Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабы Дет.Маш. 3 курс.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
4.34 Mб
Скачать

3.5. Звіт зо лабораторної роботи

1. Мета роботи.

2. Кінематична схема передачі.

3. Розрахункова частина.

4. Висновки.

3.6. Контрольні питання

1. Що таке передача?

2. Види передач.

3. Що називається механічною передачею?

4. Класифікація механічних передач.

5. Що таке кінематична схема?

6. Які основні характеристики передачі?

7. Які похідні характеристики передач?

8. Визначення характеристик передач.

9. Умовні позначки для кінематичних схем.

10. Що називається редуктором?

Література

1. Гузенков П.Г. Детали машин: учеб. Пособие для студентов втузов. - 3-е изд., перераб. и доп. – М.: Высш. шк., 1982. – С. 111-113.

2. Решетов Д.Н. Детали машин: учебник для студентов машиностроительных и механических специальностей вузов. - 4-е изд., перераб. и доп. – М.: Машиностроение, 1989. – С. 150-151.

3. Иванов М.Н. Детали машин. – М.: Высш. шк., 1998. – С. 111-113.

Лабораторна робота №4

ВИВЧЕННЯ І ПАСПОРТИЗАЦІЯ ЦИЛІНДРИЧНОГО ЗУБЧАСТОГО РЕДУКТОРА

4.1. Мета роботи

Ознайомитися з конструкцією циліндричного зубчастого редуктора, його вузлів і деталей, порядком регулювання вузлів при складанні, правилами його експлуатації. Виконати виміри, що характеризують зачеплення. Виконати геометричний розрахунок передачі (за ГОСТ 16532-70), визначити потужність, яка передається кожним ступенем при дії максимальних контактних і згинальних напружень.

4.2. Устаткування і матеріали

Редуктор циліндричний двоступінчастий, штангенциркуль.

4.3. Теоретична частина

Редуктором називається передача, яка встановлена в закритому корпусі і слугує для зниження кутової швидкості і підвищення обертального моменту на веденому валу. Установка передачі в окремому корпусі гарантує точність складання, краще змащення, більш високий ККД, менше зношування, а також захист від пилу і бруду.

Якщо в редукторі використані циліндричні зубчасті колеса, то такий редуктор називається циліндричним зубчастим. На рис. 4.1. показані схеми найпоширеніших циліндричних зубчастих редукторів.

Рис. 4.1. Схеми циліндричних зубчастих редукторів

На схемах вхідний (швидкохідний) вал позначений буквою Б, вихідний (тихохідний) – буквою Т і проміжний вал – буквою П.

Тип і конструкція зубчастого редуктора визначаються видом, розташуванням і кількістю окремих його передач (ступенів).

Із двоступінчастих циліндричних зубчастих редукторів найпоширеніші прості за конструкцією трьохвісні редуктори (рис. 4.1.б). Двоступінчасті співвісні (двохосьові) зубчасті редуктори (рис. 4.1.в) компактніше трьохвісних, але складніше за конструкцією. Для поліпшення умов роботи тихохідної передачі двоступінчастого циліндричного трьохвісного редуктора швидкохідну ступінь іноді роблять роздвоєною (рис. 4.1.г).

4.3.1. Опис і будова установки

У звичайних зубчастих редукторах (рис. 4.2.) корпус складається із двох основних деталей – основи корпуса 1, що закріплюється на фундаменті, і кришки 2. Для огляду передач і заливання мастила в кришці корпуса передбачають оглядовий отвір, що закривається кришкою 3, у якій, для редукторів з великим тепловиділенням, закріплюється віддушина 4. По кінцях кришки корпуса є два вантажних гвинта 5, петлі або гаки для захвата кришки при підйомі вантажопідйомною машиною. У основі корпуса розташований отвір для спуска масла, який закриває пробка 6. Також у корпусі розташовано покажчик рівня масла 7. У важких редукторах передбачені гаки 8 для захвата редуктора при підйомі і транспортуванні вантажопідйомною машиною. Корпуса редукторів виготовляють звичайно литтям із сірого чавуну (СЧ 15 або СЧ 18).

Рис. 4.2. Редуктор циліндричний

Вали передач редукторів встановлюють на підшипниках кочення. Підшипники ковзання застосовують тільки для дуже швидкохідних передач і редукторів великої потужності.

Змащення зубчастих коліс редукторів при колових швидкостях до 15 м/с здійснюється зануренням коліс у масляну ванну. Такий спосіб змащення зубців називається змащенням, зануренням або картерним. Місткість масляної ванни приймається з розрахунку 0,35...0,7 л на 1 кВт потужності. Мастило повинне покривати робочі поверхні зубців, а втрати потужності на опір мастила обертанню зубчастих коліс і відповідно на нагрівання мастила повинні бути мінімальними. Під час роботи редуктора відбуваються коливання рівня мастила, тому рекомендуються зубчасті колеса занурювати в масляну ванну для циліндричних передач на глибину не менш 0,75 висоти зубців, а для конічних передач вся довжина нижнього зубця повинна перебувати в мастилі. Тихохідні зубчасті колеса другого і третього ступеня редуктора при необхідності допускається занурювати в мастило на глибину до третини радіуса ділильного кола. Щоб уникнути глибокого занурення коліс у ванну, колеса першого ступеня змащують за допомогою мастильної текстолітової шестірні (рис.4.3 а) або іншого подібного пристрою. Іноді для коліс різних ступенів передбачають роздільні ванни.

Рис. 4.3. Схеми змащення редукторів

У редукторах зі швидкохідними передачами застосовують струминне або циркуляційне змащення під тиском (рис.4.3 б). Мастило, яке прокачують насосом через фільтр, а при необхідності і охолоджувач, надходить до зубців через трубопровід і сопла. При коловій швидкості до 20 м/с для прямозубих передач, і до 50 м/с для косозубих, мастило подається в зону зачеплення зубчастих коліс. При більш високих швидкостях, щоб уникнути гідравлічних ударів, мастило подається на зубці шестірні і колеса окремо на деякій відстані від зони зачеплення.

Змащення підшипників редукторів при коловій швидкості зубчастих передач більше 4 м/с часто здійснюють тим же мастилом, що і зубчасті колеса, шляхом розбризкування. При коловій швидкості передач до 4 м/с, а також при можливості попадання в масляну ванну металевих часток зношування зубців для підшипників редукторів передбачають самостійне змащення, звичайно консистентне. При більших швидкостях і навантаженнях на підшипники редуктора передбачають змащення під тиском від загальної системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]