Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Масляк Країнознавство.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

8.2. Країни Західної Африки

До цього регіону належать 16 країн. Вони дуже відрізняються за площею та чисельністю населення, але об'єднуються в один регіон переважно на основі геогра­фічних та історичних чинників. У минулому це була та частина Африки, звідки переважно вивозили рабів до Америки. Найпотужнішою державою цієї частини ма­терика, її регіональним лідером, є Нігерія.

8.2.1. Нігерія

Загальні відомості. Офіційна назва — Федеративна Республіка Нігерія. Столиця — Абуджа (близько 400 тис. осіб). Площа — 933 тис. км2 (31-ше місце у сві­ті). Населення — понад 130 млн осіб (10-те місце). Дер­жавна мова — англійська. Грошова одиниця — найра.

Географічне положення. На півдні Нігерія має ши­рокий вихід до Гвінейської затоки. Безпосередніми су­сідами цієї країни є: на півночі — Нігер, на заході — Бенін, на сході — Чад і Камерун. У цілому географічне положення Нігерії є середньо-сприятливим для її роз­витку. Віддалені від океану частини мають набагато гірше географічне положення, ніж прибережні.

Історія виникнення та розвитку. До появи тут євро­пейців на території сучасної Нігерії існували держави народів гауса та йоруба. Найвідоміші з них Іфе, Бенін, Борну. З другої половини XV ст. на узбережжі Гвіней­ської затоки з'явилися європейці. Нинішнє узбережжя Нігерії в середні віки стало частиною так званого Не­вільницького Берега. Тут здійснювалася інтенсивна торгівля рабами, звідси їх вивозили до інших частин світу, переважно до Америки. У XIX ст. тут виник сул­танат Сокоти. На другу половину цього століття припадає британська колонізація нинішньої території Ні­герії. Тут було створено власну колонію і протекторат Нігерія. З I960 р. проголошено незалежність, Нігерія стає членом Британської Співдружності Націй, ау 1963 р. федеративною республікою. З того часу й донині від­буваються державні перевороти, які стали нормою жит­тя, та правління військових; протягом 1967—1970 pp. навіть тривала громадянська війна, під час якої заги­нуло понад 2 млн осіб.

Державний устрій і форма правління. Нігерія — федеративна держава, президентська республіка. Гла­ва держави й уряду — президент. Законодавча влада належить парламенту, який складається з 360 депу­татів. Країна складається з 36 штатів і 1 столичного округу.

Природні умови та ресурси. У рельєфі Нігерії пе­реважають рівнини та височини. Узбережжя низо­винне, заболочене та вкрите мангровими лісами. Далі на північ рівнина стає все горбистіша, поступово підні­мається, врешті-решт утворюючи плоскогір'я Джос і Баучі. Біля кордону з Камеруном у гірському масиві Адамава знаходиться г. Дімланд (2042 м). Це найви­ща точка країни.

На більшій частині території Нігерії панує екваторі­альний клімат. Протягом року середні температури коливаються від +26 °С до +33 °С. Кількість опадів дуже зменшується від південного узбережжя на північний схід від 4000 мм до 500 мм. Це пов'язано з тим, що на узбережжі клімат впродовж цілого року вологий, а на північному сході спостерігається тривалий сухий сезон, коли дмуть вітри із Сахари.

Найбільшою річкою Нігерії є повноводний Нігер. Це велика судноплавна водна магістраль. Великих озер немає, за винятком прикордонного Чаду. Це озеро впро­довж року, залежно від сухого та вологого періодів, то розливається, то різко зменшує свою площу.

У вологих південних районах країни багатий рос­линний світ. Тут поширені густі екваторіальні ліси з цінними видами дерев, зокрема червоним деревом та олійною пальмою. Зі зменшенням опадів у північно­му напрямку ліси спочатку переходять у савану, а по­тім і в напівпустелю. Тваринний світ у густозаселеній Нігерії дуже винищений.

Основу мінеральних ресурсів Нігерії складають енер­гоносії та руди кольорових металів. Видобувають нафту (110 млн т), природний газ, кам'яне та буре вугілля. Значними є запаси залізної та титанової руд, олова, цинку, свинцю. Є родовища молібдену, вольфраму, цирконію, ніобію, урану тощо. Поширені родовища хімічної сировини (фосфорити, кухонна сіль) та буді­вельних матеріалів (азбест, вапняки, мармур).

Населення. Середня густота населення в Нігерії ста­новить приблизно 150 осіб на 1 км2. Цей показник змен­шується у північному напрямку. Народжуваність у країні одна з найвищих у світі та дорівнює 42 %о. При смертності 13 %о природний приріст становить 29 %о. Сільське населення все ще переважає, однак частка міського населення швидко зростає та вже перевищила 44 %. Етнічний і релігійний склад населення надзвичай­но строкатий. Народи гауса, йоруба, ібо становлять близько 20 % жителів країни, фульбе — 11, ібібіо — 6, канурі — 5, едо — 4 % і т. д. Різноманітний релігійний склад населення: мусульмани-суніти становлять близь­ко 50 %, протестанти — 27, католики — 13, прихиль­ники традиційних африканських вірувань — 10 % .

Господарство. За обсягом ВНП Нігерія друга після ПАР країна Африки. В економіці домінує сільське гос­подарство. Рослинництво працює як на задоволення продовольчих потреб (вирощують просо та сорго, рис і кукурудзу), так і на експорт (какао, арахіс, природний каучук, бавовна). За обсягами вирощування проса та сорго Нігерія займає у світі відповідно друге та третє місця, а арахісу та какао — четверте та шосте відповід­но. У тваринництві розводять кіз, велику рогату худо­бу та овець. Харчовий раціон жителів приморських районів, а також тих, які мешкають уздовж річки Нігер і біля озера Чад, доповнює риба. її виловлюють понад 400 тис. т на рік.

Серед галузей промисловості виділяється гірничодо­бувна, що представлена насамперед нафтовидобуванням. Інші основні галузі добувної промисловості дають країні вугілля, уран, олово, сіль і фосфати. За видобут­ком урану Нігерія посідає п'яте місце у світі. Інший важливий сектор індустрії країни зайнятий переробкою сільськогосподарської сировини. Серед них виділяють­ся бавовноочисні та текстильні підприємства. Зростає виробництво в цементній промисловості.

Транспортне забезпечення країни недостатнє. У Нігерії взагалі немає залізниць. Дуже мала протяжність автомобільних шляхів — 20 тис. км. Крім того, лише 30 % з них мають асфальтове покриття. З метою судно­плавства використовують р. Нігер, а також порти мор­ського узбережжя, звідки вивозиться переважно нафта та сільськогосподарська продукція. Міжнародні аеро­порти функціонують у столиці та в місті Агадасі.

Культура та соціальний розвиток. Історико-культурна спадщина небагата. Архітектурні об'єкти датуються XVI ст. Рівень соціального розвитку все ще низький. Письменних у країні трохи більше 50 %. Менше поло­вини населення має доступ до якісної питної води. По­гана ситуація і з медичним обслуговуванням: на 6 тис. осіб припадає аж один лікар. Вражаючою є смертність дітей до 1 року — понад 85 % . Короткою є також серед­ня тривалість життя чоловіків і жінок, відповідно — 52 та 54 роки. Великі проблеми в Нігерії і з дотриман­ням прав людини. Ця держава має один з найвищих у світі рівнів злочинності та корумпованості.

Федеративна Республіка Нігерія визнала незалеж­ність України 11 березня 1992 р. Підписання Протоко­лу про встановлення дипломатичних відносин між дво­ма державами відбулося 10 грудня 1992 р. Зовнішньо­торговельний оборот між двома країнами постійно зро­стає з великим додатним сальдо для України.

Запитання та завдання

1. Назвіть і покажіть на карті безпосередніх сусідів Нігерії.

2. Що є основою мінеральних ресурсів Нігерії?

3. Яке місце в Африці посідає Нігерія за обсягом ВНП?

4. Яка галузь промисловості у Нігерії є основною?