Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РНП МП 13-14.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
94.39 Кб
Скачать

13.2. Завдання до підсумкового контролю

  1. У ст. 38 Статуту Міжнародного суду ООН як джерело міжнародного права згадується міжнародний звичай «як доказ загальної практики, визнаної у якості правової норми».

Загальновідомо, що звичаєва норма міжнародного права випливає з практики, а практика держав може виражатися у визначених діях чи у стимулюванні дій. Простіше установити існування звичаєвої норми міжнародного права у випадках позитивних дій держав.

Чи може держава посилатися на звичаєві норми, якщо вони не визнаються з боку інших держав? Обґрунтуйте свою відповідь.

  1. Згідно зі статтями 10, 11, 13 Статуту ООН Генеральна Асамблея ООН уповноважена «створювати рекомендації». У свою чергу, третя Конференція ООН з Морського права (1973- 1982 р.) завершилася 10 грудня 1982 р. прийняттям Заключного акта конференції і підписанням Конвенції з Морського права.

Надайте оцінку актам міжнародних конференцій як джерелам міжнародного права.

  1. Відповідно до ст.7 Договору про дружбу, співробітництво і взаємну допомогу між Російською Федерацією і Республікою Вірменія 1997 р. «кожна з Високих Договірних Сторін забороняє і припиняє створення і діяльність окремих осіб, які спрямовані проти державного суверенітету, незалежності і територіальної цілісності іншої Високої Договірної Сторони».

До яких видів можна віднести наведену норму (відповідно до загальноприйнятої класифікації норм міжнародного права)? Обґрунтуйте свою відповідь.

  1. Сербська поліція 1 квітня 2001 р. заарештувала і доставила до столичної в’язниці Слободана Мілошевича, колишнього югославського лідера. Цьому передував могутній зовнішній пресинг на белградське керівництво. 31 березня було оголошено Вашингтоном «днем Х», до якого потрібно виконати ряд ультимативних вимог, головна з яких – арешт Мілошевича. Тільки з їхнім виконанням надавалось «зелене світло» на продовження зовнішньої підтримки Белграду, що наштовхується на проблеми сепаратизму в Косово.

Чи є дії США порушенням принципу невтручання у внутрішні справи держави? Обґрунтуйте свою відповідь.

  1. Володимир Висоцький, громадянин колишнього СРСР, був одружений з акторкою з Французької Республіки Мариною Владі і прожив з нею більше чим 10 років. Його спадщину становлять твори, у тому числі написані на території Франції та видані Мариною Владі.

Чи є згадані відносини предметом регулювання міжнародного публічного права? Обґрунтуйте свою відповідь.

  1. У квітні 1996 р. США виразили свою рішучу незгоду з приводу співробітництва Китаю й Ірану в сфері атомної енергії. Китай направив своїх фахівців для участі в будівництві нового заводу з переробки уранової руди в Іран. На думку США, Іран зможе за допомогою цього заводу одержати радіоактивні матеріали для ядерної зброї. Незважаючи на те, що Китай і Іран повідомили МАГАТЕ про свої плани і погодилися допускати на створюваний завод міжнародних інспекторів, США почали «тиснути» на Китай з метою змусити його відмовитися від проекту.

Чи є дії США порушенням принципу невтручання у внутрішні справи держави? Обґрунтуйте свою відповідь.

  1. Згідно зі статтями 10, 11, 13 Статуту ООН Генеральна Асамблея ООН уповноважена «створювати рекомендації». У свою чергу, третя Конференція ООН з Морського права (1973- 1982 р.) завершилася 10 грудня 1982 р. прийняттям Заключного акта конференції і підписанням Конвенції з Морського права.

Чи можуть акти міжнародних організацій мати обов’язків характер і бути джерелами міжнародного права? Обґрунтуйте свою відповідь.

  1. Як відомо, Україна (УРСР) є однією з країн-засновниць ООН. ЇЇ представники брали участь у розробці міжнародно-правових документів, заснуванні органів ООН та її спеціалізованих установ.

Чи була УРСР та інші республіки СРСР суб’єктами міжнародного права? Обґрунтуйте свою відповідь.

  1. Для позначення ряду міжнародних організацій використовуються нижчеперелічені абревіатури: ООН, ЮНЕСКО, СНД, МОП, ІКАО, МВФ, МАГАТЕ, СНД, ОБСЄ.

Дайте повне найменування зазначених міжнародних організацій. Які нормативні акти приймаються в рамках міжнародних організацій?

  1. До міжнародного Суду ООН було передано спір про націоналізацію англо-іранської нафтової компанії. Великобританія, що представляла інтереси компанії, запевнила, що суд уповноважений розглядати суперечку, оскільки існує договір між урядом Ірану і згаданою компанією, який, за її твердження, є міжнародним договором.

Яке визначення міжнародного договору дає міжнародне право? Виділіть необхідні структурні підрозділи міжнародного договору.