Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KNIGA_EKONOMIChNIJ_ANALIZ.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
751.78 Кб
Скачать

1.3. Фінансово-економічний аналіз

Тема 9

Аналіз фінансових результатів і рентабельності

Поняття фінансового результату діяльності підприємства. Місце прибутку в системі узагальнюючих вартісних показників, його значення в оцінці й стимулюванні економічної ефективності підприємства. Балансовий прибуток і його складові. Вплив окремих груп фінансових результатів на розмір балансового прибутку.

Прибуток від реалізації продукції (робіт, послуг). Аналіз доходів і збитків, що не плануються. Оцінка можливостей збільшення прибутку і їх причини.

Аналіз розподілу прибутку. Визначення суми чистого прибутку. Фактори, які впливають на розмір чистого прибутку: їх класифікація на залежні й незалежні від діяльності підприємства. Аналіз та обгрунтування основних напрямів використання прибутку.

Аналіз показників рентабельності: загальна рентабельність ви- робництва, реалізованої продукції, окремих виробів. Фактори зміни рентабельності, резерви зростання.

Тема 10

Аналіз фінансового стану підприємства

Взаємозв’язок фінансового стану підприємства і результатів його виробничої і збутової діяльності. Характеристика бухгалтерського балансу як основного джерела інформації для оцінки фінансового стану підприємства: зміст, оцінка й аналітичне значення окремих статей балансу. Аналітичне групування статей.

Оцінка фінансового стану підприємства. Визначення платоспроможності підприємства за балансом та іншими джерелами інформації. Поточна й очікувана платоспроможність. Фактори, що впливають на фінансовий стан організації. Основні заходи зі стабілізації фінансового стану підприємства.

Аналіз майна підприємства і джерел його покриття. Аналіз зміни у складі і структурі активів балансу на конкретну дату і в динаміці; оцінка співвідношення основного й оборотного капіталу; аналіз структури основних і оборотних активів; оцінка причин змін, які пройшли в структурі активів, і їх вплив на платоспроможність і фінансову стійкість підприємства.

Аналіз матеріальних оборотних активів, виявлення надлишкових і непотрібних запасів. Визначення шляхів їх скорочення. Аналіз дебіторської заборгованості: по обсягу, складу, структурі і строках її виникнення за даними аналітичного обліку.

Аналіз пасивів підприємства. Склад і співвідношення власного й позичкового капіталу на конкретну дату і в динаміці. Оцінка впливу змін у структурі джерел коштів на фінансовий стан підприємства. Аналіз причин зміни окремих джерел формування власного капіталу. Визначення за балансом власних оборотних коштів. Аналіз залучених коштів по строках їх погашення.

Аналіз фінансової стійкості та ліквідності підприємства. Відносні показники фінансової стійкості, методи їх визначення й оцінка до- сягнутого рівня. Узагальнюючі й проміжні показники ліквідності: методи обчислення, оцінка їх відповідності оптимальним значенням.

Аналіз оборотності оборотних коштів і причин їх зміни.

Узагальнення результатів аналізу фінансового оздоровлення підприємства.

Рекомендована література

  1. Анализ хозяйственной деятельности в промышленности / Под ред. Стражева. — Минск: Вышейш. школа, 1997.

  2. Савицкая Г. В. Анализ хозяйственной деятельности предприятий. ИП «Анализ хозяйственной деятельности предприятий». ИП «Экоперспектива». — Минск; Москва, 1997.

  3. Калина А. В., Конева М. И., Ященко В. А. Современный экономический анализ и прогнозирование. — К.: МАУП, 1998.

  4. Самборский В. И., Грищенко А. А. Анализ хозяйственной деятельности в бюджетных и научных учреждениях. — М.: Финансы и статистика, 1986.

  5. Житна І. П., Нескреба А. М. Економічний аналіз господарської діяльності підприємств. — К.: Вища школа, 1992.

  6. Баканов М. И., Шеремет А. Д. Теория экономического анализа. — М.: Финансы и статистика, 1994.

  7. Яцків Т. І. Теорія економічного аналізу. — Львів: Світ, 1993.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]