Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аквакультура_іспит.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Шляхи інтенсифікації:

- використання комбікормів.

- використання добрив для стимуляції розвитку природньої кормової бази.

- використання заходів меліорації.

- вирощування у полікультурі.

- використання селективного матеріалу.

- вирощування в умовах ущільненої посадки (запровадження технології "став у ставу").

Кларієві соми - традиційний об'єкт тепловодної аквакультури в Африканських країнах. У Єгипті його називають кармутом. Близько двадцяти років тому вони були завезені в Європу, в першу чергу в Голландії, звідки потрапили в Росію. Піонерами в розведенні кларіевого сома-гарепінуса стали фахівці рибоводного цеху при Липецькому металургійному комбінаті. Зараз його вирощують також в замкнених системах в інших господарствах.

Кларіевий сом – має гладке, видовжене, округле в перетині тіло. Спинний і анальний плавники довгі, доходять до хвостового. Перший промінь грудних плавців зазубрений. Голова плоска. Має чотири пари вусиків. Спина синювато-чорного кольору, черево - світле. Багато соми завдяки голою слизової шкірі, що полегшує газообмін з повітрям атмосфери, здатні довго перебувати без води. Кларіевие ж соми мають більш досконале пристосування - надзябровий дихальний орган. Стінки його пронизані кровоносними судинами. Фактично це примітивне легке. З його допомогою соми можуть дихати поза водою. Надзябровий орган виключно важливий для життєдіяльності сомів, навіть, мабуть, більше, ніж зябра. У спеціальних дослідах повне вимикання дихання зябрами призводило до загибелі сомів через 14 - 47 годин. Якщо ж сому не давати спливати на поверхню, він гинув вже через 9 - 25 годин. Повітряне дихання дозволяє гарепінусам переповзати з одного водоймища в інший по суші, а також переживати посуху, що триває до семи місяців, закопуючи в мул.

Кларіевий сом – хижак, що здатний до всеїдності. Він може харчуватися наземними і водними комахами, вищою водною рослинністю, молюсками.

  • Дозрівають соми через 1 - 2 роки, в штучних умовах - через 6 місяців, досягнувши маси близько 200 г.

  • У природних умовах розмножуються один раз на рік в період дощів, при штучному розведенні вони втрачають сезонну періодичність розмноження і здатні дозрівати цілий рік.

  • Плодючість від 5 до 100 тис. ікринок. Ікра клейка. Вилуплення личинок при температурі води 26 - 27 ° С відбувається через 1,5 доби.

  • Личинки починають самостійно харчуватися через 4 - 6 діб.

  • Щільність вирощування мальків до I г становить 50 екз. на I л, глибина ємностей - 50 см, щоб вони вільно могли спливати і дихати повітрям.

  • Час вирощування до маси 1 г - 6 - 8 тижнів. Оптимальна температура - 25 - 30 ° С.

Враховуючи крайню невибагливість кларіевих сомів, їх невимогливість до кисневого режиму, товарне вирощування можна проводити при дуже високих щільності посадки. Так в деяких випадках кінцевий вихід товарних сомів становив 450 кг на 1 м³ рибоводно ємності. Маси 1 кг досягають у віці 8 - 12 місяців. Перспективний об'єкт рибництва на теплих водах, в установках замкнутого водопостачання, особливо в полікультуре з тиляпии.