Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самост. роб ТЕД.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
375.3 Кб
Скачать

Тема: Розрахунки за перевезення через Технологічний центр обробки перевізних документів (ТехПд)

Технологічний центр обробки перевізних документів (ТехПД) здійснюють через установи банків безготівкові розрахунки за перевезення вантажів, вантажобагажу підприємствах (організації), та за збори і штрафи, встановлені Статутом залізниць і Правилами перевезень.

ТехПД забезпечує повноту і своєчасність пред’явлення до сплати нарахованих платежів, а також контроль за правильністю визначення платежів за перевезення, розрахунок по яких проводять станції.

ТехПД виконує такі функції:

  • організація розрахунків з платниками (вантажовідправниками, експедиторами, вантажоодержувачами);

  • приймання та перевірка звітів і документів, що надійшли від станції;

  • комплексна обробка інформації з отриманням встановлених форм вантажодоходної і касово – фінансової звітності;

  • передача інформації в інформаційно-статистичний центр (ІСЦ) залізниць для формування звітності на рівні залізниць;

  • ведення електронних карток клієнтів;

  • розрахунки платежів за транзитні та експортно-імпортні перевезення.

Підготовкою для проведення розрахунків за перевезення вантажів є договір про порядок розрахунків і наявність коштів на особовому рахунку в ТехПД. На основі договорів з ТехПД вантажовідправнику (вантажоодержувачу) відкривається особовий рахунок з присвоєнням коду платника, за яким ведеться облік надходження та використання коштів для розрахунків за надані послуги, пов’язані з перевезеннями.

Після присвоєння коду ТехПД видає клієнту довідку, в якій вказується: платник його банківські реквізити, номер та дата присвоєння коду. Довідку треба подати для реєстрації до товарної контори станції, на якій будуть проводитися вантажні операції.

Присвоєний платнику код необхідно проставляти в усіх перевізних документах, накопичувальних картках, відомостях подавання та прибирання вагонів. З ТехПД платники проводять розрахунки авансовими платежами (передоплатою) на підставі укладених договорів.

Для отримання нормативно-довідкової інформації та використання її при розрахунках на персональних електронно-обчислювальних машинах (ПЕОМ) у ТехПД створюється електронна база платників, до якої заносять коди, банківські реквізити та порядок розрахунків із конкретними платниками.

Після обробки інформації на ПЕОМ в ТехПД щодобово видається касово-фінансова звітність установленої форми.

ТехПД передає інформаційно-статистичному центру (ІСЦ) залізниці щодобово дані про стан взаєморозрахунків з клієнтурою, а також інформацію на запити відповідно до розробленої на залізниці технології.

Платник відповідно з договором у порядку передоплати перераховує на доходний субрахунок ТехПД кошти для оплати перевезень і додаткових послуг.

Отримані гроші ТехПД заносить на особовий рахунок платника і відображає їх використанні в міру надходження розрахункових документів за здійснення перевезення і надані послуги.

Облік використання грошей з особового рахунку проводиться на підставі перевізних документів, накопичувальних карток, відомостей плати за користування вагонами, контейнерами.

Усі належні залізниці платежі за додаткові послуги, штрафи включаються в накопичувальні картки, які складає станція в трьох примірниках із зазначенням у них відомостей про надані послуги та їхня вартість, що підтверджується підписами працівника станції та платника.

Перший примірник накопичувальної картки надсилається в ТехПД для стягнення зазначених у ній платежів, другий вручається платнику, третій залишається на станції. На кожного платника ТехПД складає перелік документів за звітну добу щодо відправлення, видачі вантажу і додаткових зборів у двох примірниках, один з яких видає через станцію платника.

Після закінчення звітного місяця ТехПД видає платнику виписку з особового рахунку. З доходного субрахунку ТехПД кошти щоденно перераховуються повністю на централізований доходно-розподільний рахунок Укрзалізниці.