Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Met_TKS.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.52 Mб
Скачать

1.2 Класичний метод розрахунку перехідних процесів

У основі класичного методу розрахунку перехідних процесів в електричних колах лежить складання інтегрально-диференціальних рівнянь для миттєвих значень струмів і напруг. Ці рівняння складаються на основі законів Кірхгофа, методів контурних струмів, вузлових напруг і можуть містити як незалежні, так і залежні змінні. Для зручності розв’язання зазвичай прийнято складати диференціальні рівняння щодо незалежної змінної, якою може служити iL або ис. Розв’язання отриманих диференціальних рівнянь щодо вибраної змінної і складає суть класичного методу.

Враховуючи, що у ряді випадків розв’язання диференціальних рівнянь простіше інтегрально-диференціальних, отриману систему зводять до одного диференціального рівняння відповідного порядку щодо вибраної незалежної змінної iL або ис. Порядок диференціального рівняння визначається кількістю незалежних накопичувачів енергії електричного і магнітного полів, тобто реактивними елементами кола.

Позначимо незалежну змінну (iL або ис) через x = x(t).

Диференціальне рівняння m-го порядку, що описує перехідний процес в електричному колі, що знаходиться під впливом джерела w(t), описується рівнянням:

(3)

де b0, b1,…, bm-1, bm – коефіцієнти параметрів кола; w{t) – функція, що описує характер дії на коло.

Коло, параметри якого b0, b1,…, bm-1, bm – незмінні, називають колом з постійними параметрами. Якщо ж який-небудь з коефіцієнтів b0,b1,…, bm-1, bm – змінюється, то коло називають параметричним. Надалі розглядатимемо кола з постійними параметрами.

Диференціальне рівняння (3) відноситься до лінійних неоднорідних рівнянь m-го порядку. Як відомо, його рішення знаходиться як сума загального розв’язку хв(t) однорідного диференціального рівняння m-го порядку (вільна складова):

(4)

і приватного розв’язку хвим(t) рівняння (3) (вимушена складова):

х(t) = хв(t) + хвим(t). (5)

Загальний розв’язок хв(t) визначає вільні процеси, які протікають в колі без участі джерела w(t) (звідси індекс «в»). Приватний розв’язок хвим(t) визначає вимушений процес (звідси індекс «вим»), який протікає в колі під впливом w(t). У теорії електричних кіл хвим(t) зазвичай знаходять одним з раніше розглянутих методів розрахунку електричних кіл в усталеному режимі.

Вільна складова перехідного процесу хв(t) залежатиме від характеру коренів характеристичного рівняння:

bmpm + bm-1pm-1 +...+b1p + bo =0. (6)

У разі, коли корені р1, р2,..., рт характеристичного рівняння (6) дійсні і різні, розв’язок (4) має вигляд

хсв = (7)

де А1, А2,...т – постійні інтегрування, які знаходяться з початкових умов.

У разі, коли корені рівняння (6) дійсні і рівні, тобто р1 2 = …т = р, вільна складова визначається рівнянням

хсв = (А1 + А2t1 + A3t2 +…+ Amt (m-1))e pt. (8)

Представляє практичний інтерес і випадок, коли корені попарно комплексно-спряжені pk,k-1 = – ± jc. При цьому у формулі (7) відповідна пара коренів pk,k-1 замінюється складовими вигляду

Aе -t sin(c+ ), (9)

де А, – постійні інтегрування, які визначаються також з початкових умов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]