Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tablitsya.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
56.51 Кб
Скачать

3. Соціальна характеристика та культура

3.1. Народонаселення

Населення – це така сукупність людей, які живуть у країні (державі) в цілому або в межах якої-небудь її частини (регіону), та яка безперервно поновлюється у процесі відтворення.

Кількісні параметри оцінки

Чисельність

4,97 млн. осіб (2010)

Склад за статтю

Населення ОАЕмає нерівномірний статевий розподіл, що складається з більш ніж у два рази більше чоловіків, ніж жінок.Особливо 15 - 65-літні вікові групи мають розподіл «чоловік / жінка» в співвідношенні в 2,743/1. Гендерний дисбаланс ОАЕ значно переверщує показники, відносно інших арабських країн у регіоні Перської затоки

Віковий склад

Працездатне населення, зайнятість

Якісні параметри оцінки

Тривалість життя

Середня тривалість життя становить 78,24 років, що вище, ніж будь-якій іншій арабській країні

Якість освіти

До середини 20 ст в шейхствах і султанатах функціонували лише невеликі учбові групи при мечетях. Світські початкові школи стали з'являтися в 50-х рр. Закон про безкоштовну освіту введений в 60-х рр. Система освіти включає: дошкільні установи для дітей від 4 до 6 років, 4-річні початкові школи, неповні середні школи (3 роки вчення) і повні середні школи (3 роки вчення). Вчення роздільне. У сільських місцевостях вчення в початкових школах продовжується не більше 2—3 років. У 1973/74 навчальному році налічувалося близько 100 шкіл, в яких виучувалося близько 50 тис. учнів, у тому числі 32 тис. в початкових школах, 14 тис. в неповних середніх школах, 3 тис. в повних середніх школах.

Професійне вчення ведеться в комерційних і з.-х.(сільськогосподарський) школах, а також в центрах по підготовці кадрів для нафтової промисловості в Абу-Дабі. У 1973/74 навчальному році в професійних школах і центрах виучувалося понад 700 чіл. Середні спеціальні учбові заклади: у Абу-Дабі — середня технічна школа, середня комерційна школа і педагогічний інститут (всі засновано в 1972); у Шардже — жіночий педагогічний інститут (заснований в 1968). Вищих учбових закладів немає..Система освіти в Об'єднаних Арабських Еміратах є відносно молодим, тим не менш, вона швидко розвивається в останні десятиліття, з рівня грамотності вгору. Сьогодні ОАЕ має один з найвищих показників прийому студентів, що дозволяє студентам обох статей, щоб отримати першокласну освіту, що зробило б їх фахівці з великими навиками і готовий до конкуренції в усьому світі.

Історія народу

Арабські племена жили тут із старовини. У пустелях жили бедуїни, на побережжі - мореплавці, ловці перлів, торговці. У 1820 під приводом боротьби з місцевими піратами британський уряд підписав договір з місцевими шейхами про озброєну охорону англійських торгових судів. У 19 ст. ці землі увійшли до британського протекторату (з 1853 називався Оман Договірний). З 2 грудня 1971 утворена незалежна держава.

Купівельна спроможність

Розміщення населення – просторовий розподіл населення на певній території.

Густота населення

60 осіб/км2

Розселення – просторовий рисунок місць проживання людей

Місто

Найбільш населене місто - Дубаї, з приблизно 1,6 млн чоловік. Інші великі міста - Абу-Дабі (Abu Dhabi), Ель-Айн (Al-Ain), Шарджаг (Sharjah) і Фуджейраг (Fujairah). Близько 88% населення Об'єднаних Арабських Еміратів мешкає в містах

Село

Решта мешканців живуть у крихітних селищах-оазах розкиданих по всій країні або в одному з багатьох таборів-поселень в пустелі навколо родовищ корисних копалин.

Урбанізація

субурбанізація

Рівень урбанізації: 78%. Найбільші міста: Дубай (2,26 млн. осіб), Шарджа (520 тис. осіб)

Міграція населення – зміна місця проживання людей.

Народ – визначена спільнота людей, які проживають на конкретних територіях

Расовий склад

араби

Етнічний склад

Корінні араби (19%)

Інші араби (23%)

Вихідці з Південної Азії (50%)(є дані про меншу питому вагу вихідців із Південної Азії та більшу — інших арабів)

Релігійний склад

Мусульмани-суніти (80%),

Мусульмани-шиїти (16%),

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]