельності та намічених заходів щодо скорочення витрат.

Правоохоронна діяльність має правозастосовчий характер, не приймаються нові юридичні норми, а застосовуються вже чинні. Дії та результати дій суб’єктів правоохоронної діяльності спрямовані на інших суб’єктів права, створюючи, змінюючи або припиняючи їх права та обов’язки .До складу видатків на правоохоронну діяльність здійснюються видатки на утримання: органів внутрішніх справ; внутрішніх військ МВС; прокуратури; кримінально-виправної системи; прикордонних військ; СБУ; пожежної охорони; головного управління урядового зв'язку; інших правоохоронних органів. Фінансування видатків правоохоронних органів здійснюються Держ Казначейством Укр. Контроль за використанням бюдж коштів, які спрямовуються на утримання правоохоронних органів здійснюються ВРУ, КМУ, Мінфіном. Фінансування і оплата рахунків органів влади і управління, які утримуються за рахунок державного бюджету, здійснюється органами Державного казначейства за наявності даних про територіальне розташування мережі установ на відповідній території та на підставі затверджених кошторисів доходів і видатків. Кошторис є основним документом, який визначає загальний обсяг, цільовий напрямок і поквартальний розподіл коштів установи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]