Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Romanyuk_O._Mignarodne_pravo2011.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
947.71 Кб
Скачать

9.Район

Район – скорочена назва території морського дна за межами конти­нентального шельфу і 200-мильної економічної зони. Район – це міжна­родна територія, яка через специфіку свого положення й інтересу до неї і її ресурсів всього людства, всіх держав, незалежно від можливості виходу до моря, отримала найменування "загальна спадщина людства" (ст. 136 Кон­венції).

Воно виникло у другій половині шістдесятих років, – спочатку щодо морського дна за межами континентального шельфу, а потім – щодо Міся­ця та інших небесних тіл і їхніх ресурсів. Ця назва закріплена у ряді міжнародно-правових актів, у тому числі в Декларації принципів, які регу­люють режим дна морів і океанів та його надр за межами національної юрисдикції, від 17 грудня 1970 р., у Хартії економічних прав та обов'язків держав від 12 грудня 1974 р., в Угоді про діяльність держав на Місяці та інших небесних тілах, прийнятій ГА ООН 5 грудня 1978 р., і в Конвенції з морського права 1982 р.

Поняття "міжнародний район морського дна" з'явилося під час підго­товки III Конференції ООН з морського права, яка детально регламентува­ла правовий статус Району, порядок розвідування і розроблення його ре­сурсів. У подальшому цю регламентацію було уточнено в Конвенції 1982 р.

Діяльність у Районі означає всі види діяльності з розвідування і роз­роблення ресурсів Району. Права на ресурси Району належать всьому людству. Тому жодна дер­жава, фізична або юридична особа не має права претендувати на ресурси і жодна держава не має права заявляти про свій суверенітет над Районом чи якими-небудь його частинами. Відчуження корисних копалин Району можливе на умовах, встановлених міжнародним правом, насамперед поста­новами частини XI Конвенції 1982 р. (статті 133–191). Загальна поведінка держав у Районі визначається положеннями Конвенції 1982 р., основ­ними принципами міжнародного права, інтересами підтримання миру і без­пеки, сприянням міжнародному співробітництву і взаєморозумінню. Діяль­ність у Районі здійснюється на благо всього людства, незалежно від геогра­фічного положення держав як прибережних, так і тих, що не мають виходу до моря, і з особливим урахуванням інтересів і потреб держав, які розви­ваються, і народів, котрі не досягли повної незалежності або іншого стату­су самоврядування. Міжнародне товариство забезпечує за допомогою утворюваних органів справедливий розподіл фінансових та еконо­мічних вигод, які отримуються від діяльності в Районі, без будь-якої дискри­мінації.

Вся діяльність у Районі здійснюється під керівництвом спеціально утворюваного органу з морського дна, який називається Органом. Орган може розробляти і приймати різні процедури, норми і правила, спрямовані на ефективну організацію будь-якої діяльності на морському дні, а також на ефективне використання ресурсів і корисних копалин, захист морського середовища, захист людського життя на морі тощо. Всі держави – учас­ниці Конвенції 1982 р. є членами Органу. Він заснований на принципі суверенної рівності всіх його членів. При Органі засновуються Асамблея, Рада і Секретаріат. Утворюється Підприємство, яке здійснює діяльність у районі, а також транспортування, перероблення і збут корисних копалин.

Для вирішення спорів утворюється Міжнародний трибунал з морського права, в якому засновується Камера зі спорів, котрі стосуються морського дна. Вона має право давати консультативні висновки з правових питань за запитом Асамблеї чи Ради.