Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48Маркетингов_комунікац_МВК_ЗС_12ТК.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
100.86 Кб
Скачать

Тема 6. Засоби рекламних комунікацій

Роль та завдання реклами в системі маркетингу. Реклама як елемент системи маркетингових комунікацій. Класифікація видів реклами за різними критеріями.

Визначення поняття "носій реклами" та їх основні характеристики Кількісні та якісні характеристики аудиторії. Вплив редакційного оточення на ефективність рекламного звернення.

Основні засоби розповсюдження реклами. Особливості використання різних носіїв реклами. Переваги та недоліки основних засобів розповсюдження реклами. Завдання різних жанрів друкованої реклами, їхнє призначення. Реклама в пресі. Порівняльна характеристика різних друкованих видань. Екранна реклама. Жанрові особливості екранної реклами. Радіореклама. Особливості сприйняття реклами, що передається по радіо і телебаченню. Засоби реклами на місці продажу. Вітрина як засіб рекламного показу товарів. Недоліки та перевага використання прямої поштової реклами. Види зовнішніх рекламних засобів. Реклама на транспорті. Рекламування фірм, товарів та послуг за допомогою сувенірів та подарунків.

Тема 7. Психологічні та естетичні основи реклами

Поняття "рекламне звернення". Структура рекламного звернення: девіз, зачин, інформаційний блок, довідкова інформація та ехо-фраза. Послідовність розгляду адресатом елементів рекламного звернення. Загальні вимоги до рекламних текстів. Залежність змісту рекламного звернення від цілей і завдань реклами, адресата, носія реклами. Оптимальний обсяг рекламного тексту. Вимоги до створення слогана (заголовка рекламного звернення). Правило Мюллера. Правило Ельштейна.

Основні рівні впливу рекламного звернення на цільову аудиторію.

Когнітивний компонент рекламного впливу. Значення в ньому основних психологічних процесів: відчуття, сприйняття, уваги, пам'яті, мислення, уяви. Емоційний рівень впливу рекламного звернення. Психологія емоцій в рекламі. Гумор у рекламі. Емоційні особливості сприйняття людиною окремих компонентів рекламного звернення: шрифту, зображення, кольору, звуку, світла, запаху. Вплив кольору на емоційний стан людини. Колір і просторові ілюзії в рекламі.

Конативний (поведінковий) компонент рекламного впливу. Використання мотивації поведінки людини у розробці рекламного звернення. Мотивація у рекламі. Раціональні, емоційні, моральні та соціальні мотиви.

Психологічні засоби, які застосовуються у рекламі: повторення, ефект контрасту, асоціації, ефект початку, ефект закінчення, незвичність форм, розмірів тощо.

Тема 8. Зв'язки з громадськістю як елемент маркетингових комунікацій підприємства

Сутність зв'язків з громадськістю. Зв'язки з громадськістю (Public Relation) - основний засіб створення іміджу підприємства. Об'єкти зв'язків з громадськістю: внутрішня та зовнішня аудиторія. Напрями діяльності: громадські, урядові відносини, засоби масової інформації, відносини у галузях промисловості та фінансів.

Методи і характеристика зв'язків із засобами масової інформації: організація прес-конференцій, створення прес-релізів (інформаційних повідомлень), надання засобам масової інформації певних інформаційних послуг, написання статей, випуск ювілейних видань, виробництво кіно- телефільмів, теле-, радіорепортажів, організація інтерв'ю. Аналіз інформації про підприємство в усіх засобах масової інформації.

Організація відвідування підприємства: показ підприємства покупцям або важливим діловим особам, дні відкритих дверей для представників громадськості, екскурсії для журналістів. Вимоги до організації заходів з відвідування.

Створення та підтримка іміджу підприємства. Встановлення та підтримка добрих стосунків з клієнтами: розробка та впровадження етичних фірмових стандартів спілкування, налагодження інформаційного забезпечення клієнтів.

Формування у співробітників почуття належності до підприємства, активізація зворотних зв'язків.

Проведення благочинних акцій. Розробка та реалізація концепції "реклами престижу, "іміджевої реклами".

Основні напрями діяльності служб зв'язків з громадськістю на підприємстві: зв'язки з засобами масової інформації, встановлення доброзичливих стосунків з клієнтами, проведення внутрішньофірмових та зовнішніх заходів та акцій, установлення зв'язків з органами державного управління, створення привабливого образу підприємства, спонсорування, спостереження за сферами впливу фірми, перевірка резонансу, аналіз резонансу.

Основні вимоги до персоналу служби зв'язків з громадськістю. Оцінка ефективності заходів зв'язків з громадськістю.