Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самост. роб ТЕД.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
375.3 Кб
Скачать

Тема: Відповідальність за дані, внесені у накладну

Згідно з Статутом залізниць України та Правилами перевезення вантажів відправник несе відповідальність за правильність відомостей і заяв, зазначених ним у транспортній накладній. Він також несе відповідальність за всі можливі наслідки неправильного, неточного чи неповного зазначення цих відомостей і заяв, а також за те, чи внесені вони у відповідні графи накладної.

Залізниці має право перевірити правильність відомостей і заяв, зазначених відправником у накладній.

Якщо при прийманні вантажу на станції відправлення в накладній будуть виявлені порушення, то відправник зобов’язаний скласти нову накладну, у випадках, коли виправлення у накладній згідно з правилами УМВС не допускаються.

Перевірка та затримання вантажу на шляху прямування може бути здійснена тільки за умов, якщо вона передбачена митними й іншими правилами, а також з метою забезпечення безпеки руху поїздів та схоронності вантажу на шляху прямування.

Якщо в результаті перевірки вантажу, зробленої на шляху прямування чи на станції призначення, з’ясувалося, що відомості, зазначені в накладній відправником, не відповідають дійсності, то станція, що робила перевірку, повинна скласти про це комерційний акт у відповідності зі статтею 18 Угоди УМВС та зробити відмітку про це в накладній у графі «Комерційний акт».

У цьому випадку сума витрат, пов’язаних із перевіркою, вписується в перевізні документи і стягується з відправника або експедитора (платника послуг залізниці), якщо перевірка здійснювалася залізницею призначення. Якщо перевірка здійснювалась на транзитній станції, ці витрати стягуються з експедитора, який сплачує перевізні платежі за перевезення по даній території, за діючими правилами транзитної залізниці.

При виявлені в накладній неправильного найменування вантажу, перевізна плата за весь шлях перевезення обчислюються за тарифним класом, передбаченим для вантажу, який дійсно перевозиться.

Згідно з УМВС (ст.12) штраф стягується при неправильному, неповному і неточному зазначенні у накладній відомостей і заяв, у результаті чого:

  1. були прийняті до перевезення вантажів, що не допускаються до перевезення;

  2. вантажі, що допускаються до перевезення тільки з дотриманням особливих умов, були прийняті до перевезення без дотримання таких умов, передбачених для даного вантажу;

  3. при навантажені вантажу відправником було допущено перевантаження вагона понад його максимальну вантажопідйомність;

У випадках перевантаження вагона понад його максимальну вантажопідйомність:

  1. надлишок маси вантажу, виявлений на залізниці відправлення, віддається у розпорядження відправника;

  2. надлишок маси вантажу, виявлений на транзитній залізниці чи на залізниці призначення, вивантажується залізницею і направляється на станцію призначення по можливості одночасно з основною відправкою за досильною дорожньою відомістю, складеною в необхідній кількості екземплярів;

  3. перевізна плата і збори за вивантаження, навантаження надлишку маси вантажу стягується, як за самостійну відправку, і вписуються в основну накладну.

Ці правила застосовуються також у тих випадках, коли через неправильну масу вантажу, що зазначена відправником у накладній, виявиться перевищення навантаження, що допускається на вісь вагона.