Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_бакалавр2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
417.79 Кб
Скачать

1 Підготовчий етап виконання випускної роботи

1.1 Вибір теми випускної роботи і погодження її з керівником

Діяльність студента з виконання випускної роботи починається з вибору теми (тематика, що рекомендується кафедрою економіки та управління, наведена у додатку А). Студенту надане право самостійно обрати тему роботи з запропонованої тематики. Він може запропонувати свою ініціативну тему, що повинна бути погоджена із керівником випускної роботи та завідувачем кафедри. Тема випускної роботи повинна бути актуальною і спрямованою на вирішення конкретних завдань щодо вдосконалення управління та його функцій, підвищення ефективності використання ресурсів підприємства, розробки стратегії, забезпечення конкурентоспроможності продукції, підвищення потенціалу підприємства.

Обрати тему доцільно виходячи з її значущості та актуальності для розвитку економіки, наявного досвіду практичної роботи, отриманих при навчанні знаннях, інтересу до дослідження обраного напряму та іншим чинникам. Коли студент остаточно визначився з темою, він повинен написати заяву на ім’я завідувача кафедри, вказавши назву теми і підприємство на матеріалах якого буде виконуватися дослідження. Зразок заяви подано у додатку Б.

1.2 Оформлення завдання на виконання випускної роботи

Згідно із затвердженою темою студент разом із керівником оформлює завдання на виконання випускної роботи (див. додаток В).

Метою укладання завдання на роботу є виявлення задуму роботи і поставлених в ній основних проблем. Оформлення завдання на роботу вже припускає укладання плану майбутньої роботи.

Графік написання випускної роботи допомагає раціонально розподілити час на розробку складових елементів роботи, вчасно підготувати, оформити і подати роботу до захисту. Указаний в графіку термін подання закінченої роботи на кафедру повинен відповідати терміну, встановленому в завданні на випускну роботу. Приклад укладання графіка написання і оформлення випускної роботи подано в додатку Г.

1.3 Підбір і вивчення літератури

Підбір літератури доцільно починати з аналізу посібників, що є рекомендовані за базовими дисциплінами для спеціальності «Економіка підприємства». З цієї літератури можна підібрати основні джерела. Для підбору видань до теми доцільно ознайомитися і з літературою, що подана у списках літератури у цих джерелах.

Ознайомлення з літературою доцільно проводити в наступній послідовності:

  • нормативні документи (Закони України, постанови Верховної Ради та Кабінету Міністрів, Указів Президента України);

  • навчальні видання (підручники, навчальні посібники, конспекти лекцій);

  • наукові видання (монографії, наукові статті, тези доповідей на конференціях);

  • періодичні видання та статистичні дані.

Ознайомлення з джерелами слід здійснювати у порядку зворотному хронологічному, тобто спочатку доцільно вивчити найсвіжіші публікації, після цього – торішні, потім – позаторішні тощо.

При пошуку нормативно-правових актів доцільно використати можливості тематичного пошуку документів в довідковій системі офіційного порталу Верховної Ради України – www.rada.gov.ua, Кабінету Міністрів (дзеркало – www.rada.kiev.ua). Перевагами даного джерела є отримання документа з урахуванням численних змін внесених до нього і наявність гіперпосилань до інших нормативних актів.

Книги і статті слід підбирати з використанням систематичних покажчиків літератури в бібліотеці ВНЗ та міста. При вивченні періодичних видань краще всього використати останні у році номери журналів, де розміщується покажчик статей, що опублікувалися за рік. Використовувати літературу, авторами яких є науковці кафедри економіки та управління, інших кафедр, матеріали наукових практичних конференцій університету.

Ознайомлення з літературою дасть можливість розібратися в найважливіших питаннях теми і розпочати планування своєї діяльності з написання роботи.

Основним засобом вивчення літератури є виписка цитат і приведення тез. У тезах приводиться в стислому вигляді зміст вивченого матеріалу, що припускає первинну уявну обробку інформації. Підготовлений матеріал редагується, перегруповується і, таким чином, створюється окремий фрагмент майбутньої роботи.

В результаті вивчення підібраної літератури доцільно скласти структурно-логічну схему майбутньої роботи, що являє собою схематичне відбивання взаємозв'язків її окремих частин.