Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самост. роб ТЕД.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
375.3 Кб
Скачать

Тема: Особливості при видачі імпортних вантажів

Вантаж разом із накладною видається на станції призначення одержувачу (експедитору), зазначеному в накладній, після внесення ним всіх належних залізничних платежів. Видача імпортних вантажів проводиться після митного оформлення.

На станціях, на території яких є підрозділи митних органів, перевізні документи передаються їм працівниками станції з реєстрацією факту передачі у спеціальній книжці з обов’язковим зазначення дати та часу.

На станціях де підрозділи митних органів відсутні, перевезенні документи для оформлення в митниці тимчасово передаються працівниками станцій одержувачу під розписку в спеціальній книжці, у якій фіксується дата та час одержання документів, а також зобов’язання одержувача (експедитора) передати перевізні документи в митний орган і повернути їх станції.

При повернені станції перевізних документів після митного оформлення працівник товарної контори зобов’язаний:

  • перевірити наявність відповідних штемпелів і відміток митного органу на всіх екземплярах перевізних документів;

  • звірити проставлені в перевізних документах печатки та штемпелі митних органів із зразками, надані в товарну контору митними органами, у регіоні діяльності якого міститься станція.

У разі невідповідності печаток наданим раніше зразкам, видача вантажів затримується до одержання дозволу митного органу.

Після проведення розрахунків за перевезення одержувачу (експедитору) видається накладна під розписку, в дорожній відомості із зазначенням дати видачі вантажу, номера та дати видачі довіреності. При розрахунках через ТехПД зазначається код платника, присвоєний йому залізницею. Фактично датою видачі вантажу вважається дата його вивезення зі станції (на місцях загального користування) або дата подачі вагона на фронт вивантаження чи на передавальну копію.

Тема: Тарифна політика залізниць України

Оплата перевезень транзитних вантажів територією України здійснюється відповідно до положень «Тарифної політики залізниць України» [ТП УЗ], розробленої на основі Тарифної політики залізничних адміністрацій країн СНД, що приймаються на кожний фрахтовий рік відповідно до Тарифної угоди залізничних адміністрацій держав-учасниць СНД (фрахтовий рік – рік, протягом якого діє повний «фрахт», або ж тариф).

Ставки ТП УЗ встановлюються на базі Міжнародного залізничного транзитного тарифу (МТТ) з урахуванням рівня ставок, які склалися при перевезеннях транзитних вантажів у попередньому фрахтовому році. Рівень ставок і зборів може змінюватись на договірних умовах залежно від конкурентоспроможності напрямку, виконання експедитором обов’язків за договором з Укрзалізницею, роду вантажу, його вартості й обсягів перевезень.

Укрзалізниця має право на підвищення рівня базових ставок і додаткових зборів не частіше ніж два рази протягом фрахтового року, з повідомленням причетних до виконання ТП УЗ не пізніше ніж за один місяць.

Укрзалізниця має право на зниження рівня ставок і додаткових зборів ТП УЗ протягом фрахтового року. Право на внесення змін і доповнень у ТП УЗ дають зміни і доповнення, які прийняті МТТ і рішенням Ради залізничного транспорту держав – учасників Співдружності, пов’язаних із питанням ТП. Валютою тарифу є швейцарський франк. При перерахунку ставок ТП УЗ в долари США застосовується курс перерахунку, встановлений за середнім відношенням швейцарського франку до долара США за даними агентства Рейтер за останні 3 місяці. Курс швейцарського франку до долара США оголошується двічі протягом фрахтового року на 1 січня і на 1 липня і не пізніше, ніж за місяць до його введення.

Платежі здійснюються в доларах США (для нерезидентів України), або в національній валюті та доларах США (для резидентів). Порядок розрахунків передбачений договором про організацію перевезень транзитних вантажів. Перевізні платежі за перевезення вантажів нараховуються за тарифами, чинними в день проставлення календарного штемпелю на перевізних документах. За основу нарахування плати за перевезення вантажів приймається:

  • вид сполучення;

  • найменування вантажу;

  • тарифна відстань;

  • вид відправки;

  • маса відправки;

  • категорія контейнерів;

  • приналежність рухомого складу або контейнерів;

  • швидкість перевезення;

  • інші умови, передбачені ТП УЗ.

Найменування вантажу і код у перевізних документах повинні вказуватись згідно з даними Гармонізованої номенклатури вантажів (Гармонизированной номенклатуры грузов - ГНГ) або алфавітний список ГНГ.

При розрахунках платежів за перевезення вантажів транзитом залізницями України застосовуються таблиці транзитних відстаней, що розміщені в ТП УЗ.