Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самост. роб ТЕД.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
375.3 Кб
Скачать

Тема: Базисні умови поставки товару

Транспорт є основною зв’язуючою ланкою між продавцем і покупцем. Мета транспортування – своєчасна доставка вантажу в хорошому стані в кінцевий пункт призначення. Перевезення, незалежно від виду транспорту, може суттєво впливати на зміну кінцевої вартості товару. Тому важливо забезпечити перевезення за безпечним маршрутом, з якісним сервісним обслуговуванням і за найменших витрат. Це зумовлює необхідність тісного контакту між покупцем і відповідальним за перевезення. При розгляді питань транспортування вантажів учасниками зовнішньоторговельної угоди потрібно з’ясувати такі моменти:

  1. Які базисні умови поставки товару?

  2. Як розподіляються обов’язки продавця та покупця щодо забезпечення доставки товару?

  3. Як здійснюється зворотній зв'язок між продавцем і покупцем після доставки товару (повідомлення)?

  4. Яким видом транспорту буде доставлятися товар?

  5. Які документи потрібні для оформлення договору перевезення?

Базисні умови зовнішньоторговельного контакту купівлі-продажу встановлюють базис ціни залежно від того, чи включаються витрати на транспортування (та інші витрати) в ціни товару чи ін.

Базисні умови визначають:

  • хто і за чий рахунок забезпечує транспортування товарів територією країни продавця, транзитних країн, а також при перевезенні товару морським, річковим і повітряним транспорту;

  • становище вантажу у відношенні до транспортного засобу, що визначає обов’язок продавця за встановлену в контракті ціну навантажити товар на транспортний засіб, доставити вантаж у певне місце та передати на станції призначення вантаж транспортній організації або вантажовласнику;

  • обов’язки продавців щодо пакування та маркування товарів, а також обов’язки сторін зі страхування вантажів;

  • обов’язки сторін щодо оформлення комерційної документації відповідно до існуючих у практиці міжнародної торгівлі вимог;

  • де і коли переходять від продавця до покупця права власності на товар;

  • заходи, пов’язані з ризиком випадкової втрати чи пошкодження товару та витрати, які можуть виникнути у зв’язку з цим.

Базисні умови спрощують складання та узгодження контрактів, допомагають контрагентам знайти способи розподілу відповідальності та вирішення неузгодженості, що виникають. Особливості базисних умов регламентовані міжнародною практикою. Міжнародна торгова палата розробила і випустила збірник «Міжнародні правила» (1953, 1980, 1990) з тлумаченням торгових термінів «Інкотермс». Останній з надрукованих – «Інкотермс - 2000».

Використаний при позначці базисних умов термін «франко» (від італійського – «вільно») означає, що покупець вільний від ризику і всіх витрат, пов’язаних із доставкою товару до пункту, визначеного за словом «франко», у контракті після позначення базисної умови вказується назва географічного пункту – морські або річкові порти, залізничні станції, аеродроми, склади, місцеперебування покупців.

Залежно від ступеня розподілу між продавцем і покупцем зобов’язань щодо поставки товару та відповідальності за ризик пошкоджень чи втрати вантажу та пов’язаних із цим витрат усі умови можна поділити на 4 групи:

  • Група Е – регламентує зобов’язання продавця та покупця при здійсненні поставки тільки на умові Франко-завод. За цієї умови зобов’язання продавця вважаються виконаними після того, як він представив покупцеві товар на своєму підприємстві. EXW – «Із заводу».

  • Група F містить умови : «Свободно от риска».

  1. «Франко-перевізник» - FCA;

  2. ФАС або «Франко – уздовж боту судна» - FAS;

  3. ФОБ або «Франко – борт судна» - FOB.

Відповідно до цих умов продавець вважається таким, що виконав свої зобов’язання після того, як він передав товар перевізнику згідно з інструкціями, отриманими від покупця. Ці умови передбачають, що в обов’язки покупця входить вибір перевізника, укладення з ним договору перевезення. Умова «Франко-перевізник» застосовується для перевезення будь-яким видом транспорту.

Під словом перевізник розуміють не тільки фірму, яка здійснює перевезення, а й яка бере на себе функції щодо умов перевезення. Такі фірми називаються експедиторськими.

  • Група С включає в себе такі умови:

  1. КАФ або «Вартість і фрахт» - CAF;

  2. «Вартість страхування і фрахт» - CIF;

  3. «Доставка сплачена до…» - CPF;

  4. «Доставка та страхування оплачена до…» - CIP.

За цими умовами, продавець самостійно укладає договір перевезень, сплачує перевезення до вказаного у контракті місця прийому товару покупцем, а також повідомляє покупця про деталі відправлення і очікування час прибуття вантажу в узгоджене місце прийняття доставки.

  • Група D передбачає умови: «поставка»

  1. ДАФ або «Поставлено на кордон» DAF;

  2. «Поставлено з пристані» - DES;

  3. «Поставлено без сплати мита» - DEO;

  4. «Поставлено зі сплатою мита» - DDU;

  5. «Поставлено зі сплатою мита» - DDP.

Група «D» поділяється на дві категорії. У першій продавець не очищає імпортний товар від митних операцій, а у другій продавець повинен отримати всі необхідні імпортні ліцензії, а також сплатити мито, митні збори та ін.