Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tablitsya.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
56.51 Кб
Скачать

2.2. Економіка країни та туризм

Економічні умови

розвитку туризму

Економічні показники, структура та уклад економіки

ОАЕ – велика нафтодобувна країна. Основні галузі економіки: нафтогазова і нафтохімічна, рибна, конструкційних меблів, дрібне кораблебудування та ін. Завдяки прискореному розвитку нафтогазової промисловості в ОАЕ забезпечено найвищий серед держав Аравійського п-ва середній річний прибуток на душу корінного населення. За даними [Index of Economic Freedom, The Heritage Foundation, U.S.A. 2001]: ВВП – $ 45,4 млрд. Темп зростання ВВП – (-5,7)%. ВВП на душу населення – $16666. Імпорт товарів і послуг г.ч. з: Японії – 9,3%; Великобританії – 8,7%; США – 7,9%; Німеччини – 6,4%; Італії – 5,3%. Експорт в: Японію – 29,0%; Південну Корею – 10,0%; Індію – 6,1%; Сінгапур – 4,5%; Оман – 3,7%.

Міжнародна економічна спеціалізація країни

Членство в міжнародних організаціях: ООН, ОПЕК, СОТ, МАГАТЕ, МБРР, МВФ, ЛАД та ін.

Грошова система країни

Ввезення і вивіз національної і іноземної валюти не обмежене. Грошова одиниця – дірхам (D), рівний 100 філсам. Банкноти: 5, 10, 50, 100, 200, 500 дірхамів; монети: 25 і 50 філсів. Курс у відношенню до долара США фіксований.

Краще міняти долари в банках в центрі міста. Можна розплачуватися доларами, але це менш вигідно, чим дірхамами.

Туристична індустрія

Туристична інфраструктура

Літо в ОАЕ – низький туристський сезон. У цей період ціни в готелях знижуються на 40-50 %, отже доба проживання в п’ятизірковому готелі обходяться не дорожче 100 $ США. Основний сезон починається в листопаді.

Вартість номера в готелі середнього класу – близько 270-350 дірхамів.

Покупки. Магазини у п’ятницю працюють до 22.00, а в першу половину дня закриті. Влітку ціни на багато товарів знижуються.

Телефон. У ОАЕ оплата розмови по телефону-автомату проводиться або монетами, або телефонною карткою вартістю 30 дірхамів. Карткою можна дзвонити з будь-якого телефону-автомата; під час розмови дисплей телефону показує суму, що зменшується.

Одяг. Влітку найбільш зручний легкий бавовняний одяг, необхідні сонцезахисні окуляри. Взимку можуть знадобитися светр або легка куртка. Емірати борються за чистоту своїх міст. Штраф за кинутий на вулиці папір може досягти 500 дірхамів.

2.3. Туристичний аналіз історії країни

Історична характеристика в туристичному країнознавстві

Історія становлення держави

Історія країни тісно пов'язана з історією Оману. Територія нинішньої країни здавна була заселена племенами, що полюбляли мореплавство. У VI ст. до н. е. країна належала до держави Ахеменідів, а в III-VI ст. н. е. була у складі держави Сасанідів. У VII ст. н. е. поширився іслам. Князівство карматів було могутнім і захопило навіть Мекку. Потім воно занепало, і в регіоні поширилося піратство. Явище досягло таких розмірів, що регіон став відомим як Піратський берег. Із європейців першими в регіоні з'явилися португальці, за ними — британці. Спокою ж не давали пірати. Протягом 1819-1820 pp. британські військові судна атакували узбережні порти, розглядаючи їх як гнізда піратства. 8 січня — 15 березня

1820 р. було укладено Генеральний договір, за яким емірати зобов'язувалися відмовитися від піратства. Після 1820 р. емірати уклали з Великою Британією ще низку договорів, спрямованих проти піратства й работоргівлі. В 1853 р. було укладено Договір про вічний морський мир, і емірати відтоді стали називатися Державами перемир'я, чи Берегом перемир'я. Сукупність цих держав стала 1883 р. відомою і як Договірний Оман, оскільки договори між ними та Великою Британією передбачали заходи з викорінення піратства та рабства в регіоні. 6-8 березня 1892 р. емірати погодилися на встановлення над ними британського військового протекторату. Протягом 1873-1939 pp. Велика Британія контролювала їх з Індії. Потім безпосередній контроль здійснювало міністерство закордонних справ Великої Британії, чий резидент знаходився в Дубаї. Раду Держав перемир'я було утворено 1960 р. У 1960-х pp. в Абу-Дабі та Дубаї почали видобувати нафту. У березні 1971 р. емірати припинили свої двосторонні відносини з Великою Британією та уклали з нею договір про дружбу, виступаючи єдиним суб'єктом міжнародного права — Федерацією Арабських Еміратів. 2 грудня 1971 р. об'єднаній державі було надано повну незалежність, і вона одержала назву Об'єднані Арабські Емірати. У той час до її складу входило 6 еміратів. 11 лютого 1972 р. до неї приєднався й еміратів Рас-ель-Хайма. Правитель кожного з семи еміратів зберігає за собою автономію у вирішенні внутрішніх справ. Кожний емір є абсолютним монархом. Діє конституція, прийнята 2 грудня 1978 p., спочатку вона була тимчасовою, а в 1996 р. була проголошена постійною. В лютому 1994 р. президент країни запровадив норми шаріату для злочинів, що стосуються вбивства, крадіжок, подружньої зради, проституції, вживання та продажу наркотиків. Із 2 грудня 1971 р. президентом країни є шейх Заєд ІІІ ібн Султан ан-Нахайян, емір Абу-Дабі. З 20 листопада 1990 р. прем'єр-міністр шейх Мактум ІІІ ібн Рашид аль-Мактум, емір Дубаї. Під час війни в районі Перської затоки 1991 р. ОАЕ були на боці ООН і надіслали свої війська для війни проти Іраку. Нафтовий бум викликав приплив до федерації іноземних робітників, переважно з Південної Азії.

Видатні історичні події

Видатні історичні особи

шейх Саїд, Ахменіди, Сасаніди, шейх Мактум ІІІ ібн Рашид аль-Мактум, Хулагуїди

Археологічні та історичні пам’ятки

Пам'яток давньої архітектури на узбережжі Перської затоки небагато, з них найбільш цікавими є розвалини фортеці, що датуються 2300 р. до н.е., які були виявлені при будівництві мосту на острів Умм аль-Нар (Umm al Nar). Стіни фортеці складені з добре підігнаних каменів з унікальними зображеннями тварин, людей, рослин.У прибережній зоні емірату Рас аль-Хайма знаходиться інша археологічна визначна пам'ятка - розвалина палацу легендарної цариці Шеби (цариці Савської), давньої правительки однієї з держав Аравійського півострова.Замки-фортеці шейхів. Вони будувалися з суміші глини і дрібного каміння. Подібні споруди з 2-3 вежами ще збереглися в центрі великих оазисів і старих районах, наприклад, у центрі міст Батіна, Фуджейра, Дубая (форт Аль-Фахіді).Зразком традиційної арабської архітектури можуть слугувати палац першого правителя Дубая шейха Саїда або будівля "Музею культурної спадщини" в Ширахі.Мечеті будувалися, як правило, з стукоту ("stucco"- італ.). Орнамент, замість рельєфу, являв собою абстрактну інкрустацію. У внутрішньому оздобленні особливо помітна відмова від прикрас - єдина ніша, до якої звертаються з молитвою, порожня. Найстаріша мечеть Джума знаходиться в гірському оазисі Хатта, а найбільша - Джумейра, в Дубаї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]