Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kartografiya.docx
Скачиваний:
161
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
817.16 Кб
Скачать

13. Атласна картографія, Національний атлас України.

Атлас – це систематизоване видання карт створених за єдиною програмою ,як цілісний твір у вигляді книги або комплекта карт.

Це не просто набір карт це система взаємопов’язаних і взаємодоповнюючих один одного.

Комплексний атлас можна розглядати як модель географічної системи, де відображений її стан на визначений часовий проміжок інформація в атласі задається в систематизованому однотипному вигляді.

На основі карт атласу можна розробити додаткові і похідні картографічні моделі, що дозволяє детальніше проблеми, явища, взаємодії.

Національний атлас України— науково-довідкове офіційне державне видання, в якому інтегровані новітні знання та інформація проУкраїну, він характеризує природні умови і ресурси України, її екологічну ситуацію,населення,економіку,історію.

Атлас складається із шести блоків:

  • «Загальна характеристика»,

  • «Історія»,

  • «Природні умови та природні ресурси»,

  • «Населення і людський розвиток»,

  • «Економіка»,

  • «Екологічний стан природного середовища»

Атлас налічує 440 сторінок форматом 35,2 х 47 см, 875 карт різного масштабу, майже 100 сторінок тексту, графіки, фотографії. Тираж Атласу - 5 тис. примірників, з них 50 подарункових екземплярів у шкіряних палітурках і 150 - у палітурках зі шкірозамінника. Вага одного примірника - бл. 6,5 кг. Додатково до цього основного тому додається книга з текстами та легендами карт англійською й російською мовами. Атлас має електронну версію, виготовлену ТОВ «Інтелектуальні системи «Гео».

Вперше створений в історії держави картографічний атласенциклопедичного рівня – розроблений силами вчених та фахівців установНаціональної академії наук України, Академії аграрних наук та ін. провідних вищих навчальних закладів держави, окремих міністерств, державних та громадських організацій. До розробки авторських матеріалів Атласу було залучено понад 300 науковців, з якими працювали 17 наукових консультантів. Тематичну та інформаційну експертизу робіт здійснювали 67 експертів, а рецензування матеріалів тематичних блоків – 27 високопрофесійних учених із різних наукових установ України.

Атлас є однотомним виданням, вміщує на 440 сторінках форматом 35,2 х 47 см 875 карт різних масштабів, майже 100 сторінок тексту, багато графіків та ілюстрацій. Додатково до цього основного тому додається книга з текстами та легендами карт англійською й російською мовами. Атлас має електронну версію, виготовлену ТОВ «Інтелектуальні системи «Гео».

14. Картографічні джерела, їх види, аналіз та оцінка. Довідково-картографічні служби України.

Картографічними джерелами називають картографічні твори або інші документи, котрі потрібні для складання, виправлення чи оновлення карти.Картографічні джерела поділяються на:

-власне картографічні джерела (матеріали знімань, тематичні та аерокосмічні)

-тематичні джерела (дані спостережень і вимірювань, профілі, розрізи, дані буріння свердловин, описи шурфів, результати лабораторних аналізів, )

-текстові джерела (матеріали досліджень з географії,історії, енциклопедії й географічні довідники, довідники географічних назв)

За ступенем використання для складання кожної карти картографічні джерела підрозділють на :

-основні (для зображення основного змісту карти)

-додаткові (для доповнення й уточнення основних картографічних джерел)

-допоміжні, або додаткові (вони не використовуються безпосередньо під час складання карти, а тільки служать для загального ознайомлення)

За точністю картографічні джерела поділяють на:

-точні (відповідають вимогам , які пред”являються до створюваної карти )

-неточні (не відповідають вимогам)

Неодмінною вимогою до всіх некартографічних джерел є обов”язкова локалізація їх, або координатна прив”язка . Таку локалізацію можна провести двома шляхами: перший – встановлення безпосередньо на карті положення об”єктів, а другий – зазначення координат , за якими об”єкти можна подати на карті.

Пошук необхідних картографічних джерел проводять у державних і відомчих бібліотеках, карто сховищах та архівах. У деяких галузях є спеціальні органи, які збирають, систематизують і зберігають відповідні карти, атласи, матеріали знімальних робіт і документацію на них (наприклад, Геодезкартографія України, Геологічний фонд , відповідні служби ,Міністерства оборони України). Багато картографічних джерел з певної тематики карт сконцентровано у різних міністерствах і відомствах ( в інститутах НАН України, Гідрометеослужби )

Аналіз картографічних джерел провадять шляхом ознайомлення з їх характеристикою по формулярам карт, науково-технічним звітам і т.д. по ним можливо встановити які матеріали, в свою чергу були покладені в основу створення аналізуємої карти, яким методом і з якою точністю вона створювалася.

Аналіз карти провадять в такій послідовності:

-назва карти – дає загальне уявлення про її призначення, зміст, територію

-масштаб карти і проекція – масштаб карти дає уявлення про повноту змісту і точність.

-Повнота змісту – оцінюють , виходячі з призначення створюваної карти

-Точність карт матеріалу – оцінюється шляхом вивчення формулярів, технічних звітів і актів прийому даної карти. По формулярам можна установити технологію при створенні карти, принцип відбору

-Сучасність карти - визначається роком видання картографічних матеріалів, які лежать в основі створення карти,; визначається шляхом вивчення формулярів, звітів, а також шляхом зіставлення з новітніми картографічними матеріалами, з черговими картами кордонів, доріг.

-Якість оформлення карти – впливає на вибір технології створення карти, сроки і кошторис робіт

В результаті аналіза карт матеріалів їм дають оцінку. Результати зводять в опис матеріалу по схемі:

-назва або номенклатура аналізуїмої карти, її масштаб, проекція, ким створена і видана, рік створення і видання., прізвище відповідального редактора (всі ці дані є на карті в заголовку, умовних знаках і вихідних даних)

-оформлення карти (красочность, якість оформлення)

-захват картою території по географічному положенню та по адміністративному діленню

-зміст карти і способи відображення окремих елементів на ній

-оцінка змісту карти в загальному і більш детально в частині, яка намічена до використання при створенні нової карти, ; при цьому оцінюють точність нанесення елементів , їх географічна відповідність, сучасність даних,

-вказують ступінь використання картматеріала при складанні

-загальне заключення по матеріалу

Опис результатів аналізу й оцінки матеріалів повинно бути виконано тщательно, так як воно в подальшому буде головним документом при створенні карти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]