Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KNIGA_EKONOMIChNIJ_ANALIZ.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
751.78 Кб
Скачать

1.1. Теоретичні основи економічного аналізу

Тема 1

Предмет і види економічного аналізу

Економічний аналіз як галузь економічної науки. Його роль в управлінні господарством та підвищенні ефективності виробництва. Економічний аналіз в умовах ринкової економіки.

Господарська діяльність як предмет економічного аналізу. Умови, які спонукали до розвитку аналізу на підприємствах. Використання в економічному аналізі системи показників.

Основні категорії економічного аналізу. Ресурси, фактори (чинники), резерви виробництва, їх класифікація.

Задачі економічного аналізу. Оцінка результатів господарської діяльності. Сприяння управлінню й контролю виробництва. Пошук та виявлення резервів, сприяння їх реалізації з метою підвищення ефективності виробництва.

Види та напрями економічного аналізу. Оперативний аналіз. Перспективний аналіз. Техніко-економічний і фінансово-економіч­ний аналіз. Міжзаводський або порівняльний аналіз. Функціональ­но-вартісний та системний аналіз.

Місце економічного аналізу господарської діяльності в системі наук. Його зв’язок з політичною економією, галузевими економіками, маркетингом, організацією виробництва й управління, фінансуванням, банківською справою, статистикою, бухгалтерським обліком, аудитом тощо.

Тема 2

Метод і методика економічного аналізу

Визначення методу. Класифікація методів. Метод економічного аналізу. Аналітичний метод і принципи аналітичного дослідження. Деталізація звітних показників.

Елімінування як метод розрахунку впливу факторів. Способи елімінування: ланцюгових підстановок, абсолютних і відносних різниць та перерахунків.

Порівняння та його застосування в аналізі. Види порівнянь. Вимоги, які ставляться до забезпечення порівняльності даних. Прийоми нейтралізації цінового фактора, обсягу виробництва, структури й асортименту та ін.

Моделювання. Види моделей. Використання моделювання в економічному аналізі.

Балансові зіставлення. Застосування цього методу для перевірки узгодженості й достовірності звітних даних. Використання балансових розрахунків для вилучення величини невідомих показників і факторів. Сальдовий прийом, його можливості в аналізі.

Статистичні методи, які застосовуються в аналізі. Табличний метод. Особливості побудови аналітичної таблиці. Використання табличного методу в аналізі. Прийом групувань і вибірки. Динамічні ряди. Обчислення середніх і відносних величин. Графічні методи.

Економіко-математичні методи, які застосовуються в економічному аналізі, їх класифікація. Лінійне й динамічне програмування, теорія масового обслуговування, сітьові графіки, транспортна задача та ін. Особливості їх використання в аналізі господарської діяльності, галузі застосування.

Соціологічні та інші методи, які застосовуються в економічному аналізі. Анкетний метод дослідження. Опитування суб’єктів аналізу. Проведення експерименту.

Тема 3

Інформаційна база економічного аналізу

Зміст і поняття інформації. Інформація як важливий ресурс сучасної ринкової економіки. Гласність і таємність інформації. Комерційна таємниця, її межі й роль для суб’єктів господарської діяльності. Державний контроль потоків інформаційного забезпечення виробництва.

Система техніко-економічних показників як база економічного аналізу. Вимоги, яким має відповідати система інформації обліку й звітності. Характеристика і класифікація найважливіших видів інформації на підприємстві.

Нагромадження і систематизація облікових, звітних і планових даних для аналізу. Принципи обробки аналітичної інформації. Види і порядок побудови аналітичної таблиці.

Використання ЕОМ в економічному аналізі. Розробка і класифікація аналітичних задач. Створення автоматизованого банку даних для розв’язання аналітичних задач.

Перевірка достовірності джерел інформації, які використовуються в аналізі. Перевірка за зовнішніми прикметами (за формою) і за змістом. Методи перевірки якості звіту підприємства. Елементи ревізії та контролю господарської діяльності як засоби перевірки якості бухгалтерських даних.

Тема 4

Організація та етапи економічного аналізу

Поняття й загальні методологічні принципи організації аналізу. Органи управління та організації економічного аналізу в народному господарстві України. Особливості організації проведення аналізу з боку статистичних, фінансово-кредитних і вищестоящих організацій.

Форми та методи організації аналітичної роботи. Планування, виконання і контроль аналітичних робіт. Суб’єкти та об’єкти аналізу. Пошук, узгодження дій та заохочення виконавців аналізу.

Основні етапи і послідовність проведення аналізу господарської діяльності. Принципи складання програм аналізу. Підбір та аналітична обробка економічної інформації. Узагальнення й оцінка результатів аналізу. Формування пропозицій за результатами аналізу і контроль за їх реалізацією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]