Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_бакалавр2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
417.79 Кб
Скачать

2 Порядок виконання випускної роботи

2.1 Загальні рекомендації з написання випускної роботи

Випускна робота є самостійною комплексною роботою, що узагальнює результати вивчення різноманітних дисциплін, передбачених навчальним планом підготовки бакалавра за напрямом підготовки 6.030504 «Економіка підприємства».

Випускна робота є кваліфікаційним документом, на підставі якого Державна екзаменаційна комісія визначає здатність бакалавра до самостійної практичної роботи в галузі управління виробництвом та відповідність його знань і вмінь професійно-кваліфікаційному рівню бакалавра «Економіка підприємства».

Практичне значення випускної роботи полягає в обґрунтуванні реальності її результатів для потреб практики.

Реальною вважається робота, виконана у відповідності з наявними проблемами бази переддипломної практики, на основі її реальних даних декілька років, і результати якої після захисту повністю або частково можуть бути впроваджені в практику діяльності базового підприємства або аналогічних йому. Відповідність роботи вимогам, реальності даних підтверджується відгуком на випускну роботу.

2.2 Структура і зміст випускної роботи

Конкретний зміст випускної роботи визначається її темою, проблемою, яка в ній розглядається, фактичним матеріалом, який є основою дослідження. В кожній випускній роботі необхідно:

  • висвітити теоретичну сторону проблеми, відобразити нове, що з’явилось в науковій літературі і економічній практиці з даного питання;

  • провести всебічний аналіз економічних показників об’єкта, що досліджується, для виявлення резервів підвищення ефективності його діяльності;

  • розробити і обґрунтувати пропозиції щодо удосконалення виробничо-господарських відносин, окремих сторін діяльності підприємства, що досліджується.

Незалежно від обраної теми рекомендується наступна структура випускної роботи:

  • титульна сторінка;

  • завдання на випускну роботу;

  • реферат;

  • зміст;

  • вступ;

  • основна частина (чотири розділи);

  • висновки;

  • список використаних джерел;

  • додатки.

Нижче подано вказівки і рекомендації до змісту матеріалу в даних структурних частинах випускної роботи.

Титульна сторінка містить інформацію про вищий навчальний заклад, де виконано роботу, вид роботи і найменування теми, дані про студента і керівника, допуск завідувача кафедри до захисту. Розташування інформації на титульній сторінці випускної роботи подано в додатку Д.

Типовий бланк завдання до випускної роботи розмішується безпосередньо після титульного аркушу (див. додаток В).

Реферат розміщують безпосередньо після завдання на випускну роботу, починаючи з нової сторінки.

Реферат призначений для ознайомлення з роботою в цілому. Він має бути стислим, інформаційним і містити відомості, які дозволяють прийняти рішення про доцільність читання всієї роботи.

Реферат має включати дані про:

  • обсяг роботи, кількість таблиць, рисунків, додатків, список використаних літературних джерел;

  • текст реферату;

  • перелік ключових слів.

Текст реферату повинен послідовно відображати таку інформацію: предмет дослідження, об’єкт дослідження, мета роботи, метод дослідження, отримані результати, наукова і практична значимість роботи.

Ключові слова - це основні поняття, терміни, що характеризують суть роботи, їх перелік має складатися з 5-15 слів (словосполучень), надрукованих великими літерами в називному відмінку в рядок через коми.

Обсяг реферату повинен становити не більше однієї сторінки. Приклад реферату наведено в додатку Е.

Зміст включає (в порядку згадування):

  • вступ;

  • послідовно перераховані назви розділів і підрозділів;

  • висновки;

  • список використаних джерел;

  • найменування додатків і номери відповідних сторінок.

У вступі до випускної роботи має бути обґрунтована актуальність обраної теми, її наукове та практичне значення, коротко охарактеризований стан проблеми (питання), що потребує розв’язання, чітко сформульовані цілі і завдання випускної роботи, визначені об’єкт, предмет, методи й інформаційна база дослідження. Рекомендований обсяг вступу – 2-3 сторінок.

Актуальність теми, в якій стисло викладається сучасний стан проблеми, що розглядається, необхідність подальших досліджень і її роль в економіці.

Правильно сформулювати актуальність обраної теми означає показати уміння відділяти головне від другорядного, з'ясовувати те, що вже відомо і що поки невідомо про предмет дослідження.

Від доказу актуальності вибраної теми доцільно перейти до формулювання мети роботи.

Мета – це уявний, ідеальний образ, що перевищує результати діяльності, кінцевий підсумок роботи.

Мета роботи повинна полягати у рішенні проблемної ситуації шляхом її аналізу і знаходженні нових закономірностей між економічними явищами.

Виходячи з мети роботи визначаються завдання. Це зазвичай робиться у формі перерахування (проаналізувати..., розробити..., узагальнити..., виявити..., довести..., впровадити..., показати..., знайти..., визначити..., описати..., встановити..., з'ясувати..., дати рекомендації..., встановити взаємозв'язок..., зробити прогноз... тощо). Формулювання задач необхідно робити якомога більш ретельно, оскільки опис їхнього рішення повинно скласти зміст складових частин роботи. Це важливо також і тому, що заголовки розділів і підрозділів досить часто народжуються з формулювань завдань роботи. В наступному, при написанні висновків доцільно їх побудувати з точки зору досягнення мети і виконання поставлених завдань.

Об'єкт дослідження – це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію. Предмет дослідження міститься в межах об’єкта. Об’єкт і предмет дослідження співвідносяться як загальне і часткове. Тобто предмет дослідження - це та частина об’єкта, яка безпосередньо вивчається. Наприклад, якщо тема випускної роботи - «Шляхи підвищення ефективності інноваційної діяльності на підприємстві», то об’єктом дослідження може бути інноваційна діяльність на підприємстві, а предметом дослідження – шляхи підвищення ефективності інноваційної діяльності на підприємстві.

Інформаційна основа роботи стисло вказуються прізвища і ініціали авторів (в алфавітному порядку), що внесли найбільш відчутний вклад в рішення проблеми, основні закони і нормативні акти, що згадуються в роботі (зі посиланнями у [квадратних дужках] на номери джерел за переліком використаної літератури).

Інформація про базу дослідження дається стисла інформація (один абзац) про підприємство (організацію), на підставі даних якого виконується робота та на прикладі якого розглядається предмет дослідження: повна назва, форма власності, сфера діяльності, місце в галузі (велике, середнє, мале) тощо.

В основній частині випускної роботи розглядаються теоретичні питання і практичні аспекти досліджуваної проблеми. Рекомендується основну частину випускної роботи поділити на чотири розділи:

  • теоретичний розділ;

  • аналітичний розділ;

  • проектно-практичний розділ;

  • розділ з охорони праці.

У першому розділі викладаються основні теоретичні й методичні положення теми. Цей розділ має бути розроблений у проблемному плані. Слід показати глибокі знання сучасної розробки теорії даного питання, виявити дискусійні й невирішені аспекти теми, своє ставлення до них, окреслити шляхи їх вирішення. Теоретичні положення повинні визначати методи і засоби аналізу в наступних розділах роботи. При виконанні випускної роботи слід вивчити й узагальнити значну кількість літературних джерел і нормативних матеріалів.

Рекомендується така структура теоретичного розділу:

1. Економічна сутність та зміст питання, що вивчається. Тут необхідно викласти сучасні теоретичні концепції з теми, що досліджується; розглянути їх сильні й слабкі сторони, обґрунтувати концепцію, яка обрана як базова з теми випускної роботи.

2. Вивчення методів і методик пошуку відповідних показників. При дослідженні цього питання потрібно розглянути нормативну документацію з даного питання, діючі методи і методики обчислення відповідних економічних показників, обґрунтувати обрану для використання у випускній роботі методику.

3. Основні проблеми щодо теми випускної роботи, особливості їх розвитку в перспективі. При розкритті змісту цього питання необхідно розглянути стан та розвиток галузі та базових підприємств, організацій та установ.

Наприкінці розділу слід навести стислі висновки. Рекомендований обсяг першого розділу 20 – 25 стор.

Бажано закінчити цей розділ коротким резюме стосовно необхідності проведення досліджень у даній галузі.

У другому розділі необхідно дати коротку організаційно-економічна характеристику підприємства – ціль і предмет діяльності підприємства, галузева приналежність, рівень та вид спеціалізації виробничих процесів, стисла характеристика базових технологій, застосовуваних в основному виробництві, номенклатура (асортимент) продукції, що випускається. Здійснити аналіз виробництва та реалізації продукції: визначити випуск товарної продукції по основній номенклатурі в натуральному і грошовому вираженні; провести аналіз якості продукції та ритмічності випуску продукції; проаналізувати організаційно-технічний рівень і розвиток виробництва, обсяги продажу і попиту, структуру витрат на виробництво продукції. Проаналізувати використання виробничих ресурсів підприємства: провести аналіз чисельності, руху та використання робочої сили на підприємстві; аналіз показників продуктивності праці; аналіз використання основних фондів і виробничих потужностей підприємства. Дослідити механізм стимулювання праці та економічної відповідальності. Дослідити механізм формування витрат та прибутків на підприємстві: склад витрат підприємства за економічними елементами та статтями калькуляції, провести аналіз формування прибутку та рентабельності підприємства, аналіз напрямків використання прибутку. Здійснити аналіз досліджуваного питання (відповідно до теми випускної роботи) в умовах конкретного підприємства. Огляд шляхів та обґрунтування заходів щодо вирішення питань, які досліджуються.

У цьому розділі можна виділити 3-4 відносно самостійних підрозділів що містять економічну характеристику, аналіз і оцінку конкретних сфер діяльності об’єкта дослідження.

Виробничо-господарський аналіз проводиться на основі даних бухгалтерської та фінансової звітності, статистичних та інших фактичних матеріалів. Розділ має бути максимально насиченим фактичною інформацією (таблиці, графіки, діаграми, схеми), що відображають відповідні результати діяльності об’єкта дослідження за останні 3-5 років. Рекомендований обсяг розділу 20-25 стор.

У третьому розділі, повинні міститися загальні пропозиції студента, спрямовані на досягнення мети, поставленої у вступі. Характер і зміст рекомендацій, що пропонуються, повинні базуватися на аналізі, проведеному в другому розділі роботи.

Пропозиції автора повинні базуватись на теоретичних положеннях і аналізі фактичного матеріалу за об’єктом, що досліджується, а також давати оцінку повноти вирішення поставлених завдань, оцінку достовірності одержаних результатів (характеристик, параметрів), їх порівняння з аналогічними результатами, викладеними у вітчизняних і зарубіжних працях.

Рекомендований обсяг розділу 10-15 стор.

Четвертий розділ «Охорона праці» повинен бути у межах 5-7 стор. з обов’язковими вказівками на діючі стандарти, норми, правила та інші нормативно-технічні документи з охорони праці.

В даному розділі необхідно вказати актуальність та необхідність питань охорони праці; навести структуру управління питаннями «Охорони праці» на підприємстві. Навести перелік шкідливих та небезпечних промислових факторів, які супроводжують працю робітників на обраному для дослідження підприємстві. Вказати можливе джерело утворення цих факторів.

Завдання на даний розділ видається викладачем-консультантом з питань охорони праці.

У висновках необхідно чітко та послідовно, в тезисній формі, викласти узагальнені результати випускної роботи які показують, якою мірою вирішені завдання і досягнута мета, сформульовані у вступній частині. Висновки містять стислий виклад актуальності теми, найбільш важливі узагальнення, зроблені оцінки, практичні рекомендації до яких дійшов автор в процесі розв’язання обраної наукової проблеми. Далі формулюють рекомендації автора щодо наукового та практичного використання здобутих результатів.

У висновках можна наголосити на якісних та кількісних показниках здобутих результатів, обґрунтувати достовірність результатів підсумковими цифрами з власних розрахунків, викласти рекомендації щодо їх використання. Таблиці, графіки, схеми у висновках не наводяться. Також висновки не повинні містити нового матеріалу, який не був викладений в основній частині. Ознайомлення з текстом висновків повинно сформувати у читача уявлення про ступінь реалізації автором випускної роботи поставленої мети і завдань. Обсяг висновків – 3-5 сторінок.

Список використаних джерел розміщується після висновків по роботі за наскрізною нумерацією. У списку повинні вказуватись лише джерела, які були безпосередньо використані автором при написанні роботи, а не всі переглянуті по темі роботи джерела.

Список джерел можна розміщувати одним із таких способів: у порядку появи посилань у тексті, в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків, у хронологічному порядку.

Матеріал, що доповнює випускну роботу, допускається розміщувати в додатках. Додатками можуть бути:

  • статистична фінансова звітність; (згідно додатку Ж)

  • графічний матеріал;

  • таблиці великого формату;

  • розрахунки;

  • опис алгоритмів і програм задач, що розв’язуються на ЕОІМ, і т. ін.

Додатки можуть бути обов’язковими та інформаційними.

До обов’язкових додатків випускних робіт бакалаврів з економіки підприємства відносяться:

  • організаційна структура підприємства;

  • «Баланс». Форма № 1. Код за ДКУД 1801001за 2-3 останніх роки;

  • «Звіт про фінансові результати» Форма № 2. Код за ДКУД 1801003 за 2-3 останніх роки.

Інформаційні додатки можуть бути рекомендованого або довідкового характеру.

Додатки позначають великими літерами української абетки, починаючи з А, за винятком літер Є,З,І,Й,О,Ч,Ь. Після слова «Додаток» друкують літеру, що позначає його послідовність.

Крім пояснювальної записки до випускної роботи необхідно (за узгодженням з науковим керівником) виконати 4-5 демонстраційних листів, де наведені таблиці, графіки, діаграми, формули. Ілюстративний матеріал має відбивати результати аналізу господарської діяльності підприємства, галузі; запропоновані організаційні структури, форми звітних документів, матеріали аналізу використання ресурсів підприємства, розрахунки щодо обґрунтування ефективності пропозицій дипломника тощо.

Допускається в якості альтернативи графічної частини використати роздавальний матеріал, що містить графічні ілюстрації, виконаний на листах формату А4 в тій же кількості, що і графічний матеріал (в примірниках, кратних чисельності членів Державної екзаменаційної комісії плюс один для себе).

На плакати виносяться найбільш значущі результати дослідження, на що студент посилається в процесі захисту.

Не рекомендується дублювати один до одного таблиці і рисунки з випускної роботи, – на плакатах вони повинні бути уявлені по іншому – у більш інформаційно насиченому вигляді.