Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
364
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
431.1 Кб
Скачать

14.3. Умови виникнення емоційного процесу

Основні факторами, які впливають на виникнення емоційного процесу:

– натуральні (безумовні) емоційні подразники – фактори, що можуть викликати емоції внаслідок уродженої чутливості організму до них;

– умовні подразники – фактори, що набули здатності викликати емоції внаслідок того, що стали сигналами важливих для суб'єкта подій.

– “порівняльні” подразники – фактори, що набули здатності викликати емоції внаслідок того, що вони відповідають або суперечать сформованим у досвіді пізнавальним структурам.

Безумовні емоційні подразники. Натуральним збудником емоцій є будь-якІ фізичні впливи на організм, що викликають порушення рецепторів і гомеостазу. Афективний компонент відчуття залежить від:

1. Модальності відчуття (у порівнянні з пізнавальним компонентом

найменший афективний компонент у зорового відчуття, найбільший – при опіку).

2. Виду впливу в межах даної модальності ахроматичні кольори (білий, чорний) рідко можуть бути приємними чи неприємними; хроматичні кольори мають більш виражене афективне значення.

3. Інтенсивності стимулу стимуляція малої інтенсивності викликає наближення, більшої – віддалення від джерела подразнення.

4. Повторення подразника повторення подразників приводить не тільки до адаптації, але й до зниження привабливості подразника, це справедливо і для негативних подразників.

Таким чином, джерелом стимуляції, що впливає на емоційний стан індивіда, є фізичне оточення: чим більш простим, добре знайомим і менш диференційованим є це оточення, тим менше буде його здатність викликати емоції.

Умовні емоційні подразники. Перетворення нейтральних подразників у емоціогенні відбувається, якщо вони набувають функцію сигналу. Умовні емоційні реакції мають ознаки, які відрізняють їх від інших умовних рефлексів:

  • Вплив підкріплення. Так, покарання по-різному діє на рухові й емоційні реакції. Якщо дія, що карається, гальмується, то покарання реакції страху тільки підсилює його – покарання може діяти як фактор, що закріплює емоційну реакцію. Позитивних емоційних реакцій це не стосується.

  • Спосіб виникнення. Якщо нові рухові реакції виробляються тоді, коли вони слугують певним цілям, тобто призводять до одержання винагороди або уникнення покарання, нові емоційні реакції виникають у результаті одного тільки збігу в часі – коли нейтральний подразник передує емоційному чи діє водночас з ним.

  • Стійкість до згасання. Вегетативні реакції, пов'язані з емоційними процесами, швидше виробляються і повільніше вгасають.

  • Ірраціональність емоцій. У результаті генералізації індивід емоційно реагує на предмети і ситуації, що ніколи не приносили йому нічого поганого чи гарного, однак у чомусь подібні з тим, з чим уже були пов'язані якісь емоційні переживання в минулому.

Порівняльні” подразники. Ці реакції виникають у результаті взаємодії чуттєвих даних і попередньо сформованих емоційних структур. Якщо отримана інформація не відповідає сформованим структурам, виникають негативні емоції. Ті впливи, що відповідають сформованим емоційним структурам, викликають позитивні емоції.

 

Соседние файлы в папке 7.Конспект_Загальна психологія