Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_МЗЕД_2013_КР.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
339.97 Кб
Скачать

1. Цілі та завдання курсової роботи

Курсова робота є кінцевим результатом самостійної індивідуальної науково-дослідної роботи студентів, комплексним науковим дослідженням, яке підводить підсумки вивчення ними дисципліни «Менеджмент ЗЕД», що передбачена навчальним планом підготовки за спеціальністю 7.03060104, 8.03060104 «Менеджмент ЗЕД».

Метою виконання курсової роботи є поглиблене осмислення професійної проблеми, комплексне опанування матеріалу і методів самостійного дослідження, послідовного виконання, а також практичного застосування теоретичних знань для вирішення конкретних завдань щодо вдосконалення управління діяльністю підприємств.

У процесі виконання курсової роботи студент у відповідності до кваліфікаційних вимог повинен проявити:

- знання загальнотеоретичних, загальноекономічних, професійно орієнтованих і спеціальних дисциплін, які розкривають теоретико-методологічні основи та практичні питання менеджменту ЗЕД;

- спроможність визначати і використовувати причинно-наслідкові зв'язки процесів та явищ у сфері управління ЗЕД підприємств, галузей, країни загалом;

- вміння відбирати, систематизувати, обробляти, аналізувати й узагальнювати інформацію у відповідності до цілей дослідження;

- здатність формулювати наукові висновки й обґрунтовувати конкретні пропозиції щодо вдосконалення управління ЗЕД досліджуваного об'єкта.

Курсова робота має характеризуватися логічністю, послідовністю, доказовістю, аргументованістю і відповідати таким вимогам:

- містити поглиблений всебічний аналіз досліджуваної проблеми;

- відображати самостійні дослідження студента і розрахунки, виконані із використанням ЕОМ;

- містити обґрунтовані конкретні пропозиції щодо вдосконалення управління ЗЕД досліджуваного об'єкта;

- мати належне оформлення;

- містити всі супровідні документи, які підтверджують зовнішньоекономічні операції і відображають економічний потенціал та звітність досліджуваного об’єкта;

- бути виконаною і поданою до розгляду викладачеві в термін, передбачений графіком навчального процесу.

Курсова робота, яка не відповідає зазначеним вимогам щодо змісту та оформлення, написана без дотримання затвердженого плану, не містить матеріалів конкретного дослідження теми у реальному підприємстві, обґрунтованих пропозицій, до захисту не допускається.

2. Загальні положення

Курсова робота виконується на основі поглибленого вивчення чинного законодавства України з питань діяльності організацій, спеціальної вітчизняної та зарубіжної літератури, передового досвіду з проблеми, яка вивчається, а також результатів проведених студентом власних досліджень реального об'єкта.

Основні етапи виконання курсової роботи:

1. Вибір теми і об'єкта дослідження.

2. Опрацювання літературних джерел по досліджуваній проблемі і складання плану роботи.

3. Узгодження плану роботи із викладачем.

4. Накопичення фактичного матеріалу стосовно виробничо-господарської та зовнішньоекономічної діяльності об'єкту дослідження.

5. Обробка фактичного матеріалу із застосуванням ЕОМ.

6. Написання першого варіанту тексту курсової роботи, подання його на ознайомлення викладачу.

7. Усунення недоліків, написання остаточного варіанта тексту, оформлення курсової роботи.

8. Подання роботи на кафедру.

9. Захист курсової роботи.

Розподіл тем курсових робіт, які мають виконуватися студентами, відбувається з урахуванням їх наукових інтересів і за принципом виробничого спрямування досліджуваного підприємства - суб’єкта ЗЕД.

Темою курсової роботи (предметом дослідження) є одна з актуальних проблем сучасного менеджменту ЗЕД, яка відповідає завданням професійної діяльності та умінням, передбаченим освітньо-кваліфікаційною характеристикою спеціаліста і магістра за спеціальностями 7.03060104, 8.03060104 «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності».

Тематика курсових робіт розробляється викладачем і щорічно переглядається та поновлюється. Орієнтовна тематика курсових робіт наводиться у додатку А до цих Методичних вказівок.

Студентові надається право самостійно обрати тему курсової роботи згідно з тематикою, затвердженою кафедрою менеджменту ЗЕД. Крім того, курсові роботи можуть виконуватися за тематикою, яку замовлятимуть державні установи, підприємства та підприємницькі структури, що уклали із Уманським національним університетом контракти на навчання студентів, або мають із ним договори співпраці. Студент, за погодженням із керівником дипломної чи магістерської роботи, може запропонувати власну тему дослідження за умов обґрунтування доцільності її розробки.

Назва курсової роботи повинна бути, по можливості, короткою, відповідати обраній спеціальності, суті досліджуваної наукової проблеми (задачі), вказувати на мету дослідження і його завершеність. У назві обов’язково зазначається об’єкт дослідження (юридична назва підприємства - суб’єкта ЗЕД).

Об’єктом, за матеріалами якого буде виконуватися робота, може бути підприємство будь-якої форми власності, яке є юридичною особою, має самостійну звітність та здійснює зовнішньоекономічну діяльність. Господарська діяльність цього підприємства повинна створювати можливість інформаційного забезпечення обраної теми. Досліджуваним об'єктом може також бути підприємство чи установа, з якими університет має відповідну угоду. Як правило, об'єкт курсової роботи є базою виробничої практики студентів.

Після остаточного узгодження теми і плану роботи, студент виконує курсову роботу і в завершеному виді її подає на розгляд викладачеві.