Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
byudzhetna_sistema.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
243.05 Кб
Скачать

8. Видатки бюджету на фінансування фізичної культури та молодіжної політики.

Видатки на фізкультуру і спорт фінансуються за розділом "Духовний та фізичний розвиток" (код 0800) функціональної класифікації. Він включає такі підрозділи, як "фізична культура і спорт" (код 0810), "Дослідження і розробки у сфері духовного та фізичного розвитку" (код 0840), "Інша діяльність у сфері духовного та фізичного розвитку" (код 1850). За рахунок коштів державного бюджету фінансуються: а) державні програми підготовки резерву та складу національних команд та забезпечення їх участі у змаганнях державного і міжнародного значення; б) державні програми з інвалідного спорту та реабілітації; в) державні програми фізкультурно-спортивної спрямованості. За рахунок коштів місцевих бюджетів фінансуються видатки державних програм розвитку фізичної культури і спорту: утримання та навчально-тренувальна робота дитячо-юнацьких спортивних шкіл усіх типів (крім шкіл республіканського Автономної Республіки Крим і обласного значення), заходи з фізичної культури і спорту та фінансова підтримка організацій фізкультурно-спортивної спрямованості і спортивних споруд місцевого значення.

Обласні бюджети та бюджет АРК беруть участь у фінансуванні державних програм з інвалідного спорту і реабілітації, а також забезпечують навчально-тренувальну роботу дитячо-юнацьких спортивних шкіл (усіх типів республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення) та проводять заходи з фізичної культури і спорту.

Фінансова підтримка діяльності молодіжних громадських організацій Органи виконавчої влади та місцевого самоврядування надають фінансову підтримку діяльності молодіжних громадських організацій і їх спілок у межах повноважень, визначених законом. Органи виконавчої влади та місцевого самоврядування залучають в установленому порядку молодіжні громадські організації і їх спілки до виконання замовлень для державних та місцевих потреб. При затвердженні місцевих бюджетів передбачаються видатки на реалізацію програм молодіжних громадських організацій. Органи виконавчої влади та місцевого самоврядування можуть делегувати молодіжним громадським організаціям повноваження щодо реалізації відповідних програм (проектів, заходів). У цьому випадку вони подають молодіжним громадським організаціям фінансову та матеріальну допомогу і здійснюють контроль за реалізацією наданих повноважень, у тому числі за цільовим використанням виділених коштів. Молодіжні громадські організації, їх спілки, які одержують фінансову або іншу матеріальну підтримку, зобов’язані подавати звіти про цільове використання фінансів і матеріальних цінностей органам, що їх надавали, у терміни, встановлені цими органами.

9.Види бюджетного дефіциту. Джерела покриття бюджетного дефіциту

Бюджетний дефіцит- перевищення видатків над постійними доходами (податки та податкові доходи бюджету). За наявності бюджетного дефіциту встановлюються джерела його покриття (державні позики, емісія грошей). Причиною бюджетного дефіциту є потреба держави витрачати коштів більше, ніж це дозволяють фінансові можливості. Бюджетний дефіцит є складним явищем, яке не може маги однозначної оцінки. Визначають різні види бюджетного дефіциту.

За формою прояву бюджетний дефіцит поділяється на відкритий і

прихований:

• відкритий — офіційно визнаний у законі про бюджет;

• прихований — офіційно не визнається д-воюы виражаэться у недофынансуванны витрат, штучного завищення прогнозованих доходів або віднесення до доходів надходжень, що не є такими. Його форми: завищення планових обсягів доходів; включення до складу доходів бюджету джерел покриття бюджетного дефіциту. Прихований дефіцит — негативніше явище, ніж відкритий.

За причинами виникнення бюджетний дефіцит буває вимушеним і свідомим. Вимушений- д.,який виникає в процесі виконання бюджету внаслідок недотримання доходів або звільнення запланованих видатків. Тому, вимушений є наслідком низького рівня виробництва ВВП і зумовлений недостатністю фінансових ресурсів у країні. Свідомий – закладається д-вою з певною метою та під який заплановані джерела покриття. Тому, свідомий визначається характером фінансової політики держави — вона намагається знизити рівень оподаткування для стимулювання економіки. Недостатні ресурси держава мобілізує за допомогою позик.

За напрямом дефіцитного фінансування розрізняють активний і пасивний

бюджетні дефіцити. Активний д.є наслідком свідомого збільшення видатків для підтримання екон.активності, стимулювання зайнятості, здійснення екон. Пербудов та реформ. Активний — це спрямування коштів на інвестиції в економіку, що сприятиме зростанню ВВП. Пасивний – утворюється в наслідок нестачі доходної частини для покриття необх.витрат д-ви і використовується на споживчі потреби. Пасивний — покриття поточних витрат.

За часом існування: стійкий(хронічний – довготривалий); тимчасовий- до 1 року;

З макроекон. Позицій за критерієм визначення складових розр.:

  • Фактичний- відображає реальне перевищення видатків над доходами бюджету;

  • Структурний- це д., який виникає в бюджеті за умови повної зайнятості та повного використання наявних ресурсів;

  • Циклічний- недонадходження доходів, яке викликане циклічними коливаннями.

Фактичний є зовн.виявленням розбалансованості доходної та видаткової частини бюджету, а структурний та циклічний- його внутр.складовими.

За моментом виникнення: запланований- визнач.при план-ні бюджету; фактичний- той рівень д., який склад.протягом виконання бюджету.

За наявності бюджетного дефіциту д-ва повинна віднайти джерела для його покриття. Існує 2 методи:

  • Емісійний полягає у використанні грош-кред.емісії НБУ. У більшості країн пряме кредитування д.бюджету заборонено законодавчо, оскільки такий шлях спричинює розбалансованість ек-ки та викликає інфляцію.

  • Беземісійний полягає у фін-ні д.без додаткового випуску коштів за рахунок залучення зовн. Та внутр..джерел. Зовн.джерелами можуть бути кредити міжнародних організацій та урядів іноз.країн, безповоротна фін.допомога та цільове фін-ня бюджетних програм. Внутр.джерелами є доходи від операцій з держ.ц.п., кредити від банк.с-ми. В Україні до внутр..джерел віднос.також доходи від приватизації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]