Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lastovenko_O.V.Finansi_korporatsiy.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
778.75 Кб
Скачать

2. Методи прогнозування

Виконання функцій стратегічного та оперативного контролінгу, система раннього попередження та реагування, довгострокове планування та бюджетування значною мірою ґрунтуються на фінансових прогнозах. У науково-практичній літературі виокремлюють три основні групи методів прогнозування:

  1. суб'єктивні (експертні) методи визначення прогнозних показників;

  2. каузальне прогнозування;

  3. методи екстраполяції.

Суб'єктивні методи прогнозуванняще називають прагматичними чи експертними методами. Використання математичних і статистичних прийомів за цих методів зведено до мінімуму, натомість пріоритет надається методиці евристики (сукупність прийомів оцінки явищ за допомогою навідних питань). Планові показники визначаються на основі експертних оцінок. Вирішальними при цьому є досвід, інтуїція, суб'єктивні очікування, освіта експертів, відповідальних за складання прогнозів. Як експерти до процесу прогнозування залучаються, як правило, керівники структурних підрозділів і провідні фахівці. Доцільним є також залучення до процесу опитування зовнішніх експертів, наприклад нинішніх і потенційних клієнтів, дистриб'юторів тощо. Роль модератора (ведучого дискусії) та організатора під час експортного прогнозування виконує, як правило, фінансовий контролер.

До основних методологічних прийомів, що використовуються при ахсуб’єктивних методу прогнозування, належать такі:

  • індивідуальні опитування;

  • мозкова атака;

  • метод Дельфі;

  • розробка сценаріїв.

Найпростішим прийомом експертного прогнозування є індивідуальні опитування окремих експертів на предмет сильних і слабких сторін корпорації, можливих резервів, існуючих тенденцій.

Мозкова атака - це груповий метод вирішення складних проблем, в ході якого учасники групи експертів висувають як можна більше пропозицій щодо вирішення поставленої проблеми. Характерним для цього методу є те, що в процесі дискусії виключається будь-яка критика висунутих ідей. Недоліком цього виду групової дискусії є те, що в групі може домінувати позиція найбільш авторитетного експерта, яка може бути хибною, однак вирішальним чином впливає на результати прогнозування.

Метод Дельфі - це спосіб експертного прогнозування, який ґрунтується на зведенні, систематизації та оцінці думок групи експертів на основі їх письмового опитування на предмет оцінки майбутніх кількісних та якісних показників розвитку корпорації. До основних характеристик методу Дельфі належать такі:

  • використання формально ідентичних анкет для опитування;

  • анонімність опитування;

  • визначення середньостатистичної відповіді опитуваної групи експертів;

  • інформування учасників про результати опитування та середньостатистичну відповідь;

  • повторне опитування.

Отримані внаслідок застосування методології Дельфі результати використовують при розробці прогнозних сценаріїв розвитку економічних процесів в компанії за альтернативних зовнішніх і внутрішніх параметрів впливу на фінансово-господарську діяльність. Як правило, планові показники розраховують за песимістичного, оптимістичного та базового сценарію розвитку.

Каузальний (причинний) метод прогнозуванняпобудований на визначенні майбутніх планових показників на основі оцінки причинно-наслідкових зв'язків з іншими показниками.

Каузальне прогнозування може здійснюватися у двох основних формах:

  • детермінантний прогноз;

  • стохастичний прогноз.

Перша форма дозволяє з високим рівнем точності виконати прогнозні розрахунки у тому разі, якщо між показниками існує чіткий причинно-наслідковий (функціональний) зв'язок.

Стохастичне прогнозування ґрунтується на регресійному аналізі, в процесі якого на основі побудови рівняння регресії досліджується імовірнісна залежність середнього значення однієї величини від іншої.

У теорії і практиці в процесі прогнозування фінансових показників досить часто використовують методологію екстраполяції, за якої висновки про значення прогнозних показників у майбутніх періодах робляться на основі вивчення їх динаміки у попередніх періодах. Необхідним елементом при цьому є побудова та аналіз так званого ряду динаміки, який класифікує значення показників у часі у розрізі окремих періодів та описує динаміку їх розвитку.

Можна виокремити три основні групи методів прогнозування за допомогою екстраполяції:

  • методи визначення середніх величин;

  • екстраполяція тренду;

  • експоненціальне згладжування.

Прогнозні показники досить часто розраховуються як середнє значення відповідних показників у попередніх періодах. Середні величини обчислюються здебільшого за алгоритмом середньої арифметичної простої чи середньої арифметичної зваженої.

Експоненціальне згладжування є одним з методів короткострокового фінансового прогнозування, який базується на аналізі ряду динаміки. Розрізняють експоненціальне згладжування першого та вищого порядків.

Останнім часом дедалі більшого поширення в практиці фінансового прогнозування набуває методологія експоненціального згладжування другого і вищого порядків, яка точніше враховує той чи інший тренд у розвитку прогнозних показників.

Слід зазначити, що на практиці в ході прогнозування досить часто можна спостерігати комбіноване використання різних методів, наприклад результати, отримані за допомогою методів екстраполяції, служать базовою інформацією при використанні експертного методу.