Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Масляк Країнознавство.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

7.1.3. Мексика

Загальні відомості. Офіційна назва — Мексиканські Сполучені Штати. Столиця — Мехіко (понад 12 млн осіб). Площа — близько 2 млн км2 (14-те місце у світі). Населення — понад 104 млн осіб (11-те місце). Держав­на мова — іспанська. Грошова одиниця — песо.

Географічне положення. Мексика займає південну частину Північної Америки. На півночі вона межує із США, на півдні — з Гватемалою і Белізом. Східну час­тину Мексики омивають Мексиканська затока і Ка­рибське море Атлантичного океану, західну — Тихий океан. У цілому географічне положення країни спри­ятливе для її соціально-економічного розвитку.

Історія виникнення та розвитку. На території Мек­сики виникли, процвітали й занепали декілька відомих індіанських цивілізацій, які залишили по собі руїни величних міст і храмів. Упродовж 2500 років тут сфор­мувалися багаті культурними традиціями цивілізації ольмеків, майя, тольтеків, ацтеків тощо. Серед них наймогутнішою була імперія ацтеків, яка виникла на по­чатку XIV ст. н. є. Донині вчені не з'ясували причин швидких таємничих занепадів цих держав, коли жи­телі процвітаючих міст ніби раптово їх полишали і більше ніколи там не з'являлися.

На початку XVI ст. біля східного узбережжя Мекси­ки з'явилися іспанські мореплавці. Пізніше озброєні загони Ернана Кортеса, висадилися на узбережжі Ка­рибського моря, та почали послідовне завоювання ім­перії ацтеків. За два роки Мексика перетворилася на іспанську колонію. Почалося масове винищення місце­вого населення. Через століття залишилася лише деся­та частина місцевого індіанського населення. Лише на початку XIX ст. почалася боротьба за незалежність іспанських колоній в Америці. 28 вересня 1821 р. ста­ла незалежною державою і Мексика. Заселення британ­цями північних теренів країни призвело до виходу із складу Мексики в 1836 р. Техасу та американо-мексиканської війни (1846—1848 pp.). Мексика втратила більше половини своєї території, яка відійшла до США. Після цього в Мексиці почався довгий період внутріш­ніх воєн та іноземних інтервенцій. На початку XX ст. після революції та захоплення повстанцями столиці була прийнята нова конституція і почались ґрунтовні політичні реформи. Вся подальша історія Мексики аж до наших днів — це намагання подолати перманентну політичну нестабільність, економічні підйоми та гострі соціально-економічні кризи.

Природні умови та ресурси. Мексика переважно гірська країна. Більшу її частину охоплює Мексикан­ське нагір'я, яке оточене високими хребтами з діючи­ми вулканами. Найвища точка країни — вулкан Ориса­ба (5700 м). У країні часто бувають руйнівні землетруси.

На більшій частині Мексики панує тропічний клімат з середніми температурами влітку до +30 °С і взимку понад +15—20 °С. На півночі переважає субтропічний клімат. Річна кількість опадів у різних частинах різ­ниться кардинально: від 100 до 3000 мм. З Карибсько­го моря та Мексиканської затоки восени приходять тропічні урагани.

Великих річок у Мексиці немає. Є солоні та прісні озера. На різноманітних ґрунтах панує різна рослин­ність. У північних посушливих районах безліч видів кактусів, у тому числі й велетенських, а у районах, в яких випадає багато опадів, переважають тропічні ліси.

Переважають рудні корисні копалини: залізна, мар­ганцева, титанова руди, цинк, мідь, золото та срібло тощо. Відкриті дуже великі запаси нафти та газу. Ба­гато будівельних матеріалів. Експлуатуються родови­ща сірки, фосфоритів, слюди, графіту, кам'яної солі, гіпсу тощо.

Населення. Середня густота населення Мексики ста­новить майже 55 осіб на 1 км2. По території країни воно розміщене нерівномірно. При народжуваності у 28 %о смертність у Мексиці є однією з найнижчих у світі — менше 5 %о. Природний приріст населення дуже висо­кий — 23 %о . Міське населення перевищує 75 % і кон­центрується переважно у великих містах. Крім столиці є ще 5 міст-мільйонерів. Мехіко з приміською зоною є найбільшим містом планети (понад 20 млн осіб). Серед населення Мексики переважають метиси. Значна кіль­кість індіанців і європейців.

Господарство. Мексика — індустріально-аграрна країна. У промисловості найрозвинутішою галуззю є гірничовидобувна. За видобутком срібла та графіту Мексиці належить перше місце у світі, ртуті — третє, нафти та марганцю — четверте. Швидкими темпами розвиваються галузі обробної промисловості, зокрема чорна та кольорова металургія, нафтопереробна, хіміч­на та машинобудівна, легка й харчова промисловість. В індустрії панує державна власність. Випереджаючи­ми темпами розвивається електроенергетика, де пере­важають теплові електростанції. Останнім часом най­швидше розвиваються новітні галузі машинобудуван­ня. На Мексику нині припадає вже понад 25 % промис­лового виробництва усієї Латинської Америки.

Сільське господарство країни доволі диверсифіковане. За обсягами вирощування кави Мексиці належить третє місце у світі, кукурудзи та цитрусових — четвер­те. Значні обсяги збирання овочів і тропічних фруктів, какао, цукрової тростини, пшениці, сорго та квасолі. Мексика спеціалізується у світі на вирощуванні агави та виробництві з неї волокна. Тваринництво все ще пере­важно екстенсивне, відгінно-пасовищне. За поголів'ям ве­ликої рогатої худоби Мексика посідає 7-ме місце у світі. Вирощують також свиней, овець, кіз, коней та віслюків.

Розвиток економіки супроводжується посиленням значення транспорту. Довжина залізниць перевищує 26 тис. км, автомобільних шляхів — 240 тис. км. У зов­нішніх зв'язках головну роль відіграє морський транс­порт. У морському торговельному флоті понад третина танкерів займається вивезенням нафти до США. Го­ловні морські порти — Веракрус, Тампіко. Зростає зна­чення авіаційного транспорту як у внутрішніх, так і в зовнішніх перевезеннях пасажирів. Будуються нові нафто- та газопроводи.

Культура та соціальний розвиток. Мексика володіє однією з найбагатших і найрізноманітніших культур­но-історичних спадщин у світі. Збереглися руїни стародавніх міст, серед яких всесвітньо відомі міста майя Паленке, Ушмаль, Чичен-Іца. Туристів з усього світу вражають піраміди і храми ацтеків, залишки міст тольтеків та тотопаків. Безліч і архітектурних ансамблів, і храмів, збудованих іспанцями. Славетним культурним надбанням Мексики є монументальні розписи та мозаї­ки мексиканських художників Д. Сікейроса, Д. Ривери, Х.К. Ороско.

Знаменитим є й Акапулько — морський курорт, роз­важальний центр, звідки налагоджено безліч туристич­них маршрутів до історико-культурних пам'яток Мек­сики. У списку ЮНЕСКО — 16 об'єктів.

Понад 6 % економічно активного населення станов­лять безробітні. Тривалість життя жінок становить 75 років, чоловіків — 69. Письменних — 89 %. Витрати на освіту перевищують 4 % ВНП.

Мексиканські Сполучені Штати визнали незалежну Україну 25 грудня 1991 р. Дипломатичні відносини між двома країнами встановлено 14 січня 1992 р. У Києві працює посольство Мексики.

Запитання та завдання

1. Які держави належать до регіону Північна Аме­рика?

2. Дайте оцінку географічного положення різних ча­стин США.

3. Як клімат впливає на розвиток господарства США?

4. Назвіть найбільші корпорації США.

5. Дайте характеристику виникнення та розвит­ку Канади.

6. Чому Канада належить до найменш заселених країн світу?

7. Які стихійні лиха є найнебезпечнішими для насе­лення і господарства Мексики?

8. Охарактеризуйте культурно-історичну спадщи­ну Мексики.