Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_kursova_new.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
310.27 Кб
Скачать

1.3.Пошук літератури та інших джерел інформації за темою курсової роботи

Аналітико-синтетичне опрацювання проблемних питань з теми курсової роботи з дисципліни «Об’єктно-орієнтована розробка програмних систем» розпочинається з ознайомлення зі спеціальною літературою та іншими джерелами.

Основним джерелом підготовки курсової роботи є наукові видання. В процесі її підготовки слід опрацювати такі види наукових видань фахової тематики: монографії, статті зі збірників наукових праць, фахових періодичних видань, матеріали конференцій, автореферати фахових дисертацій.

Окремо слід зазначити, що в процесі виконання курсової роботи слід використати статті з ряду вітчизняних фахових наукових та науково-практичних. Доцільно також використання матеріалів провідних наукових.

В процесі підготовки курсової роботи слід активно використовувати електронні інформаційні ресурси.

Особливо слід наголосити на активному використанні ресурсів реферативної бази даних «Україніка наукова» (http://www. buv.gov.ua/db/ref.html), електронної бібліотеки авторефератів дисертацій (http://www.nbuv.gov.ua/eb/ard.html), каталогу статей зі збірників наукових праць (http://stt.nplu.org) та інші.

Для пошуку необхідних джерел слід використовувати електроні каталоги провідних бібліотек України, зокрема, Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського (http://www.nbuv.gov.ua/db/library_db.html), Національної парламентської бібліотеки України (http://catalogue.nplu.org), Львівської національної наукової бібліотеки України ім. В.Стефаника (http://www.library.lviv.ua) та каталоги і бази даних інших вітчизняних і зарубіжних бібліотек.

Статистична інформація представлена на веб-сайті Держаного комітету статистики України (www.ukrstat.gov.ua).

Під час опрацювання джерел студенту необхідно їх конспектувати, зазначаючи повний бібліографічний опис, а якщо записуються фрагменти текстів, то слід обов’язково вказувати сторінку першоджерела, що у подальшому полегшить оформлення посилань у роботі. У процесі підготовки курсової роботи слід також активно використовувати інформаційні видання: бібліографічні, реферативні та оглядово-аналітичні [17].

В результаті ознайомлення зі змістом публікацій студент повинен мати вичерпне уявлення про стан розробленості проблеми, більш чітко окреслити завдання роботи, а також визначити зміст її основних розділів.

1.4.Особливості тексту курсової роботи

Основними вимогами до тексту курсової роботи є: логічний взаємозв’язок її частин, переконлива аргументація викладених думок, стислість і точність формулювань, виключення неоднозначних тлумачень, доступність тексту, конкретність у викладенні результатів роботи, обґрунтованість висновків та рекомендацій [11].

При виконанні курсової роботи студент набуває навички володіння науковим текстом. Науковий текст – це опис наукового дослідження в цілому або певних його складових. Важливими характеристиками наукового тексту є його проблемність, гіпотетичність, цілеспрямованість, зв’язність.

Науковий текст обов’язково відображає ту чи іншу проблему, відображає висунуті дослідником гіпотези, орієнтує на нове знання, характеризується доцільністю і раціональністю усіх положень, орієнтований на досягнення поставленої мети і реалізації висунутих завдань [13;14].

Текст курсової роботи має носити ознаки наукового тексту. До тексту курсової роботи висуваються такі вимоги:

  • текст роботи має бути чітко структурованим, поділятися на розділи та підрозділи. Більш дрібні форми дроблення тексту не мають сенсу, оскільки на малій кількості сторінок досить важко викладати матеріал. Потрібно прагнути того, щоб кожен розділ роботи являв собою самостійне наукове дослідження з деякої складової загальної проблеми, щоб кожна складова була викладена в тексті і щоб одночасно текст був цілісним, а не фрагментарним. Крім розподілу тексту на розділи і параграфи, він має більш деталізований розподіл на значеннєві частини, абзаци і речення, що вимагають спеціального пророблення [13].

  • текст курсової роботи має відрізнятися відповідною композиційністю: змістові частини тексту мають бути логічно об’єднані єдиною ідеєю, темою, проблемою, для чого слід забезпечити системний підхід до розкриття теми курсової роботи;

  • текст курсової роботи має обов’язково містити аналіз фактів про які йдеться, а також має містити конкретне обґрунтування тих чи інших положень;

  • у тексті не має бути повторів, особливо це стосується висновків, що зроблені після кожної частини розділу та загальних висновків.

  • текст має бути завершеним і цілісним;

  • у тексті слід використовувати безособову форму викладення ( не використовується авторське «я» або «ми» (Наприклад: «встановлено», а не «я встановив»; «розглянуто», а не «ми розглянули»);

  • визначення термінів, які подаються у тексті маю бути обґрунтованими, аргументованими і являти собою єдине ціле з текстом, а не їх констатацію;

  • текст має відповідати сучасному українському правопису.

Завершеність, цілісність і зв’язність тексту курсової роботи досягаються певними спеціальними мовними засобами. Так, способом вираження логічних зв’язків є такі мовні засоби, що вказують на послідовність розвитку думки (спочатку, насамперед, по-перше, по-друге, отже), заперечення (проте, тимчасом, але, однак, у той же час, тим не менш), причинно-наслідкові відношення (таким чином, завдяки цьому, відповідно до цього, крім того, внаслідок цього, до того ж), перехід від однієї думки до іншої (звернімося до…, розглянемо, зупинимося на…, перейдемо до…, необхідно зупинитися на…, необхідно розглянути…), результат, висновок (отже, все сказане дає можливість…, підсумовуючи, слід сказати). При утворенні порівняння найвищого ступеня використовуються слова «найбільш», «найменш». Логічні зв’язки між частинами тексту забезпечуються складеними сполучниками підрядності «завдяки тому що», «між тим як», «тому що», «замість того щоб», з огляду на те що», внаслідок того що», «зважаючи на те що», «внаслідок того що», «після того як», «в той час як». Рекомендується також активно вживати похідні прийменники «протягом…», «відповідно до…», «згідно з…», в результаті», на відміну від…», «поряд з…» [11].

Для наукового тексту характерними елементами виступають ілюстрації, таблиці і додатки.

Ілюстративний матеріал наукового тексту – це комплекс зображень, що безпосередньо пов’язані з тими чи іншими етапами, змістом і методикою наукової роботи. Основними видами ілюстративного матеріалу в науковому тексті можуть бути схеми, фотографії, репродукції, діаграми, карти і графіки. Їх використання зумовлено їх основним призначенням: таблиці, графіки і діаграми подають точну інформацію для підтвердження кількісних взаємозв’язків між явищами.

. Ілюстративний матеріал необхідно застосовувати в курсові роботі тільки тоді, коли вони дають змогу краще подати і зрозуміти конкретний матеріал, вони мають бути обов’язково «прив’язаними» до тексту.

Однією з важливих і раціональних форм подачі матеріалу в тексті курсової роботи є таблиці, які репрезентують значний інформаційний масив, що забезпечує компактність подання матеріалу. Також таблиці можуть виступати формою класифікації, відображаючи класифікаційні ознаки об’єкта класифікації та основні його види та типи відповідно до цих класифікаційних ознак. Слід підкреслити, що таблиці в курсовій роботі – це самостійно розроблений студентом матеріал, якій є органічною складовою тексту.

Важливими елементами тексту курсової роботи є цитування джерел та посилання на них. Головно умовою цитування є точне відтворення тексту оригіналу. Цитата в науковому тексті авторитетно підтверджує думку автора.

Прізвища, назви установ, організацій, фірм та інші власні назви у тексті курсової роботи наводять мовою оригіналу. Допускається транслітерувати власні назви і наводити назви організацій у перекладі на мову курсової роботи, додаючи (при першій згадці) оригінальну назву.

Усі вищезазначені особливості тексту курсової роботи забезпечують її науковий характер, сприяють розкриттю системи знань, набутих студентом як з дисципліни «Об’єктно-орієнтована розробка програмних систем», так і ряду інших дисциплін

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]