Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0649417_29590_dikan_l_v_kontrol_i_reviziya.doc
Скачиваний:
214
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.35 Mб
Скачать

6.4. Особливості проведення ревізії на промисловому підприємстві

Головним завданням державної контрольно-ревізійної служби (ДКРС) є: здійснення державного контролю за витрачанням коштів і матеріальних цінностей, їх збереженням, станом і достовірністю бухгалтерського обліку і звітності на промислових підприємствах, які отримують кошти з бюджетів усіх рівнів та державних валютних фондів; розроблення пропозицій щодо усунення виявлених недоліків і порушень та їх запобігання у подальшому [2].

На промислових підприємствах державної і комунальної форм власності перевіряються:

1) дотримання чинних нормативних актів;

2) цільове використання кредитів, отриманих під гарантію Кабінету Міністрів України, фінансові можливості до їх поверненню, достовірність звітності та належний стан бухгалтерського обліку;

3) правильність розрахунків з бюджетом;

4) законність отримання доходів, пільг;

5) дотримання чинного законодавства при зміні форм власності шляхом приватизації;

6) законність проведення операцій у сфері зовнішньоекономічної діяльності;

7) повнота відрахування коштів до галузевих державних фондів;

8) правильність формування собівартості готової продукції;

9) збереження власності підприємства.

Ревізія або перевірка за ініціативою ДКРС на державних та казенних промислових підприємствах може проводитися не частіше, ніж один раз на рік.

Ревізія суб'єктів підприємницької діяльності, що не входить до складу підконтрольних організацій ДКРС, щодо дотримання ними законодавства з фінансових питань проводиться органами ДКРС за постановою прокурора, слідчого або особи, яка проводить дізнання про проведення ревізії чи перевірки винесеної під час розслідування кримінальної справи, а також за зверненням Координаційного комітету по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю при Президентові України.

Ревізія суб'єктів підприємницької діяльності за зверненням правоохоронних органів проводиться в порядку, передбаченому „Інструкцією про організацію проведення ревізії і перевірок органами державної контрольно-ревізійної служби в Україні за зверненнями правоохоронних органів” від 26.11.99 р. № 107 [35], в будь-який час незалежно від кількості раніше проведених на цьому суб'єкті ревізій і перевірок, за винятком, коли зазначені у зверненні правоохоронного органу питання за вказаний період уже перевірені за зверненням того чи іншого правоохоронного органу. У виняткових випадках рішення про проведення ревізії з питань, що вже були перевірені, за зверненням правоохоронного органу приймає керівник вищого органу ДКРС.

Термін проведення ревізій і перевірок визначається з урахуванням обсягу роботи, особливості діяльності ревізійного об'єкта і „Інструкції про порядок проведення ревізії і перевірок органами ДКРС” від 03.10.97 р. № 14 [37].

Запитання для самоперевірки

  1. Дайте визначення поняття „бюджетна установа

  2. Дайте визначення ”Контроль в бюджетній установі”

  3. На яких принципах базується контроль в бюджетних установах

  4. Які існують сучасні підходи до трактуваня поняття „підприємництво” і до якого схиляєтесь саме Ви

  5. Які види підприємницької діяльності Ви знаєте

  6. Яке основне завдання ревізії на промислових підприємствах

Навчальні завдання

1. Дайте розгорнуту порівняльну характеристику особливостей здійснення контролю в бюджетних установах та на промислових підприємствах.

2. Дайте характеристику основних аспектів діяґльності промислових підприємств.

3. Проаналізуйте типові порушення в бюджетних установах та порівняйте їх з типовими порушеннями на промислових підприємствах.

4. Обґрунтуйте які з принципів контролю в бюджетних установах можуть стосуватися контролю на промислових.

Рекомендована література за темою відповідно загального списку літератури: 20; 45; 46.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]